Varierende kristen veiledning om prevensjon

Noen kristne leger og rådgivere har flere betenkeligheter enn andre i spørsmål om prevensjon og prøverør.

Publisert Sist oppdatert

«Hvis man øns­ker pre­ven­sjons­mid­ler og er opp­tatt av ver­di­en av et be­fruk­tet egg, bør man velge pre­ven­sjons­mid­ler som enten hind­rer egg­løs­ning eller ska­per en bar­rie­re mel­lom sæd­cel­ler og egg­cel­ler slik at be­frukt­ning ikke skjer» skri­ver or­ga­ni­sa­sjo­nen Men­neske­verd på sine nett­si­der.

På denne bak­grun­nen blir p-pil­ler om­talt som et mulig al­ter­na­tiv, mens man mener «det er grunn til å være kri­tisk til» mini­pil­len, hor­mon­spi­ra­len, kob­ber­spi­ra­len og angr­epil­len.

Re­ser­va­sjo­nen deles av Sven Weum, lege og fors­ker ved Uni­ver­si­te­tet i Tromsø.

- Både spi­ral og mini­pil­ler kan virke slik at det be­fruk­te­de egget ikke kla­rer å feste seg i liv­mor­hin­nen. Da av­bry­tes svan­ger­ska­pet kort tid etter at det har be­gynt. Selv om den så­kal­te hor­mon­spi­ra­len også kan hind­re egg­løs­ning, vil ikke dette all­tid skje. Der­for er det etisk pro­ble­ma­tisk også å bruke hor­mon­s­pria­len, sa han til Dagen i 2012.

- Skrem­sels­pro­pa­gan­da

Over­lege ved Kvinne­kli­nik­ken i Åle­sund, Mar­ga­reth Sævik Lode, har på sin side ad­vart krist­ne mot å drive med skrem­sels­pro­pa­gan­da om abort.

- Både hor­mon­spi­ral og kob­ber­spi­ral med høyt kob­ber­inn­hold, samt van­li­ge p-pil­ler, har fre­kvens på nes­ten 0, altså mind­re enn om en ikke bru­ker pre­ven­sjon. Dette er pub­li­sert i flere stu­di­er, i til­legg til teori­er og til dels eks­pe­ri­men­tell forsk­ning som for­kla­rer hvor­for det er slik, selv om dette pre­ven­sjons­mid­le­ne ikke all­tid hem­mer egg­løs­ning, sa Sævik Lode til Dagen i 2012.

Hun be­kla­get usann in­for­ma­sjon om slike spørs­mål fra krist­ne.

- Da blir vi ikke hørt når vi vir­ke­lig har noe vik­tig å si, sa hun.

Dagen

Powered by Labrador CMS