KNESSET: Mandag skal israelerne velge 120 representanter til nasjonalforsamlingen i Jerusalem. Foto: Adobe Stock

Valg i Israel – tredje tagning

Når israelerne mandag går til valgurnene, er de klar over at landet heller ikke denne gangen ligger an til å få en ny regjering.

Publisert Sist oppdatert

(Se oversikt over partiene nederst i saken)

Torsdag og fredag ble de siste meningsmålingene før valget publisert i israelske medier. Selv om mandat-tallene varierer, viser de fleste en klar fremgang for høyrepartiet Likud, som igjen kan bli landets største parti.

Etter at Blått og hvitt har ledet i månedsvis, ligger det nå ifølge spørreundersøkelsene an til uavgjort eller en knapp seier til Likud.

Intens valgkamp

Han har også lagt frem planer og vedtak som særlig skal appellere til velgere på høyresiden.

Forrige uke opplyste han at 4.000 boliger skal bygges sør i Jerusalem, i områder som det internasjonale samfunnet mener skal tilfalle palestinerne ved en tostatsløsning. Deretter ble det røpet planer om å bygge boliger mellom Jerusalem og bosetningen Maale Adumim, noe som vil dele Vestbredden i to.

Torsdag opplyste så forsvarsminister Naftali Bennett (Yamina) at en plankomité har godkjent byggingen av 1.800 boenheter for israelere i bosetninger på Vestbredden.

Ikke flertall

Israelske medier gir deler av æren for Likuds fremgang til Netanyahus valgkamp. Israelsk høyreside har fått vind i seilene, men det sås tvil om vinden er sterk nok til å forandre styrkeforholdet mellom blokkene.

De siste valgene har svært få velgere gått fra venstre til høyre, eller motsatt, og dette gjenspeiles også i de siste målingene. Netanyahus koalisjon får mellom 56 og 58 mandater, mens opposisjonsleder Gantz sin koalisjon (inkludert de arabiske partiene) får 56 mandater på de fleste målingene. For å få flertall kreves 61 mandater.

På vippen sitter som vanlig Avigdor Lieberman og hans sekulære parti Yisrael Beiteinu. Han ønsker verken å støtte en høyreregjering som inkluderer religiøse partier eller en sentrum-venstre-regjering som er avhengig av støtte fra araberne.

Det eneste alternativet han vil støtte, er en sekulær samlingsregjering bestående av Blått og hvitt, Likud og hans eget parti. Blått og hvitt har imidlertid avvist å sitte i regjering med den korrupsjonstiltalte Netanyahu.

Fjerde valg?

Dersom ingen partier, fraksjoner eller enkeltrepresentanter skifter side etter valget, kan valgtrøtte israelere måtte belage seg på å måtte gå til urnene for fjerde gang på litt over et år.

Israelske meningsmålinger er imidlertid notorisk upålitelige, så man skal ikke helt se bort fra et uventet resultat mandag.

Den ­arabiske felles­listen

(Ayman Odeh)

Som i september stiller de fire største arabiske partiene med en fellesliste. Disse partiene representerer både kommunister, sosialister, nasjonalister, pan-arabister og moderate islamister. Alle partiene kjemper for en palestinsk stat og er motstandere av jødiske bosetninger på Vestbredden.

Hadash: Dette er et venstresosialistisk parti som ble dannet ved en sammenslåing av det gamle israelske kommunistpartiet Maki og andre venstrepartier. Flertallet av velgerne er nå arabere, men partiet har også jødiske medlemmer.

Taal: Partiet ble startet i 1996. Det er et sekulært, arabisk-nasjonalistisk parti som kjemper for å utjevne forskjell­ene mellom jøder og arabere i Israel.

Balad: Dette er et venstreorientert arabisk-nasjonalistisk parti startet i 1995. Partiet kjemper mot at Israel skal være en jødisk stat.

Raam: Partiet kalles også for Den forente arabiske listen. Den største grupperingen innad i partiet er den moderate islamistiske bevegelsen i Israel, som driver valgkamp for partiet i fattige arabiske byer og blant beduinene.

Arbeider­partiet – ­Gesher – ­Meretz

(Amir Peretz)

I april i fjor gjorde Arbeiderpartiet sitt dårligste valg noensinne. Det tidligere statsbærende partiet oppnådde bare 4,43 prosent av stemmene, noe som ga dem seks mandater. Partiledelsen trakk seg og partiet ledes nå av veteranen Amir Peretz. Han var tidligere en hardtslående fagforeningsleder, men er nå mer sentrumsorientert og inngikk før valget i september et samarbeid med sentrumspartiet Gesher. Nå er også venstrepartiet Meretz inkludert i valgalliansen.

Arbeiderpartiet: Dagens israelske arbeiderparti ble grunnlagt i 1968 som en sammenslutning av partiene Mapai, Ahdut HaAvoda og Rafi. Arbeiderpartiet og forløperen Mapai var i mange tiår totalt dominerende i israelsk politikk. På 90-tallet sto partiet sentralt i Osloprosessen og arbeidet med å få til en fredsavtale med palestina-araberne. Partiet har nå delvis brutt med denne linjen og fokuserer mest på sosial rettferdighet og velferd for israelske innbyggere.

