Valgekspert ut mot KrF-rapport: – Et feilspor å forklare nederlaget med «gutterom-gate»
Tallknuser mener KrF styrte mot et valgresultat under sperregrensen allerede før saken om Ropstads penderbolig ble kjent.
Denne sommeren presenterte NRK funn fra KrFs interne valgevaluering.
Rapporten går langt i å hevde at bråket rundt daværende partileder Kjell Ingolf Ropstads pendlerbolig ble utslagsgivende for at partiet endte under sperregrensen i fjor.
«Det er ikke mulig å vite sikkert, men det er grunn til å tro at denne saken var en viktig årsak til synkende målinger den siste uken før valget», heter det i rapporten slik den er gjengitt av NRK.
Det mener valgekspert og tallknuser Johan Giertsen at partiet ikke har grunnlag for å hevde.
– «Gutterom-gate» som forklaring på nederlaget i 2021 er et feilspor, skriver han på nettstedet Poll of polls.
Gikk av etter pendlerbolig-bråk
Det var 5. september, kun en drøy uke før valget, at Aftenposten først meldte at Ropstad i flere år har fått gratis pendlerbolig i Oslo fordi han var folkeregistrert på gutterommet i Agder.
Fem dager etter valget, 18. september, gikk Ropstad av som partileder og statsråd i den avtroppende regjeringen.
Under valget 13. september endte KrF på 3,8 prosent, og gikk dermed fra 8 til 3 representanter på Stortinget.
– Ville ikke vært nok
Giertsen viser til at pendlerboligsaken ikke gjorde nevneverdige utslag på TV 2s daglige meningsmålinger før valget. Dette har TV 2s tallknuser Terje Sørensen bekreftet til Poll of polls.
KrF har ved begge de siste to stortingsvalgene fått flere stemmer på valgdagen enn fra forhåndsstemmene, men partiet fikk noen færre valgdagsstemmer i 2021. Nedgangen de opplevde var likevel ikke stor nok til å forklare hvorfor partiet falt under sperregrensen, forklarer han.
– Den veksten de hadde fra forhåndstemmer til valgdagsstemmer i 2017 ville ikke vært tilstrekkelig til å bringe KrF over 4 prosent i 2021, sier Giertsen til Dagen.
Da pendlerboligsaken ble kjent 5. september, var 62 prosent av forhåndsstemmene allerede avgitt, viser tall fra Oslo kommune. Forutsatt tallene er omtrent like i resten av landet, vil det si at brorparten av forhåndsstemmene ble avgitt før pendlerboligsaken ble kjent.
Allerede da gikk KrF mot et valg under sperregrensen, opplyser Giertsen.
Mener mediene burde ettergå påstandene
Han mener NRK og andre medier som har publisert funnene fra KrFs interne evaluering burde ettergå påstanden om at pendlerboligsaken trolig ble utslagsgivende.
– I mine øyne er det en påstand som ikke er dokumentert, sier Giertsen.
Dagen har vært i kontakt med KrFs partikontor, som ikke ønsker å kommentere kritikken mot rapporten og viser til at evalueringen er et internt dokument.
KrF henter få velgere fra andre partier
Giertsen mener KrF må jobbe hardt for å gjøre partiet attraktivt for velgere fra andre partier.
– KrFs problem er og har lenge før pendlerboligsaken vært at de henter for få fra andre partier. Det har ingenting med pendlerboligsaken å gjøre, sier Giertsen til Dagen.
Det er til tross for at partiet scorer høyt på velgerlojalitet.
– Du kan ikke bare stole på de velgerne du har, du må hente nye også. Der ligger problemet, og det er der KrF må bruke energien sin, sier Giertsen.