LEDER: Valgkomiteens leder, Ottar Hummelsund. Foto: Privat

Valgkomiteens leder om styre-vraking i Dagen: – Har aldri blitt utsatt for påvirkning

Onsdag ble det kjent at Endre Stene kastes fra styret i Dagen. Valgkomiteens leder, Ottar Hummelsund, sier det er standard prosedyre at styremedlemmer byttes ut.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at Endre Stene ble kastet fra styret i Dagen, som han har vært en del av siden 2018. Stene ønsket gjenvalg, men ble vraket av valgkomiteen. Det stilte to delegater i generalforsamlingen seg spørrende til.

Stene ble foreslått som benkekandidat, men tapte med liten margin mot valgkomiteens nye kandidat Helge Madland. Han ble også satt opp som motkandidat mot 1. vara, men tapte også denne kampvoteringen.

Stene har siden i fjor høst hatt en rolle som kritiker av ledelsen i Misjonssambandet. Rolf Kjøde, førstelektor på NLA Høgskolen og tidligere generalskretær i Normisjon, stilte spørsmålstegn ved om det var en sammenheng.

– Det er lett å umiddelbart tenke noen andre tanker: At en stor aksjonær kanskje ikke ønsker at han skal ha gjenvalg. Det vet jeg ikke noe om, men jeg får en bismak. Jeg vil gjerne ha en begrunnelse av valgkomiteen, sa Kjøde og kalte innstillingen «forunderlig».

Ikke rette person

I et intervju med Dagen på kvelden etter generalforsamlingen sa Endre Stene at han hadde blitt kontaktet av valgkomiteens leder, Ottar Hummelsund, før møtet.

VRAKET FRA STYRET: Endre Stene har sittet i styret i Dagen siden 2018. Før den tid var han vararepresentant i fire år.

Dette ble bekreftet samme kveld av informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottosen.

– Vi i NLMs ledelse har ikke gjort noe vedtak eller saksbehandlet dette. Innstillingen fra valgkomiteen i Dagen er deres ansvar. Men det er helt vanlig at en valgkomite ber om innspill fra eierne. Denne gangen har det vært kontakt fra representanter i valgkomiteen til noen i NLMs ledelse. Vi ser på det som fortrolig dialog når vi blir bedt om å vurdere forskjellige kandidater.

Ottosen sa videre at Endre Stene ikke var den rette personen til å ivareta NLMS interesser.

– Det er ikke bare fordi han er en kritiker. Han har begått et kraftig karakterdrap på hele NLMs ledelse, inkludert hovedstyret og alle sentrale ledere. Det har vært underlig at en veldig sterk kritiker av NLM har hatt plass rundt styrebordet, sa han.

Fornøyd med styret

Etter en avstemming ble Stene på generalforsamlingen onsdag erstattet av Helge Madland fra Tau i Ryfylke. Han ble av valgkomiteens presentert som en mann som har hatt betrodde stillinger i oljeindustrien, har vært rådmann, har økonomi- og ledelseserfaring og er en bedehusmann og ivrig Dagen-leser.

Hummelsund sier til Dagen fredag at valgkomiteen ofte får inn flere forslag til kandidater.

– Hvor mange forslag vi får varierer veldig. Når valgkomiteen har møter, så drøfter vi de ulike kandidatene.

Hummelsund har ledet valgkomiteen i mange år. I komiteen sitter også tidligere hovedstyreformann Lars Gaute Jøssang i Misjonssambandet, forslagssjef Svein Andersen i Hermon forlag og generalsekretær Erik Furnes i Indremisjonsforbundet.

– Var dere fornøyd med Endre Stenes innsats som styremedlem?

– Ja, på generelt grunnlag har jeg vært veldig fornøyd med styret slik det har fungert de siste årene.

Bred kompetanse

– Hva var grunnen til at dere ønsket Helge Madland?

– Det vi har fått beskjed om fra generalforsamlingen er at vi skal sørge for en bred kompetanse i styret. Det innebærer folk fra næringslivet, en grei aldersfordeling og et jevnt forhold mellom kvinner og menn. Det skal være en sammensatt valgkomite som representerer de forskjellige aksjonærgruppene, sier Hummelsund.

– Du sier dere skal sørge for bred kompetanse, var dere ikke fornøyd med kompetansen som var i styret fra før?

– Jo. Vi ser alltid på det, og har vært fornøyd med styret i mange år.

– Hvorfor byttet dere da ut et styremedlem?

– Vi legger frem forslag, så er det generalforsamlingen som bestemmer hvem som skal sitte i styret videre. Det er vanlig at det blir foreslått nye og at noen går ut, sier han.

Gode og kompetente styremedlemmer

– Hvilke vurderinger gjorde valgkomiteen av Madland?

– På generelt grunnlag, når vi får inn et forslag så vurderer vi det ut i fra hva vi vet om dem. Vi forhører oss om kandidatene og er opptatt av at de skal være gode, kompetente styremedlemmer som kan bidra inn i Dagen.

– Madland har vært i medias søkelys flere ganger grunnet sin lederstil som rådmann. Var dette med i vurderingen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg oppfatter han som er kar vi kan ha tillit til, sier Hummelsund.

– Stene sier du kontaktet han to uker før møtet og spurte om han ville sitte i styret videre. Så ringte du samme dag og sa han ikke lenger hadde en plass. Hvorfor ombestemte du deg?

– Vi pleier alltid å ta kontakt med alle som sitter i styret for en prat om de ønsker å stå på gjenvalg. Det er standard prosedyre. Vi legger bare frem forslag så er det generalforsamlingen som bestemmer.

DAGENS GENERALFORSAMLING: Sittende fremme styreleder Samuel Skrunes (tv) og sjefredaktør Vebjørn Selbekk (th). Foto: Odd-Arild Algrøy

Vil ikke kommentere

– Hva kan du si om dialogen mellom valgkomiteen og Misjonssambandet?

– Det kjenner jeg ikke til, og det vil jeg ikke kommentere. Vi har ikke sagt at noen ikke er ønsket, men gir beskjed hvis de ikke er foreslått av valgkomiteen. Stene ble ikke foreslått denne gangen.

– Hva skjedde?

– Det er ikke skjedd noe spesielt.

Hummelsund understreker igjen at det er generalforsamlingen som tar den endelig avgjørelsen om hvem som skal sitte i styret. Han sier det ikke var han som var i kontakt med ledelsen i NLM.

– Jeg har aldri blitt utsatt for påvirkning

– Dere har vært klar over konflikten mellom Stene og NLM. Forventet dere at det ville komme reaksjoner på generalforsamlingen?

– Det vil jeg ikke kommentere. Jeg registrerte det bare for å si det slik.

– Har du forståelse for at noen ser dette i sammenheng med Stenes kritikk av ledelsen i NLM?

– Jeg har aldri blitt utsatt for påvirkning av noen organisasjoner eller personer, sier han.

– Under møtet stilte to av aksjonærene spørsmål ved praksisen om at valgkomiteen ikke informerer før generalforsamlingen hvilke kandidater som er innstilt. Hva synes du om den kritikken?

– Det skal vi ta til etterretning, de siste 30-40 årene har det vært vanlig prosedyre og slikt man alltid har gjort det. Men vi skal vurdere det i fremtiden, sier Hummelsund.

Powered by Labrador CMS