Væpnet politi vokter kristen konferanse i Oslo
Vern av ytringsfriheten koster politiet titalls millioner. «Dette er utfordringen med dagens samfunn, som også er et åpent samfunn.»
Torsdag 19. og fredag 20. mars arrangeres Oslo Symposium i Oslo Kongressenter ved Youngstorget.
Bevæpnet politi kommer til å vokte arrangementet både utenfor og inne i kongressenteret. Politiets Sikkerhetstjeneste ( PST) har nemlig utarbeidet en egen trusselvurdering for Oslo Symposium.
Talerlisten inneholder navn på en rekke politikere, som Siv Jensen, Torbjørn Røe Isaksen og Knut Arild Hareide.
Men også kjente predikanter som Svein Magne Pedersen og Ulf Ekman. Her skal det snakkes fritt om Israel, verdier, islam og ytringsfrihet.
– Det vil være synlig politifolk både ut og inne, sier Johan Fredriksen, stabssjef Oslo politidistrikt.
Frykter ikke
– Hva frykter dere kan skje på Oslo Symposium?
– Vi frykter ingenting, og det er ingen indikasjon på noe. Men det er også utfordringen med dagens samfunn, som er et åpent samfunn. Samtidig som slike arrangement må gå som planlagt må vi ta høyde for det uforutsette.
– Bør deltagerne være observante på mulige trusler?
– Nei, de vet hva de går til. Vi ser ingen grunn til å gå i dialog med enkeltpersoner og advare noen. Politiet er primært til stedet for at arrangementet skal gå sikkert og verdig for seg, og at ytringene skal stå i fokus, ikke sikkerhetsavbrudd.
Kontakt med politiet
– PST vurderer trusselsituasjonen slik at det vil være politi både inne og ute under arrangementet. Er du redd?
– Nei.
Ystebø forteller at de selv tok kontakt med politiet for å snakke om sikkerheten.
– Vi er veldig tilfredse med den jobben politiet gjør. Symposiet blir trygt og sikkert for alle, sier Ystebø.
Men sikkerhet koster. Det kan Oslo-politiet bekrefte.
– Veldig mye ressurser
– Hvor mye ressurser bruker dere på arrangementer knyttet til ytringsfriheten?
– Politiet bruker veldig mye ressurser på å sikre frie ytringer, og å trygge denne type arrangement. Oslo har de fleste debattantene, symbolbyggene, de største mediene og de store arrangementene. Totalt sett er dette et av våre største oppdrag. Det gjelder å trygge alt fra enkeltpersoner til demonstrasjoner der for eksempel meningsmotstandere står mot hverandre. Det er et viktig oppdrag som vi prioriterer høyt, sier stabssjef Johan Fredriksen.
– Hva er det ved Oslo Symposium som tilsier sikkerhetstiltakene?
– Det ligger i tiden at vi har en trusselvurdering knyttet til enkelte miljøer. På dette arrangementet er det både nasjonale og internasjonale aktører.
Synlige styrker
– Er det noen av talerne som tilsier at politiet må øke sikkerheten?
– Ja, både og. Noe av sikkerheten går på enkelte deltakere, annen sikkerhet går på arrangementet i seg selv. Uansett vil sikkerheten komme alle deltagerne til gode.
– Hvor mange politifolk vil vokte arrangementet?
– Det kan jeg ikke si. Men alle som kommer dit vil kunne se våre folk både ute og inne. Og så har vi en generell oppmerksomhet rundt oppdraget som gjør at vi kan tilkalle mer hjelp på kort varsel hvis det ikke viser seg å være tilstrekkelig med mannskap.
– Hvor mye penger bruker Oslo-politiet på sikring av ytringsfriheten?
– Vi snakker om titalls millioner av kroner, dertil en mengde mannskap.
– Flere millioner
Bjarte Ystebø ved Oslo Symposium tror at politiet kommer til å bruke flere og flere millioner i fremtiden på å sikre ytringsfriheten.
– Jeg tror det vil bli flere millioner i fremtiden. Kampen om ytringsfriheten har så vidt begynt, derfor må vi fortsette med det vil holder på med, og politiet må fortsette å beskytte ytringer, sier Ystebø.