Valg i Belgia i skyggen av museumsdrap

Belgierne gikk til valgurnene søndag for å velge ny nasjonalforsamling. Men valget ble overskygget av drapene i det jødiske museet i Brussel.

Publisert Sist oppdatert

Po­li­ti­et skjer­pet sik­ker­he­ten ved alle jø­dis­ke in­sti­tu­sjo­ner, og myn­dig­he­te­ne for­søk­te så godt de kunne å un­der­stre­ke at det var trygt for lan­dets om lag 8 mil­lio­ner stemme­be­ret­ti­ge­de å opp­søke valg­lo­ka­le­ne for å stem­me.

- Vi har ingen in­for­ma­sjon som tyder på at vel­ger­ne er ut­satt for noen som helst fare, sier in­nen­riks­mi­nis­ter Joëlle Mil­quet.

Dagen før be­gyn­te en ukjent gjer­nings­mann å skyte med et ma­skin­ge­vær på det jø­dis­ke mu­se­et i Brus­sel.

Gjer­nings­mann på fri­fot

Fire per­soner ble drept i an­gre­pet. To av dem var et is­ra­elsk ek­te­par som var på ferie i Bel­gia. En var fransk stats­bor­ger. Den fjer­de var en bel­gi­er, som døde søn­dag etter å ha lig­get på syke­hus siden an­gre­pet.

En per­son er på­gre­pet med sta­tus som vitne i saken. En annen mann er etter­lyst. Sist­nevn­te er den an­tat­te gjer­nings­man­nen. Ine Van Wy­mersch i den bel­gis­ke på­tale­myn­dig­he­ten sier ved­kom­men­de tro­lig ut­før­te an­gre­pet alene og at han var «godt for­be­redt og godt be­væp­net».

Hun sier at på­tale­myn­dig­he­ten hol­der alle mu­lig­he­ter åpne etter an­gre­pet. De kan ver­ken be­kref­te eller av­kref­te at det drei­er seg om ter­ro­ris­me, eller om det lig­ger anti­se­mit­tis­ke mo­ti­ver bak dra­pet.

Søn­dag of­fent­lig­gjor­de po­li­ti­et en video fra an­gre­pet. Den viser at gjer­nings­per­sonen er en vel­trent mann, ikledd en caps og en ly­se­blå skjor­te. Man­nen hadde med seg to bager.

Se­pa­ra­tis­te­ne

Det flams­ke se­pa­ra­tist­par­ti­et N-VA hadde opp­nådd over 30 pro­sent av stem­me­ne, da en fem­del av stem­me­ne var opp­telt ved 18.40-ti­den søn­dag. Da så det også ut til at stats­mi­nis­ter Elio Di Rupos so­sia­list­par­ti gjør et dår­lig valg.

Det tid­li­ge re­sul­ta­tet kan være på­vir­ket av at flere stem­mer var telt i det flams­ke Nord-Bel­gia enn i de fransk­ta­len­de re­gio­ne­ne i sør.

Bel­gia har ingen na­sjo­nalt sam­len­de par­ti­er, og den sit­ten­de koa­li­sjons­re­gje­rin­gen be­står av grup­per fra begge sider av den usyn­li­ge, men li­ke­vel så høye språk­bar­rie­ren som deler lan­det i to.

Å danne en fel­les, sam­len­de na­sjo­nal re­gje­ring har vist seg svært så vans­ke­lig før. Etter val­get i 2010 tok det 541 dager å få en ny re­gje­ring på plass. Målet er å unngå det samme denne gan­gen, men mange bel­gi­ere fryk­ter at det også denne gang vil ende med lang­va­rig po­li­tisk kaos.

©NTB

Powered by Labrador CMS