Vanskelig jobb for Kirkerådet
En sprikende uttalelse fra Bispemøtet er en vrien oppgave for Kirkerådet å jobbe videre med, forteller tidligere kirkerådsleder.
Nils-Tore Andersen satt flere runder som leder av Kirkerådet. I hans periode var det mye debatt om homofiles plass i kirken, og Andersen var alltid klar på at det læremessige ansvaret lå hos biskopene.
Det var også i hans tid at Kirkerådet sendte saken om samlivsetikk til Bispemøtet for uttalelse.
- Vi ba om en lærerapport, ikke en synserapport. Det skulle omhandle hele samlivsetikken - skilsmisse, samboere, homofile også videre. Kirken trengte en tydelig rapport for å ha noe å forholde seg til, sier Andersen til Dagen.
Han har registrert at behandlingen har tatt lang tid og at bispekollegiet er splittet.
- Det er jeg veldig lei meg for. Det er vanskelig å leve i en kirke hvor bispekollegiet spriker i så viktige etiske spørsmål.
Tung jobb
Saken fra Bispemøtet blir nå sendt tilbake til Kirkerådet for behandling.
- Det blir fryktelig utfordrende. Det blir også en veldig vanskelig sak å jobbe med på Kirkemøtet, når de som har læreansvar ikke tar det. Biskopene setter oss som kirke i en veldig vanskelig situasjon.
- Men det er ikke en sak hvor det er lett å gjøre alle til lags, Andersen?
- Nei, men det var heller ikke det vi ba om da vi ba Bispemøtet om en uttalelse. Vi ba om en klar utredning av hva Bibelen og luthersk teologi sier om disse sakene. Det er jo det vi har valgt biskoper for å gjøre, sier han.
Vigselsrett
Biskopene har mange hensyn å ta, selv om mandatet burde vært klart nok. En uklar uttalelse gir grobunn for at prester tar skjeen i egen hånd og setter i gang med kirkelige vigsler av homofile uten å tenke så mye på hva biskopene sier.
Det kan også få politiske konsekvenser i forhold til vigselsretten. På den andre siden kan en åpning for slik vigsel ha store konsekvenser for Den norske kirkes relasjon til andre trossamfunn og de lutherske organisasjonene.