– Vanskelig å snakke om alkohol
Debatten om alkohol ruller videre i Pinsebevegelsen. Pastor i Filadelfiamenigheten, Andreas Hegertun, sier til Dagen at han mener det må være rom for begge syn i Pinsebevegelsen.
– Selv i forhold til alkohol mener jeg at man som kristen kan velge både et totalavholdssyn og et måteholdssyn og at begge deler må det være rom for innenfor kristen etikk.
Enig
Daglig leder Trond Eriksen uttalte fredag til Dagen at han ser en dreining fra at pinsebevegelsen klart var en avholdsbeveelse til at dette ikke lenger er noen fanesak.
Hegertun sier seg enig i virkelighetsbeskrivelsen fra daglig leder Trond Eriksen i Evangeliesenteret.
– Jeg deler Eriksens bekymring for at dagens mer utbredte måteholdssyn gjør en del kristne miljøer mindre trygge for mennesker med bakgrunn for eksempel fra Evangeliesenteret. Kristen etikk setter alltid hensynet til den svake først. Samtidig mener jeg det må være rom innenfor kristen etikk både for et totalavholdssyn og et måteholdssyn. Men vår frihet skal aldri bli til fall for min neste, minner Paulus oss om.
Vanskelig
Trond Eriksen anklaget andre pinseledere for å vegre seg å snakke om alkohol og hevdet i intervjuet med Dagen at andre pastorer og ledere er redde for å tråkke på noen. Han etterlyste også debatt om forholdet til alkohol i pinsebevegelsens lederråd. Hegertun erkjenner at det kan være et vanskelig tema å snakke om.
– Det er vanskelig hvis mennesker blir såret av det. Det er noen spørsmål som er betente, særlig hvis man opplever å ikke å være bibeltro nok, eller å være konservativ nok, sier Hegertun.
Alkoholfri menighet
Tidligere har også Hegertun uttalt til Dagen at han er «usikker på om Jesus ville bli sertifisert som alkoholfri» og at Filadelfiamenigheten i Oslo både har ledere som er totalavholdne og ledere som praktiserer måtehold.
– Det er viktig at alle arenaer i menighetens regi er alkoholfrie. Men vi stiller ikke krav til lederne våre om at de må være totalavholdne. Vi etterstreber derimot et liv i anstendighet og solidaritet med de svake, samtidig som vi har et grunnleggende positivt syn på det skapte og på Guds gode gaver. Det gjelder ting som mat, drikke, musikk eller kunst. Det betyr at vi hos oss har ledere som er totalavholdne, og vi har ledere som lever i et ansvarlig måtehold, sa Hegertun til Dagen i 2014.
Ikke noe bråk
Det er ikke første gang det blir debatt om alkohol på Evangeliesenterets landsstevne. I 2010 ble det bråk da Åge Åleskjær besøkte Evangeliesenterets landsstevne. Flere boikottet talen, fordi han hadde uttalt at man som kristen bør kunne gi naboen en flaske vin.
I år talte Hegertun fra hovedscenen. Men det var ingen reaksjoner av samme kaliber som da Åleskjær gjestet stevnet i 2010. Evangeliesenteret mener heller ikke det er noe problem at forkynnere kan ha ulike syn på alkohol.
– Vi ekskluderer ikke en tjenestegave eller en forkynner fordi han på et punkt ikke helt representerer vårt ståsted. Det vil alltid være sånn at det kan være ting man kan se litt ulikt på, sier daglig leder Trond Eriksen.