Bildet viser Misjonssambandets hovedkontor.

Var fadder til søkerens barn, men meldte seg ikke inhabil: – Ikke kameraderi

– Her foreligger det klart inhabilitet, sier juss-professor.

Publisert Sist oppdatert

I desember ble Ketil Jensen ansatt som ny leder for Misjonssambandet Norge.

I innstillingsutvalget satt generalsekretær Gunnar Bråthen, hovedstyreformann Knut Espeland og nestformann Raymond Bjuland.

Sistnevnte er fadder til en av Jensens døtre, men meldte seg ikke inhabil.

For å være sikre i sine habilitetsvurderinger, hentet innstilingsutvalget inn juridisk bistand fra Virke.

– Her foreligger klart nok inhabilitet og det kunne avgjort vært unngått, mener juss-professor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

JURIST: Professor ved UiB, Jan Fridthjof Bernt.

Reglene om inhabilitet i Forvaltningsloven gjelder kun for ansatte i offentlige organer og andre som utfører oppgaver i det offentlige, men Bernt mener de bør oppfattes som etiske normer for ideelle organisasjoner.

Bjuland forteller at han var usikker da Jensen søkte på stillingen.

Han gjorde nøye habilitetsvurderinger sammen med resten av innstillingsrådet og en advokat fra Virke.

Raymond Bjuland på NLMs generalforsamling: N/A

– Dette er kvittert ut og sjekket opp i, forteller han til Dagen.

– NLM-familien er ikke større enn at slike bindinger vil finne sted, fortsetter han.

Nestformannen mener habilitet skal vurderes av en selv, men er glad for at han har kunnet støtte seg på profesjonelle.

– Man kommer opp i slike dilemmaer stadig vekk, så det er godt å kunne sjekke det ut med eksterne folk.

«Ikke kameraderi»

Generalsekretær i Misjonssambandet, Gunnar Bråthen, bekrefter at innstillingsrådet rådførte seg med Hovedorganisasjonen Virke i dette konkrete tilfellet, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

– Virke har tatt oss med inn i noen vurderinger som jeg ikke tenker det er naturlig å dele. Men disse vurderingene gjør oss trygge på at det ikke har vært noe kameraderi i dette tilfellet.

GENERALSEKRETÆR: Gunnar Bråthen er generalsekretær i Misjonssambandet.

Virke bekrefter overfor Dagen at de har vært med i vurderingen, men understreker at det er innstillingsutvalget som fattet avgjørelsen.

– Vi kan bekrefte at Virke har vært inne i vurderingen, men at det var ansettelsesutvalget som traff den endelige beslutningen i saken. Utover dette kan vi ikke kommentere ytterligere om innholdet i Virkes rådgivning, sier organisasjonens advokat til Dagen.

– Ikke et problem

Edvard Thormodsæter, som er partner og «Head of Recruiting» i rekrutteringsbyrået Human, har bred erfaring med å bistå kristne organisasjoner i rekrutteringsprosesser.

– Da kommer vi gjerne borti habilitetsspørsmål i forbindelse med relasjoner mellom beslutningstakere og kandidater. All den tid kristne organisasjoner er bygget på felleskap mellom mennesker, vil relasjoner være en del av bildet. Dette kan ikke i utgangspunktet defineres som et problem, men som et moment å være seg ekstra bevisst, forklarer Thormodsæter.

Han har tidligere vært involvert i ansettelsesprosesser i Misjonssambandet, men var ikke engasjert i den omtalte ansettelsen.

HUMAN: Edvard Thormodsæter er partner og «Head of Recruiting» i rekrutteringsbyrået Human

Når han hjelper enkeltpersoner med å vurdere habilitet, ber han dem stille seg følgende spørsmål:

«Er min relasjon til en eller flere kandidater i denne prosessen av en slik karakter at den vil kunne gjøre meg partisk? Eller slik at utenforstående vil kunne oppfatte meg som partisk?»

Thormodsæter tror det er sannsynlig at det forekommer ubevisst inhabilitet i kristen-Norge.

Derfor oppfordrer han til proaktiv åpenhet om relasjonelle bindinger, og at man gjør bruk av uavhengige aktører til å vurdere habilitet.

– Både for å ivareta og styrke tilliten til rollen man er i, men ikke minst å sørge for at den personen som kommer inn i en ny stilling ikke starter i rollen med manglende tillit fordi det stilles spørsmål ved hvorvidt prosessen var upartisk og rettferdig.

Powered by Labrador CMS