Var nær homoforfølgelse i Norge
Hadde politiminister i Nasjonal Samling (NS) Jonas Lie fått viljen sin i 1942 hadde nazistene fått klarsignal til å gjennomføre en forfølgelse av norske homofile.
Det kommer frem i et brev fra Jonas Lie til Justisdepartementet datert 9. mai 1942.
Samme år ble Lie utnevnt til politiminister i Quisling-regjeringen. Det ble starten på et mørkt kapitel i norsk krigshistorie. Vidkun Quislinq regnes som Norges mest forhatte mann under andre verdenskrig, og etternavnet hans ble synonymt med «landssviker».
Jonas Lie nevnes i samme åndedrag, ikke uten grunn.
Jødeaksjonen
Lie var ansvarlig for politiets jødeaksjon i Norge i 1942 som førte til at 771 norske jøder ble deportert fra Oslo til nazistenes utrydningsleirer. Bare 34 kom hjem i live. Samme år ønsket Lie å forfølge norske homofile, men han ble stoppet av det NS-styrte Justisdepartementet.
Reddet av Straffeloven
Runar Jordåen er historiker ved institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitet i Bergen. Det er han som har avdekket brevet fra Jonas Lie.
Jordåen tror Jonas Lies forslag ville ført til en omfattende forfølgelse av homofile, med døden som ytterste konsekvens.
- Han ba om at det skulle utredes en innskjerpning av homoseksualitet i Norge. Dette ble oversendt Justisdepartementet, men flere i departementet mente at det ikke var nødvendig, siden de allerede hadde homofiliparagrafen i Straffeloven, sier han.
Blant NS-toppene trekker Jordåen frem riksadvokat Jørgen Nordvik. Han argumenterte for at paragraf 213 i Straffeloven holdt i massevis bare den ble håndhevet strengere.
Paragrafen kriminaliserte sex mellom menn, og sex med dyr var også innlemmet i den samme paragrafen. Justisdepartementet avslo derfor forespørselen.
Konklusjonen ble at saken burde utredes nærmere ved en generell revisjon av straffeloven, noe det ikke ble noe av under den tyske okkupasjonen. Det kan ha reddet mange norske homofile skjebner under 2. verdenskrig.
Inspirert av nazitopper
Forslaget om en innskjerping av homofiliparagrafen ble opprinnelig fremmet i februar samme år av SS Oberführer Hans Reinhard Koch. Han var en av de mektigste mennene blant de tyske okkupantene i Norge.
- Forslaget har antakelig kommet til Jonas Lie fra denne kanten, sier Jordåen.
Saken ble utredet av Dr. Edmund Jess som mente at «homoseksualitet hadde en usedvanlig sterk utbredelse» i Norge, og at det bidrog til en «Verseuchung des Volkskörper» - Forurensing av befolkningen.
Fra Adolf Hitler kom til makten i 1933 var det verken plass til jøder, sigøynere, funksjonshemmede eller homofile. Dr. Jess foreslo derfor en innskjerpning av paragraf 213 for å intensivere straffeforfølgelsen av homofile etter tysk mønster.
Liten risiko
I brevet til Justisdepartementet advarer Lie om stor fare dersom man ikke tar fatt i homofiliproblemet.
«Etter hvert som arbeidstjenesten og andre organisasjoner som omfatter et større antall menn, blir mer utbygd, står vi overfor en stor fare dersom det ikke blir grepet inn i tide».
Det var likevel ikke bare homofile utenfor egne rekker Jonas Lie ville ha bukt med.
«Homoseksuelle bør for øvrig ikke få adgang til å bli medlem av Nasjonal Samling», skriver han i brevet.
Det er vanskelig å anslå mange homofile som befant seg i Norge under okkupasjonen.
- Dermed blir det umulig å ane følgene av en forfølgelse som Lie ønsket, sier Jordåen.
Sovende forbud
Lie ønsket at å stryke paragrafens tredje ledd om at «allmenne hensyn» måtte være tilstede for at påtale skulle finn sted.
Loven ble tolket slik at det bare var rom for straffeforfølgelse dersom en person over 21 år hadde seksuell omgang med en under denne alderen, eller at det vakte offentlig forargelse. Han ønsket å få bort det som i stor grad var et sovende forbud.
«Det er ikke heldig at personer som har homoseksuelle tilbøyeligheter, fritt skal kunne fremme disse dersom de bare forstår å ordne seg i det skjulte. En bør i denne forbindelse være oppmerksom på at 2 prosent av alle menn regnes for å ha homoseksuelle anlegg», skrev Lie i brevet.
Tyske homofile
Nazi-Tyskland slo hardt ned på sine homofile landsmenn. Dagen skrev 1. juni om tyske homofile som ble plassert i dødsleiren Auschwitz, og påsydd et rosa triangel, en merkelapp for homofile. 15 000 ble deportert til konsentrasjonsleirer, og mellom 50- og 60 000 tyske menn ble dømt på grunn av sin seksuelle legning.
Den tyske straffeloven var gjeldende i Norge, men ble i praksis bare brukt dersom det var en tysker innblandet i det homofile forholdet.
- Totalt er det snakk om minst syv tilfeller som involverer tyske og norske menn, skriver Jordåen i en artikkel publisert på tysk i 2011.
- Hadde Hans Reinhard Koch og Jonas Lie fått gjennomslag kunne vi fått en forfølgelse av norske homofile menn på linje med den man så i Tyskland, sier Jordåen.
Før sin død i 1945 rakk Jonas Lie å sende 771 norske jøder til konsentrasjonsleire, men Justisdepartementet satte en stopper for at norske homofile ble sendt til den visse død.