Var anerkjent leder i Mormonkirken – ble kristen
Hans Mattsson var en av Mormonkirkens øverste ledere i Europa. I dag hjelper han mennesker som vil bryte med kirkesamfunnet.
Han har et ukjent navn for de fleste av oss, men i mormonkretser er 67-åringen fra Göteborg godt kjent. I mange år var han som første svenske en av mormonbevegelsens høyeste ledere i Europa. I dag har han forlatt bevegelsen, blitt kristen og har skrevet en bok om sin livsreise.
Mattsson er tredjegenerasjons mormoner. Det var farfaren som først ble overbevist om at mormonismen er den sanne religionen.
– Jeg ble glad i kirken
Da Hans i en alder av 23 år møtte en ung kvinne med navnet Birgitta, var det en selvfølge at hun måtte konvertere for at det kunne bli et forhold mellom de to.
Birgitta hadde liten kjennskap til Mormonkirken, men med hjelp av en dose forelskelse og en åndelig opplevelse ble hun snart en del av bevegelsen og familien Mattsson.
– Jeg ble glad i kirken. Der opplevde jeg en sterk samhørighet og et fellesskap med mye kjærlighet. Og i det fellesskapet fantes det svar på alt mulig. Så lenge man ikke hadde spørsmål, var det enkelt, sier hun.
Hans steg i gradene i Mormonkirken, og i år 2000 ble han en del av en gruppe som er underordnet 12 apostler som har ansvar for hele verden. På oppdrag fra dem reiste Hans rundt i ulike land for å undervise, trene ledere, tilsette nye ledere og overvåke misjonsvirksomheten.
– Målet for alle mormoner er å føre andre til den sanne tro.
Han beskriver det som en slitsom tid, men han var fortsatt tilfreds fordi han levde i troen på at han tjente kirken, og dermed Gud.
En sannhetssøker
Men all reisingen innebar også noe han ikke hadde sett for seg på forhånd. Han fikk alle mulige spørsmål fra medlemmer han møtte. De lurte på om det var slik at grunnleggeren Joseph Smith giftet seg med 14-åringer, hvem som egentlig hadde skrevet «Abrahams bok» og hvorfor Mormons bok har endret seg, selv om den helt fra begynnelsen av var inspirert av Gud.
Dette var spørsmål han ikke kunne svare på, så han gikk videre med dem til en av apostlene. Der fikk han vite at apostelen hadde manus til en bok som skulle gi svar på nettopp de spørsmålene Hans stilte.
Svaret beroliget ham, men da en venn en tid senere spurte den samme apostelen om hvordan det gikk med boken, fikk han til svar at «slike spørsmål stiller man ikke en apostel.»
Ny verden
Svaret gjorde noe med Hans, som beskriver seg selv som en sannhetssøker.
– Jeg er ikke redd for sannheten. Om noe er sant, så tåler det å granskes, sier han.
Nå begynte en tid der han selv søkte etter svar, og med ett åpnet det seg en helt ny verden.
– Det opplevdes som om jeg hadde gått og vært tørst i 40 dager i ørkenen som Jesus, sier han.
I starten forsøkte han å finne bevis på at det han hadde lært var sant. Siden begynte han å tenke at Mormonkirken hadde behov for en reformasjon. Til slutt begynte han å tvile på bevegelsens lære.
«Tenk på din farfar»
Noen år tidligere hadde Christina Hanke, en ungdomsvenninne, begynt å tvile på læren. Hun hadde funnet nye perspektiv i Det nye testamentet. De tre vennene begynte nå å diskutere med hverandre og sammen med andre mormonere.
Det gikk ikke lang tid før Hans fikk besøk av de lokale lederne på stedet der familien bodde, og budskapet var tydelig: Han fikk ikke snakke med noen om de spørsmålene han hadde. Verken med kona, barna eller med noen i kirken.
Da Birgitta fikk høre om samtalen, hadde hun vanskelig for å forstå hvordan man kunne forby noen i å tvile. Nå begynte en periode der også hun søkte etter egne svar.
– Jeg begynte å lese ulike bøker. Det åpnet øynene mine, forteller hun.
Mormonlederne truet med å stenge Hans ute fra bevegelsen. «Hvorfor gjør du dette mot kirken din?» ville de vite. «Tenk på din farfar, tenk på barnebarna dine,» sa de.
Anti-mormonpropaganda
Spørsmålene han stilte, kunne de ikke svare på. Alle innvendinger ble avfeid som anti-mormonpropaganda. Til slutt valgte ekteparet å forlate bevegelsen. Som et resultat av det mistet de mange av vennene sine, deler av Hans sin slekt og stort sett hele deres sosiale liv.
I dag har alle deres fem barn forlatt bevegelsen, og Hans og Birgitta har bygd opp et nytt liv i Spania. Etter at han forlot Mormonkirken har han mottatt mailer fra mange mennesker som stilte spørsmål eller som funderte på om de skulle forlate bevegelsen selv. Etter en artikkel i New York Times om hans egen livsreise, har enda flere tatt kontakt.
– Det dreier seg om tusenvis av personer, opplyser han.
En trend
I tillegg driver han en lukket Facebookgruppe for mormonere som tviler på troen. Hans antar at rundt 1.000 mennesker kan ha fått hjelp gjennom denne gruppen.
For å kunne støtte mormonere som har begynt å tvile på læren og for å gjøre slutt på alle ryktene som florerer om han og kona i mormonbevegelsen, har han nå skrevet bok om livet sitt. Den har fått tittelen «Søkte sannhet, fant tvil» og har blitt til i samarbeid med Christina Hanke.
Ifølge ekteparet Mattson har det blitt en trend at stadig flere forlater Mormonkirken. Årsaken skal være Internett og all informasjonen man kan innhente der.
– Det går ikke an å skjule sannheten lenger, mener Hans.
Birgitta og Hans regner seg i dag som kristne. Det har gitt dem en ny hvile.
– Gud finner deg der du er, og han finner deg som du er. Du trenger ikke være en hvit, fremstående mann som kan donere mange penger for å bli elsket, sier Hans.
Frihet
Han skulle ønske at flere mormonere fant denne friheten.
– Peter forlot båten for å gå til Kristus. Mormonerne sitter fortsatt i båten, mens jeg har valgt å gjøre som Peter.
Selv om ekteparet omtaler seg som kristne, så går de ikke i noen kristen forsamling.
– Jeg har blitt for brent av hierarkier. I dag er Jesus nok for meg, sier Hans.