Varsler konsekvenser etter KRIK-vedtak

Partnere vil snakke med Kristen Idrettskontakt og drøfte vedtaket internt før de tar en beslutning.

Publisert Sist oppdatert

På KRIKs generalforsamling i helgen ble det klart at organisasjonen går inn for at ekteskapet mellom mann og kvinne løftes opp som Guds gode ordning for samlivet. Samtidig skal ikke samlivsform være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir.

– Jeg er skuffet over vedtaket som er gjort og retorikken som brukes, sier generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Øyvind Åsland.

– Ikke klare

KRIK har i dag samarbeid med tre bibelskoler, tre folkehøyskoler og tre videregående skoler hvor det finnes KRIK-linjer. En av dem er NLMs bibelskole Fjellhaug i Oslo.

Åsland har tidligere uttalt til Dagen at det vil være umulig å fortsette samarbeidet med KRIK hvis de endrer dagens spilleregel som sier at «det er ekteskapet mellom mann og kvinne som er Guds gode ordning for samliv.»

Vedtaket vil få konsekvenser for samarbeidet mellom NLM og KRIK.

– Dette kommer til å bety noe, men vi er ikke klare til å si hva ennå, sier Åsland på telefon fra Indonesia.

GENERALSEKRETÆR: Øyvind Åsland, generalsekretær i NLM, vil samtale med KRIK, andre organisasjoner og internt om KRIKs vedtak. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

– Sann og sunn veiledning

Da generalsekretæren i KRIK, etter vedtaket på generalforsamlingen, fikk spørsmål fra Dagen om samboere og homofilt samboende kan være leirsjefer og talere, svarte hun:

– Hos oss er leirsjefene ansatt. Vi har de samme forventningene til dem som til andre ansatte. Når det gjelder talere, så har vi alltid vært opptatt av at de skal ha en samlende profil i KRIK (...) Vi har tydelige forventninger om at forkynnelsen skal handle om det sentrale som vi er enige om i KRIK.

Åsland mener at det er her problemet ligger:

– Hvis du kun skal snakke om det som samler i KRIK, regner jeg med at en konsekvens blir at en ikke kan ta opp samlivsetikk. Det triste med dette er at KRIK er så viktig når det gjelder å gi barn og unge sann og sunn veiledning ut fra Guds ord.

Generalsekretæren ønsker ikke å uttale seg fyldig om temaet.

– Vi må ha en grundig samtale internt, med ledelsen i KRIK og de andre som samarbeider med KRIK for å sikre oss at vi gjør gode vedtak, sier Åsland.

Beklager vedtaket

Erik Furnes, generalsekretær i Indremisjonsforbundet, sier til Dagen at organisasjonen har registrert vedtaket som er gjort.

– Det er ikke til å legge skjul på at vi beklager det.

ImF venter på et formelt svar fra ledelsen i KRIK.

– Det er ikke fattet noen konklusjon fra vår side. Vi har bedt om noen avklaringer som vi ikke har fått svar på. Antagelig ble noen av disse gjort på generalforsamlingen, men der var ikke vi, sier Furnes.

Normisjon og KRIK samarbeider hovedsaklig lokalt gjennom ungdomsorganisasjonen Acta.

Leder i Acta, Kristian Øgaard, sier til Dagen at det viktigste nå er å snakke med KRIK.

– Jeg er ikke interessert i å forskuttere konsekvensen av den samtalen. Vi har en god del med KRIK å gjøre og tenker at disse tingene løses best lokalt, sier han og presiserer at Normisjon mener at ekteskap mellom mann og kvinne er ordningen som Gud har gitt om samliv.

Dialog

Kristne skoler som samarbeider med KRIK vil også måtte ta stilling til hva vedtaket har å si for dem.

Danielsen videregående skole i Bergen har egen KRIK-linje.

Rektor, Birger Danielsen, sier til Dagen at skolen vil være i dialog med eierorganisasjonene, NLM og ImF.

– Vi jobber med dette, og jeg vil ikke gi noen kommentar på dette nå.

Generalsekretær i KRIK, Silje Kvamme Bjørndal, sier til Dagen at organisasjonen arbeider med en helhetlig oppfølging av generalforsamlingen.

– Vi setter pris på at Åsland og de andre samarbeidspartnerne har forståelse for at KRIK må jobbe grundig med dette og er glad for at de har ønske om fortsatt dialog. Vi vil holde dem informert fortløpende om vår prosess, sier hun.

Powered by Labrador CMS