Vanskelig kamp mot erstatningsteologien
Israelsmisjonen støtter Israels rett til landet og sier løftene til Israel står ved lag. Men de innrømmer at dette er krevende å konfrontere palestinske kristne med.
Landsstyret i Israelsmisjonen er på «synfaring» i Israel og har besøkt arbeidet der organisasjonen er engasjert. Det betyr Imanuelkirken i Tel Aviv-Jaffa, Eldresenteret ved Eliaskirken i Haifa, og Caspari Senter i Jerusalem. De har i tillegg vært innom Det israelske bibelselskapet og organisasjonen «Musalaha», som driver forsoningsarbeid mellom vanlige jøder, palestinere og messiastroende jøder. I møte med palestinske kristne blir synet på Israel fort et teologisk problem.
Stiller kritiske spørsmål
– Vi møter også palestinske kristne og samarbeider til en viss grad med noen av dem. Da reiser vi også kritiske spørsmål til deres avskriving av Israel og jødene, sier generalsekretær Rolf Gunnar Heitmann til Dagen.
En av dem de møter i Jerusalem er den palestinske, lutherske biskop Mounib Younan, leder i Det lutherske Verdensforbund. Han har store problemer med de bibelske løftene til Israel og jødene.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Heitmann understreker at de som kristne er tvunget ut fra Bibelens ord å fremme forsoning og enhet blant kristne.
– Men denne enheten må bygge på visse sannhetskriterier. Noen av disse kriteriene er Bibelens ord om Guds utvelgelse av jødene og Guds løfter til dem, og at Gud ikke har gått fra dette. Det innebærer at vi er nødt å holde fram sannheter som mange palestinske kristne ikke kjenner til fordi det ikke blir forkynt i deres sammenhenger, sier Heitmann.
Viser til Paulus
Landsstyreformann Bjørn Hesselberg viser til Paulus sin innsats blant jødene på sine fire misjonsreiser.
– Paulus gikk alltid først til synagogene hvor han enn kom. Hvorfor var han så aktiv i sin iver og sin misjon blant jødene? Han ville at hans eget folk, jødene, skulle få se og oppdage det han hadde sett. Når de jaget han ut av synagogene, gikk han videre til hedningene. Men han avsatte dermed aldri Guds utvelgelse av jødene og løftene til Israel, sier Hesselberg.
Mye positivt
Begge to har sett mye å glede seg over under besøket i Israel.
– Det er stor optimisme blant våre samarbeidspartnere fordi de opplever at mange jøder finner fram til troen på Jesus som Messias. Det er større åpenhet blant både sekulære og religiøse jøder i dag for å høre om vår tro. Jesustroende israelere er mer synlige i samfunnet fordi media skriver om dem. I tillegg opplever vi at stadig flere leser både Nytestamente og Gamletestamente, og oppdager at det de leser ikke stemmer med den overleveringen de har fått fra sine ledere. Den siste grunnen kan være at mange lever under et større press enn før, og de møtes av god kristen omsorg som gjør dem nysgjerrige, sier Heitmann.
Evangeliet
Landsstyremedlem Svein Granerud sier fokus på formidling av evangeliet skiller Israelsmisjonen fra mange av de andre norske organisasjonene som jobber i Israel.
– Vi har en kjærlighet til Israel fordi de ga oss evangeliet. Det er det beste vi har, og det ønsker vi å dele med dem. Som Paulus sa: For jøde først, så for greker. Enkelte Israel-organisasjoner er ikke så opptatt av dette, men satser mer på praktisk støtte og er mer opptatt av å støtte Israel politisk. Noen bruker GT-profetier på den aktuelle situasjonen, og det er en skriftbruk som jeg mener vi må være svært varsom med, sier Granerud.