SVART ARBEID: Professor Øivind Anti Nilsen påpeker at den økte innvandringen av håndverkere fra øst-europa, både de mange som jobber legalt og de som jobber svart, er med på å holde prisene på håndverkstjenester nede. Foto. Scanpix-Illustrasjon

Vanskelig å være ærlig

Næringsdrivende som ønsker å jobbe ærlig, møter et skjemavelde. Det er enkelt å jobbe svart og etterspørselen er stor. Også blant kristne.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse som ble gjennomført for skatteetaten og Samarbeidsforum mot svart økonomi (SMSØ) i 2006 viste at 13 prosent av nordmenn over 18 år hadde kjøpt svarte tjenester i løpet av de to siste årene. I undersøkelsen viste videre at 17 prosent hadde vurdert å kjøpe svart arbeid og at det er en høyere andel blant folk med høy inntekt enn blant andre som sier de kjøper svarte tjenester.



Krevende valg

Isaias Munoz er pastor i Kristkirken i Tananger. Han er utdannet murer og da han jobbet i bransjen fikk han hele tiden spørsmål om å jobbe svart. Men Munoz tok et klart standpunkt.

– Jeg valgte konsekvent å si nei til svart arbeid. Kristenlivet har med hele livet å gjøre og det er uærlig å ikke betale skatt. Hvis noen insisterte på å betale svart, så jobbet jeg det jeg kunne innenfor reglene og så hjalp jeg dem med resten uten betaling. Ofte ble de målløse. Sjefene og kollegene mine syntes min holdning var merkelig, men jeg fikk respekt for den. Kristne betalte også svart. De argumenterte med at «alle gjorde det» og at «vi betaler jo så mye skatt», sier Munoz. Han tror grådighet, høye priser på håndverksarbeid og lange ventetider gjør at folk tyr til den svarte delen av økonomien.



Vanskelig til livs

Professor Øivind Anti Nilsen, ved Norges Handelshøyskole i Bergen, tror svart arbeid er vanskelig å bli kvitt.

– Straffene og kontrollene kan jo økes. Men med dagens skattetrykk tror jeg det er veldig fristende å ty til svart arbeid. Andelen svart arbeid øker også når det er gode tider i økonomien. Jeg tror det er blåøyd å si at vi kan komme dette til livs. Effekten av svart arbeid på den generelle økonomien er heller liten. Men det gjør noe med den generelle mentaliteten. Mange skatter og avgifter blir undratt og noen skal jo nyte godt av det vi betaler i skatt. Sånn sett kan man si at det er umoralsk, sier Nilsen.

Et annet poeng Nilsen trekker frem er at den økte innvandringen av håndverkere fra øst-europa, både de mange som jobber legalt og de som jobber svart, har holdt prisene på håndverkstjenester nede.



Skatter er ran

På nettsiden svartarbeid.no er Bent Johan Mosfjell talsmann for et nettverk som vil ha slutt på skatt og legalisering av svart arbeid.

– Pengene tilhører den som jobber for dem. Ved svart arbeid får den som utfører arbeidet betalt det de har rett på, sier han.

Mosfjell tror den økte velstanden i Norge gjør folk mindre hissige mot skatter og avgifter. Selv betaler han en høy pris for å være talsmann.

– Min økonomi er helt ren. Siden jeg er talsmann kan jeg ikke jobbe svart. Da blir jeg satt i fengsel. Det er en pris jeg betaler, sier han.

Munoz på sin side etterlyser enklere systemer for dem som ønsker å gjøre opp for seg.

– Jobber jeg litt mer enn tillat skattefri grense, må jeg i gang med en masse papir og skjemaer. En kollega kan få 30.000 kroner svart for en jobb, mens jeg må styre masse for 4.000 kroner. Det skjønte ikke mine kolleger, men det handler om prinsippet. Og det fører velsignelse med seg, sier Munoz.


DM

Powered by Labrador CMS