Vant Oslo KrF med én stemme
Etter at Lars Rise tapte kampvoteringen, er flere partimedlemmer nå bekymret for Oslo KrFs fremtidige oppslutning.
Tirsdag kveld avholdt Oslo KrF nominasjonsmøte der det ble avgjort hvem som skal representere fylkeslaget på Stortinget.
Det ble svært jevnt i toppen.
Kun én stemme skilte de to kandidatene for førsteplassen.
Til slutt var det Øyvind Håbrekke som ble innstilt på topp med 30 stemmer, mot 29 stemmer for Lars Rise.
– Jeg er veldig takknemlig og ydmyk for den tilliten Oslo KrF har vist meg. Nå må hele laget stå på om vi skal lykkes, sier Håbrekke til Dagen.
I forkant av nominasjonsmøtet kunne Dagen erfare at støttespillere for både Rise og Håbrekke hadde møtt opp klare til kamp. Et stort antall ønsket å uttrykke seg gjennom kommentarer og replikker, og tidvis var det het debatt i møterommet i Oslo rådhus.
Uro
Dagen kunne i forrige måned avsløre at det var oppstått uro i Oslo KrF.
Uroen knyttet seg til hvem som skulle toppe fylkeslagets stortingsliste.
Årsaken er at nominasjonskomiteen har innstilt byrådsrepresentant Øyvind Håbrekke på topp, på tross av at det er en annen KrF-veteran flertallet av lokallagene selv ønsket seg.
Personen flest av Oslo KrFs lokallag ønsket til å representere seg i nasjonalforsamlingen, var tidligere KrF-topp Lars Rise. Han var stortingsrepresentant for KrF i to perioder fra 1997–2005.
Øyvind Håbrekke er byrådsrepresentant i Oslo, og tidligere statssekretær for partiet.
Debatt
Fra sekundet etter at leder for nominasjonskomiteen, Yngve Slettholm, hadde presentert komiteens innstilling tirsdag, haglet spørsmålene.
Til tross for at to av fem medlemmer i komiteen ønsket Rise på topp, ble han til slutt innstilt på en ellevteplass. Flere ønsket klarhet i hvordan komiteen tillot seg dette.
Slettholm på sin side påpekte at komiteen hadde lagt fem en helhetlig liste i tråd med sitt mandat, og at det til slutt er opp til nominasjonsmøtet å avgjøre. Han ga også uttrykk for at Håbrekke fremsto som en mer samlende kandidat.
Høylytt klapping brøt ut da Lars Rise ble spilt inn som toppkandidat av fylkes 2. nestleder Ingar Hedberg, gjennom et benkeforslag.
Det var da duket for kampvotering.
Nøkkel- eller solospiller?
Et par håndfuller unge, dresskledde menn med kort fartstid i partiet hadde samlet seg om å stake ut en ny kurs for det kommende valget. Og den nye kursen de pekte ut, var 69 år gamle Lars Rise.
Rises støttespillere trakk særlig fram hans kontaktnettverk blant ulike innvandrermiljø i Norge. Selv uttrykket Rise at han hadde en stor andel stemmer i lomma blant pakistanske, albanske og vietnamesiske miljø i Oslo.
En av dem som uttrykte støtte for Rise, var andrekandidat på lista, Ragnhild Aadland Høen.
– Jeg tror vi må ta nye grep og stemme på den kandidaten vi tror kan bringe nye stemmer, sa hun under møtet.
Som svar på et spørsmål fra salen, uttrykte Rise med sikkerhet på egne vegne at med han han på topp, var en dobbelt så høy oppslutning i hovedstaden – og et direkte mandat – innen rekkevidde.
Rundt 180.000 av Oslos stemmeberettigede har innvandrerbakgrunn. Dette er en velgergruppe med lav valgdeltakelse.
Ved forrige stortingsvalg fikk KrF i underkant av 7000 stemmer i Oslo.
Dagen erfarer også at Rise skal ha lav tillit blant noen av dem som var en del av Oslo KrF, da Rise ble skrotet av samme fylkeslag i 2004. Kritikerne oppfatter ham som en solospiller. At Rise selv ikke bor i Oslo, ble også trukket fram som et argument imot ham.
Skal ikke bruke tid på valgkamp
Etter at nominasjonsmøtet er over, gir flere partimedlemmer overfor Dagen uttrykk for tvil og bekymring rundt KrFs muligheter for å oppnå høyere oppslutning i Oslo for neste års stortingsvalg.
– Du nevner disse innvandrermiljøene hvor du skal ha stor tillit, Rise. Er dette stemmer du vil kunne sanke til partiet også uten deg selv på topp?
– Nei, svarer Rise kontant.
Oppfatningen hans er at innvandrere i større grad stemmer på person fremfor parti.
– Jeg klarer ikke bidra når partiet ikke valgte å sette meg på topp. Men det betyr at jeg nå har tid til å drive på med andre ting enn valgkamp.
– Her var det én stemme som avgjorde retningen for Oslo KrF.
– Hvilken retning var det de valgte?
– Jeg kan bare snakke for meg. Og med meg på topp ville det vært en tydelig markering av det som er KrFs tradisjonelle kampsaker.
Rise ønsker Håbrekke lykke til.
– Samlet lag
Fylkes 2. nestleder Ingar Hedberg var den som foreslo Rise til førsteplassen under møtet.
– Jeg er ikke hundre prosent fornøyd, sa Hedberg til Dagen etter møtet med et smil om munnen.
Han mener lokallaget hadde et luksusproblem med to gode kandidater, og påpekte at Oslo KrF fortsatt et samlet lag.
– Tror du fortsatt man kan klare samme oppslutning uten Rise og med Håbrekke på topp?
– Med et samlet lag tror jeg vi kan mobilisere flere velgere enn tidligere.
– Hadde sjansene for å klare det vært større med Rise?
– Det er ikke utenkelig at Rise med sine 20 år i minoritetsmiljøer kanskje har sterkere kontakter og nettverk i disse miljøene.