Valgforsker tror KrF-sprekk får riksfølger

Bergen har vært utstillingsvindu for samarbeid mellom KrF og Ap. Etter varaordførerens utmelding har koalisjonen mistet flertallet.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at varaordfører Marita Moltu i Bergen melder seg ut av KrF på grunn av «manglende tillit til partiet både lokalt og nasjonalt», som hun skrev i en pressemelding.

Byrådssamarbeidet mellom KrF, Arbeiderpartiet og Venstre har vært sett på som et utstillingsvindu for et mulig samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet også nasjonalt. Da Moltu meldte seg ut, mistet byrådet flertallet i bystyret.

– Høyre og venstreside

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) sier nå at det høres ut som om situasjonen i Bergen er uttrykk for en konflikt man ser igjen blant KrFs velgere.

– Blant KrFs velgere er det uenighet om veivalg. De har en høyreside og en venstreside i partiet. Det er vanskelig å se for seg en vei ut av det. Ved stortingsvalget mistet KrF velgere både til borgerlig side, til venstresiden og til Senterpartiet, sier Bergh, som leder valgforskningsprogrammet ved ISF.

Se videointervjuet med Marita Moltu, varaordføreren i Bergen, som i dag meldte seg ut av Kristelig...Posted by Dagen on Monday, March 5, 2018

– Kan sprekkdannelsen i byrådet i Bergen få nasjonale følger?

– Ja, det er naturlig at det gjør. Man eksperimenterer ofte med ting lokalt før man prøver det ut nasjonalt. Hvis man ikke lykkes lokalt fordi det er motsetninger i partiet, er det ikke et godt utgangspunkt for et nasjonalt samarbeid. Det er logisk, sier Bergh.

Reagerte på intervju

Det har over tid vært sterke spenninger i KrF-ledelsen i Norges nest største by, hvor Moltu tilhører høyresiden i partiet. Konflikten toppet seg i forrige uke da det ble kjent at Moltu skulle holde foredrag om barnevernet for partikonkurrenten De Kristne, hvor hennes mann Tomas Moltu var listetopp ved stortingsvalget i høst.

Byrådskollega Dag Inge Ulstein (KrF) og nyvalgt leder i Hordaland KrF, Dag Sele, stilte i intervju i Vårt Land undrende til at hun skulle holde fordrag hos De Kristne. Da hun leste deres reaksjoner, bestemte hun seg for å melde seg ut av partiet etter at hun i lang tid hadde vurdert å gjøre det.

– Jeg tenkte at «nå er det nok». Det var en døråpner for meg ut av partiet, sier Moltu til Dagen.

– Beveget seg mot venstresiden

I begrunnelsen for sin utmelding skriver Moltu at hun har manglende tillit til partiet, og det innebærer «både partikultur og politiske veivalg». Hun ønsker ikke å være konkret på hva hun mener feiler partikulturen, men understreker at det ikke handler om personkjemi.

– Det handler mye om prosesser internt i partiet, når ting blir vedtatt og hvordan ting blir gjort.

– Hvilke politiske veivalg har du ikke tillit til?

– Jeg opplever at KrF har beveget seg mot venstresiden. Jeg synes retorikken mot høyresiden, og spesielt Frp, er hard. Vi er uenige med Frp i mye, men vi er jammen også uenige med Venstre og Arbeiderpartiet i mange saker. Men de får ikke like hard kritikk fra KrF. Men det er Frp som får pes.

Byrådskaos truer i Bergen etter at varaordfører Marita Moltu (KrF) har meldt seg ut av partiet sitt, skriver Vebjørn...Posted by Dagen on Monday, March 5, 2018


– Har samarbeidet med Arbeiderpartiet og Venstre i utstillingsvinduet Bergen vært vellykket?

– Jeg har ikke problem med det samarbeidet, som ble naturlig etter forrige valg.

– Nå er jeg uavhengig

– Ser du for at folk kan tenke at når samarbeidet ikke gikk i Bergen, blir det også vanskelig nasjonalt?

– Jeg kan godt forstå at noen tenker slik. Det er ikke min intensjon å skade byrådet.

– Har du planer om å melde deg inn i De kristne eller et annet parti?

– Nå er jeg uavhengig og skal først og fremst finne ut om jeg skal fortsette i politikken eller gå ut i næringslivet etter valget.

– Utelukker du melder deg inn i annet parti før valget neste år?

– Jeg utelukker ingenting. Jeg må lande og finne ut av ting selv, så får vi se.

– Trist

Nyvalgt leder i Bergen KrF, Per Erik Gåskjenn, ble informert om utmeldelsen i en e-post mandag morgen.

– Det er trist at det endte med en utmeldelse, sier Gåskjenn til Dagen.

Han sier at han ikke kjenner til hva Moltu mener med manglende tillit til partikultur og politiske veivalg.

– Hvor dramatisk er utmeldelsen for KrF?

– Det vil vise seg. I utgangspunktet er det uheldig, men det er ikke sikkert det trenger å være ­veldig dramatisk. Det kan være ulike måter å løse det på.

– Hvilken kommentar har du til at utstillingsvinduet for et KrF-Ap-samarbeid slår sprekker?

– Det samarbeidet fungerer fortsatt veldig bra her i Bergen. Det er ikke grunn til at det ikke skal kunne fortsette ut denne perioden, sier Gåskjenn.

Moltu blir sittende som uavhengig representant i bystyret resten av perioden frem til neste valg.

– Ikke konsekvenser

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) sier til Dagen at det er leit at Moltu melder seg ut.

– Men politisk har jeg behov for å avdramatisere situasjonen, sier Schjelderup og viser til at byrådet i en rekke saker har fått flertall i bystyret med flere parti, og at de har et budsjettsamarbeid med Senterpartiet.

– Vil utmeldingen få konsekvenser for byrådet?

– Nei, ikke umiddelbart. Vi driver videre som vanlig, sier Schjelderup.

– Slår utstillingsvinduet for et Ap-KrF-samarbeid sprekker?

– Nei. Det slår ikke sprekker som et utstillingsvindu for et inkluderende samarbeid som gir ekstra hjelp til de som trenger fellesskapet mest og drar byen i en grønnere retning. At det er ulike stemmer i KrF for et samarbeid med Arbeiderpartiet, er noe jeg leser i mediene og ikke kan forholde meg til.

Powered by Labrador CMS