LEI SEG: Martine Tønnesen, leder i KrFU, blir trist av å lese om abortforslagene til de andre ungdomspartiene.

Utvidet abortgrense: – Ungdoms partiene tenker ikke etikk

KrFU-leder Martine Tønnessen tar et oppgjør med de andre ungdomspartienes mangel på etisk refleksjon i abortsaken.

Publisert Sist oppdatert

Unge Venstre gikk nylig ut med at de ønsker å utvide dagens grense for selvbestemt til 24 uker. – Man bør kunne ta abort fram til fosteret kan føle, sa leder Sondre Hansmark.

Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) har på sin side bekreftet at de allerede i april vedtok å utvide abortgrensa til uke 18.

– Triste tegn

I forkant av AUFs landsmøte i oktober, har også et enstemmig sentralstyre foreslått radikale endringer i dagens abortlov. De forslår å avvikle abortnemndene som i dag avgjør om kvinner kan avslutte svangerskapet etter 12. uke og de foreslår å utvide grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker.

– Jeg mener dette er triste tegn fra fremtidens beslutningstakere og det er viktig at også vi som tenker mer restriktivt om abort hever stemmene våre, sier hun.

– For KrFU har abort alltid vært et vanskelig spørsmål: prinsipielt er vi i mot abort, men i praksis er dette vanskelig å få til. Dermed har vi åpnet for selvbestemt abort. De forslagene som kommer fra de andre ungdomspartiene viser at de ikke er opptatt av det etisk problematiske ved å avslutte det som er et begynnende liv. Dersom man ikke tar sånne vurderinger i politiske avgjørelser, vil politikken i fremtiden trosse grenser den ikke burde.

Menneskeverd på prøve

Tønnessen mener forslagene om å forlenge retten til selvbestemt abort føyer seg inn i rekken av andre liberaliseringstiltak som setter menneskeverdet på prøve og som åpner opp for sortering.

– Jeg blir trist av å lese om forslagene, sier Tønnesen.

– Men har ikke dere selv gjort det samme ved i prinsippet å frata fosteret rettsvern når dere åpner for abort frem til 12. uke?

– Nei, jeg opplever det ikke sånn. Vi har godtatt retten til selvbestemt abort, men som organisasjon er vi klokkeklare på at dette er vanskelige etiske spørsmål. Slik samfunnet er nå, ligger retten til abort til grunn, men vi vil kjempe med nebb og klør for å få aborttallene ned, sørge for prevensjonsmidler og tiltak så folk kan bære frem barnet. De andre ungdomspartiene hopper bukk over den etiske refleksjonen.

– Det er en krevende øvelse for både ungdommer og andre å forstå at noe kan være galt eller moralsk betenkelig når det er lov. Hvorfor kunne ikke dere bli stående som ungdomspartiet som heiste flagg i denne saken?

– Jeg mener fremdeles at vi er det partiet som gjør det. Flertallets avgjørelse blir stående, men de etiske dilemmaene diskuterer vi hele tiden, noe som viser at dette er et krevende spørsmål for oss.

Angrer ikke på eget abort-vedtak

– Hva hjelper det at dere sier at det er en krevende debatt når dere selv har åpnet for selvbestemt abort?

– I KrFU er det stor spredning på hva folk mener. Mange er nok lei seg for vedtaket. Du vil i liten grad møte folk som ikke har tenkt igjennom det.

– Angrer dere på standpunktet for selvbestemt abort når dere ser hvilken retning abortdebatten nå tar?

– KrFU vil aldri gi opp kampen mot abort, men vi kjemper på andre måter enn ved å forby abort. Det er ikke slik at abort ikke vil finne sted. I debattene som har gått nå unngår KrFU å bli avfeid med at vi ikke vil kvinnen vel.

KrFU-lederen sier at ungdomspartiet alltid vil ha menneskeverdet i fokus og jobbe for at alle mennesker er like mye verdt.

– Det vanskelige er når en i den politiske debatten blir møtt med at en ikke skjønner at det er en etisk problemstilling.

Tallet på utførte aborter i Norge var 12.733 i 2017, det er en nedgang på 3 prosent fra året før.

Powered by Labrador CMS