– Vanskelig å formidle homofilisyn
Espen Ottosen i NLM håper på flere historier fra homofile som vil leve avholdende.
Torsdag ble det kjent at hele lovsangteamet «Husbandet» på Iveland Bedehus i Aust-Agder trekker seg i protest etter at et homofilt medlem ble tvunget til å trekke seg i fjor.
Det homofile medlemmet var tidligere leder av lovsangteamet og ble i fjor tvunget av bedehusstyret til å trekke seg som leder fordi han levde i et homofilt forhold. Denne uken ble det klart at han heller ikke får lov til å synge i sanggruppa, meldte NRK.
Trekker seg
Den utestengte mannen overlot ledervervet i sanggruppa til Solfrid Gautestad Amundsen, som nå sammen med hele lovsangteamet trekker seg.
Iveland Bedehus er drevet av Normisjon, og er det eneste kristne samlingsstedet i kommunen utenom kirken.
Iveland Bedehus er drevet av Normisjon, og er det eneste kristne samlingsstedet i kommunen utenom kirken. Normisjon - #bedehus - #kor - #homofile - DagensDebatt.no - DagenPosted by Dagen on Friday, February 23, 2018
– Samme som rasist
Espen Ottosen, informasjonsleder i Norges største misjonsorganisasjon, Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), mener det er vanskeligere enn noen gang å formidle et klassisk syn på ekteskapet.
– Det fryktelig vanskelig. Jeg ser at det i noen sammenhenger brukes slagord som «Gay are the new black». Altså, sier man nei til homofilt samliv, er man like mye på villspor som hvis man er rasist, sier Ottosen.
Eksempelet fra Iveland Bedehus viser dessuten at det kan være vanskelig å få støtte og forståelse innad i en kristen forsamling.
– Det er helt sikkert en konsekvens av samfunnsutviklingen, sier informasjonslederen.
Fare for å diskriminere
– Hvordan bør bedehus kommunisere sitt syn til medlemmene?
– Man er for sent ute hvis tematikken bare berøres i forbindelse med en konfliktsituasjon. Man trenger å legge et grunnlag i fredstid. Da handler det om å kommunisere hele det kristne synet på samlivsetikken generelt i forsamlingen og ikke minst i møte med ungdom, sier Ottosen.
Han er glad for at mange kristne er tydelige i homofilispørsmålet.
– Men det er veldig synd hvis det bare er her man er tydelig. Hvis man unnlater å snakke tydelig om heterofilt samboerskap, da kan man spørre seg om det faktisk er de homofile man diskriminerer, sier Ottosen.
Ønsker flere historier
– Hvor stor utfordring kommer dette til å bli for bedehus og menigheter i årene som kommer?
– Jeg tror utfordringen bare blir større og større. Mitt håp er likevel at vi får flere fortellinger om kristne homofile eller kristne som kjenner på homofile følelser, men som likevel støtter opp om et klassisk syn på seksualitet og ekteskap.
Ottosen sier videre at han syntes det er problematisk at mange anser det å være homofil og å leve ut sin seksualitet som samme sak.
– Personlig kjenner jeg flere homofile som ikke ønsker å gå inn i et homofilt forhold. Jeg forventer jo ikke at alle disse skal stå frem offentlig og fortelle sine historier. Hvis vi likevel hadde fått noen flere slike historier frem i offentligheten kunne det skapt en større frimodighet til de som tror på det klassiske synet, sier Ottosen.