Gesher: Partiet ble i 2018 grunnlagt av Orly Levy-Abekasis som tidligere var en av de ledende politikerne i høyrepartiet Yisrael Beiteinu. Partiet vektlegger sosiale spørsmål og kjemper for utjevning i det israelske samfunnet. Partiet havnet under sperrregrensen i april, noe som førte til samarbeidet med Arbeiderpartiet.

Meretz: Partiet definerer seg som sionistisk, grønt, venstreorientert og sosialdemokratisk. Partiet ble grunnlagt i 1992 og hadde de påfølgende fire årene sin storhetstid med 12 representanter i parlamentet Knesset. Partiet representerer restene av den israelske fredsbevegelsen. Ved valget i september var Meretz i allianse med Ehud Baraks Demokratiske parti, som ikke stiller til valg denne gang

Blått og hvitt

(Benny Gantz)

Ved grunnleggelsen ble det klart at også tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenasi sluttet seg til sentrumsalliansen. Ashkenasi regnes av mange som sentrum-venstre, mens Yaalon ligger langt til høyre i flere spørsmål. Det som forener lederne er sikkerhetspolitikken og et ønske om å skifte ut Netanyahu som statsminister. Ved valget i september ble Blått og Hvitt største parti.

Det Forente Torapartiet

(Yaakov Litzman)

Dette er en politisk allianse av de to ultraortodokse partiene Degel HaTorah og Agudat Israel. Begge partiene støttes av ultraortodokse askhenasi-jøder. Degel HaTorah er partiet for de «litauiske», mens Agudat Israel samler de «hasidiske».

Under forrige lokalvalg i Jerusalem støttet partiene hver sin ordførerkandidat og lenge lå det an til splittelse også nasjonalt. Men frykten for at partiene hver for seg vil falle under sperregrensen, har gjort at partiene fortsatt holder sammen.

Shas

(Aryeh Deri)

Partiet ble startet i 1984 som et parti for religiøse, sefardiske jøder, mange med opprinnelse i Midtøsten og Nord-Afrika. På 90-tallet klarte Shas å bli et bredt parti for sefardiske jøder og partiet fikk hele 17 mandater ved valget i 1999. Etterhvert har mange moderat religiøse forlatt partiet og flertallet av velgerne er nå ultraortodokse.

I økonomiske spørsmål hører partiet til i sentrum-venstre-kategorien, men på grunn av antireligiøse holdninger i mange sentrums- og venstrepartier, er Shas en sikker støttespiller for Netanyahus høyreregjering.

Likud

(Benjamin Netanyahu)

Likud ble startet i 1973 som en allianse av flere konservative og liberale partier. Likuds seier ved valget i 1977, under Menachem Begin, var et stort vendepunkt i landets politiske historie, da venstresiden for første gang mistet makten.

I sommer valgte sentrum-høyre-partiet Kulanu, som fikk fire mandater i april, å slå seg sammen med Likud. I partiets primærvalg i desember ble Netanyahu utfordret som partileder av «kronprinsen» Gideon Saar. Netanyahu vant imidlertid klart, med 72,5 prosent av stemmene.

Yamina

(Naftali Bennett)

Yamina (Mot høyre) er en valgallianse mellom nasjonalreligiøse og sekulære høyrepartier. De går til valg samlet for å være sikret å komme over sperregrensen, men etter valget kommer de i stor grad til å operere hver for seg.

Nye Høyre: Partiet ble startet i 2018 av Ayelet Shaked og Naftali Bennett, som begge brøt ut av Jødisk Hjem. Nye Høyre er ment å være et høyreparti til høyre for Likud, og retter seg både mot sekulære og religiøse. Partiet stilte i april i fjor egen liste og var noen tusen stemmer fra å klare sperregrensen.

Jødisk Hjem: Partiet ledes av den ortodokse rabbineren Rafi Peretz, og appellerer etter bruddet med den sekulære Shaked og moderat religiøse Bennett i hovedsak til mer ortodokse nasjonalreligiøse velgere på høyresiden. Dette er partiet til mange religiøse bosettere.

Den nasjonale unionen: Dette er et nasjonalreligiøst parti på ytterste høyre fløy. Partileder Bezalel Smotrich har flere ganger kommet med kontroversielle uttalelser om at Israel bør styres etter Moseloven.

For å sikre at høyrestemmer ikke går til spille, har statsminister Benjamin Netanyahu ønsket at Yamina også skal inkludere det mer ekstreme partiet Jødisk makt. Naftali Bennett har imidlertid satt foten ned for dette.


Meningsmåling før valget i Israel

Meningsmåling publisert i avisene Maariv og The Jerusalem Post fredag. Nåværende mandater i Knesset i parantes.

Likud: 34 (32)

Blått og hvitt: 34 (33)

Arabisk fellesliste: 13 (13)

Ap-Gesher-Meretz: 9 (11)

Shas: 9 (9)

Yamina: 7 (7)

Yisrael Beiteinu: 7 (8)

Powered by Labrador CMS