Valget i Sverige i gang
Valglokalene i Sverige åpnet søndag morgen til et valg som trolig ender med regjeringsskifte.
Etter åtte år med borgerlig koalisjonsregjering kommer svenskene til å stemme den rødgrønne blokken fram til seier, ifølge meningsmålingene.
Det betyr i så fall at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven vil overta statsministerstolen fra Moderaternas Fredrik Reinfeldt.
En halv time etter at valglokalene hadde åpnet, var Löfven på plass ved sitt valglokale i Stockholm for å avgi sin stemme. Han ville imidlertid ikke ta seieren på forskudd.
– Jeg har hele tiden sagt at valget kommer til å bli kjempevanskelig. Det er derfor vi må stå på og jobbe helt til siste slutt, sa han etter å ha stemt.
Travel dag
Både han og de øvrige partilederne har en travel dag foran seg.
– Jeg skal i TV-studio, jeg skal stemme naturligvis, og etter det skal vi på flere arrangementer med alliansen vår, sa statsminister Reinfeldt til nyhetsbyrået TT på morgenkvisten.
Også Löfven skal bruke dagen i TV-studio og på diverse valgkamparrangementer.
– Deretter skal jeg hjem og forberede meg til valgvaken, sier han.
Sverigedemokrater på vippen
Analytikere tror Socialdemokraterna og Miljöpartiet vil gå sammen i regjering, med støtte fra SVs søsterparti Vänsterpartiet i Riksdagen. Men de tre rødgrønne ser ikke ut til å få over 50 prosent av stemmene.
Hvor sterk en eventuell rødgrønn regjering blir, avhenger derfor av flere faktorer. Det blir avgjørende for den politiske situasjonen både om Feministiskt initiativ kommer inn i Riksdagen og ikke minst hvor sterk vippeposisjon Sverigedemokraterna (SD) får.
Det innvandringskritiske partiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noensinne, men ingen av blokkene ønsker å samarbeide med SD i Riksdagen. Löfven har derfor invitert både Centerpartiet og Folkpartiet til samarbeid for å skaffe flertall for sin politikk.
Åpne i tolv timer
Valglokalene åpnet klokka 8 og stenger klokka 20. Rett etterpå kommer SVTs valgdagsmåling, og en foreløpig mandatfordeling ventes å være klar i 22-23-tiden.
Om lag 7,3 millioner svensker er stemmeberettiget. I tillegg til valget på ny Riksdag, er det også fylkes- og kommunevalg. Valgdeltakelsen er normalt høy i Sverige, hvor rundt 80 prosent av befolkningen pleier å stemme.
Seks kommuner holder også lokale folkeavstemninger, blant annet Göteborg, der innbyggerne skal stemme for eller mot innføring av rushtidsavgift.