Varaordfører fra KrF om ordførerskandale: – Flertallet er skjørt nå
– Hva som blir løsningen her, er for tidlig å si, sier varaordfører Henrik Halleland (KrF)
Flertallspartiene i Stavanger er Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Pensjonistpartiet har en stemmes overvekt.
Det gir én stemmes overvekt i bystyret: 34 mot 33.
Det har endret seg nå.
Utmeldt
Stavanger-ordfører fra Høyre, Sissel Knutsen Hegdal, varslet 4. september at hun ville gå av etter at det ble avslørt at hun hadde brukt 51.148 kroner fra partikassa til private utgifter.
Høyre-leder Erna Solberg sa at avgjørelsen om å gå av var klok, men takket henne samtidig for innsatsen.
En drøy uke senere blusset saken opp igjen da det kom fram at Hegdal ikke hadde søkt om fritak fra ordførervervet. Etter et krisemøte torsdag kveld ble det klart at Stavanger-ordføreren hadde meldt seg ut av partiet, før hun fredag bekreftet at hun går av som ordfører og sa at hun skal sende søknad om fritak.
Det betyr at med Sissel Hegdals utmelding finnes det ikke lenger en flertallskoalisjon i Stavanger. Dermed er det blå flertallsstyret i fare.
Skjørt
Varaordfører Henrik Halleland (KrF) er nå fungerende ordfører som følge av at Hegdal har sykemeldt seg.
VG spør deretter om det er aktuelt å danne et nytt flertall med Arbeiderpartiet og deres gruppeleder Dag Mossige.
– Nei, det har jeg ikke diskutert med han. Jeg har snakket med gruppelederne i de to største partiene om å vise fornuft og ta ansvar for en god løsning. Så får alle de politiske diskusjonene komme rullende på etter hvert.
Halleland medgir at flertallet er skjørt i utgangspunktet, og at det vil oppstå utfordringer nå.
Må snakke sammen
Ifølge varaordføreren er det viktigst med et flertall som fungerer, med et politisk prosjekt som flertallet styrer etter.
– Det er det jo i utgangspunktet her, men det er jo grunn til å tenke at det har fått seg et skudd for baugen. Hva som blir løsningen her, er for tidlig å si.
VG spør om det kan være aktuelt for KrF danne et nytt flertall med Ap.
– Det må vi komme tilbake til når partiene har fått snakket sammen.