Vår tids Lucia er afrikansk
Mens norske barn koser seg med feiringen av martyren Lucia, forfølges og drepes kristne barn i Afrika og Midtøsten.
I dag er det Lucia-dagen, til minne om Lucia av Siracusa som led martyrdøden i 303 eller 304 etter Kristus. Hun var kanskje 17-18 år da hun ble tatt av dage for sin kristne tros skyld.
Men feiringen i vintermørke Norge, med jenter med lyskrans, glitter i håret og tente lys i hendene er omtrent så langt unna Lucias martyrdød som det er mulig å komme. Det står også i den aller sterkeste kontrast til de lidelser kristne barn og ungdommer må igjennom flere steder i verden nå.
Barnehager og skoler har en hyggelig stund i desembermørket, i høyden med noen minutters hutring i kulda og påfølgende kakao og boller innendørs. Imens dør mange barn for sin tro.
Fra Nigeria?
Lucia var en virkelig person og levde og døde i Siracusa, sørøst på Sicilia i Italia. Hun ble angitt og til slutt drept.
Slikt er mer enn et fjernt minne fra 300-tallets voldsomme kristenforfølgelser. I 2014 forfølges barn og tenåringer som ikke vil frasi seg sin tro eller som forsøkes tvangskonvertert.
I Midtøsten og Afrika lider svært unge kristne som resultat av at islamistiske bevegelser som IS og Boko Haram er på frammarsj. Men det finnes godt belegg for å si at dagens Lucia er svart. Kanskje kommer hun fra Nigeria.
Organisasjonen Minority Rights Group International (MRGI) i London har laget en oversikt over land med mye forfølgelse av minoriteter. De fleste ligger i Afrika, og Nigeria er blant verstingene.
Over 500 bortført
Selv om de 276 bortførte jentene i Nigeria er den mest kjente enkelthendelsen, er det mange ulike hendelser som gjør at Nigeria kommer høyt opp på en tvilsom statistikk.
Så sent som i oktober ble det meldt om nye bortføringer og grusomme skildringer av hva jenter og unge kvinner må gjennomgå. Organisasjonen Human Rights Watch anslår at over 500 jenter og unge kvinner er bortført i Nigeria siden 2009 og at mange av dem er blitt utsatt for mishandling, overgrep, voldtekter og tvangsgifte.
Tvungen konvertering til islam er oftest en del av dette bildet. Mange gir etter fordi de trues med eller utsettes for grov vold, og de gjør det i frykt fordi de ser vold og drap rundt seg. Dels tvinges de også selv til å delta i volden.
– Jeg vet at noen få av jentene i Nigeria har klart å rømme fra Boko Haram, sier Stig Magne Heitmann, fungerende informasjonsleder i Åpne Dører, til Dagen.
Han har også hørt, men ikke fått bekreftet, at en av jentene er drept fordi hun nektet å konvertere. Dette skal ha vært datteren til en pastor.
Heitmann er enig i at det er store forfølgelser av kristne barn og ungdommer i Afrika. Samtidig peker han mot andre land, som Irak og Syria hvor IS herjer, og Pakistan hvor kristne er i mindretall. Dette er land der kristne jenter er nederst på rangstigen og under et sterkt press, påpeker han.
Ikke nytt
– Bortføring av jenter er ikke noe nytt fenomen i Nigeria, men antallet var så stort da 276 jenter ble bortført i mai. Dermed ble verdens oppmerksomhet vakt. Bortføringer skjer ellers nesten daglig i land som Pakistan og Egypt. I Pakistan blir 700 kristne jenter bortført og tvangsgiftet årlig. Etter revolusjonen i Egypt snakker vi 350 tvangsgiftede kristne jenter der, sier Heitmann som mener at de sterkt mediefokuserte hendelsene i Nigeria godt kan være toppen av et isfjell.
Han mener også det kan være en tendens til at kristne henger seg for mye opp i dem som dør for sin tro.
– Mitt synspunkt er at den systematiske forfølgelsen oppleves mye vanskeligere. Den går år etter år og i generasjoner, sier Heitmann.
Han mener ellers det er flott at fredsprisvinner Malala Yousafzai har satt pakistanske jenters situasjon på dagsorden.
– Men kristne jenter i muslimske land har det fryktelig vanskelig. Det gjelder også India, hvor tilstanden er særlig vanskelig for de kasteløse, sier han.
Blir martyrer
Mens noen konverterer, er andre som ikke bukker under for presset – og får bøte med livet for det. Nylig er det rapportert at barn halshugges i Irak fordi de ikke vil fornekte Jesus.
For et par dager siden gjentok den anglikanske presten Andrew White at fire barn var halshugd i Irak fordi de nektet å konvertere. Soldater fra IS fulgte opp truslene sine og drepte barna, ifølge Catholic News.
– «Si at du vil følge Muhammed», sa de til barna, men de svarte: «Vi elsker Jesus, vi har alltid elsket og fulgt Jesus. Han har alltid vært med oss», svarte barna som alle var under 15 år.
Stig Magne Heitmann i Åpne Dører anser White som en av de mest troverdige kristne kildene i Midtøsten.
Carl Söderbergh i MRGI bekrefter at halshogging har funnet sted i Irak, selv om de fleste tilfellene har vært vestlige gisler.
– Men det er et mønster at IS kommer inn i en by, kidnapper kvinner og jenter, utpresser mennene og truer dem til å betale løsepenger eller å skifte tro. De har gjort det både med jesidier og kristne, sier svenske Söderbergh til Dagen.
De første ni månedene i 2014 er over 12.000 sivile drept i Irak. Religiøse og etniske minoriteter er blant de verst rammede, ifølge en fersk MRGI-rapport. Av 1,4 millioner kristne, skal det nå være bare 350.000 igjen. Blant de mange som har flyktet, er det selvsagt mange barn – men noen fant aldri en slik utvei og gikk i døden for sin tro.