Varsler nye initiativ for homovigsel
Kirkemøtet sa i forrige uke nei både til homofil vigsel og forbønn. Mange har tatt til orde for å se bort fra det.
- Blir jeg bedt om å vie et likekjønnet par i Åmot, Osen eller Deset kirke, sier jeg ja, selv om det skal koste meg arbeidet som prest. Landsbylivet trenger det, skrev sokneprest Synnøve S. Heggem på sin Facebook-side dagen etter at Kirkemøtet hadde stemt nei til at samkjønnede kan vies i kirken. Hun har fått massiv støtte på nettstedet.
- Skal jeg presses til å si hva som er viktigst av Gud og kjærlighet, tilsier min kristne tro at jeg skal velge kjærlighet, sa Heggem ifølge Vårt Land.
Soknepresten i Svolvær, Nils Riedl har varslet sivil ulydighet:
- Dersom jeg blir spurt om å vie et homofilt par, vil jeg svare ja. Jeg ser for meg at vi gjennomfører vielser av lesbiske og homofile med det ekteskapsritualet vi har nå. Så får vi prøvd ut om det er gyldig eller ikke. Jeg tror ikke det er noen rettsinstans som kan gå inn og si at dette ekteskapet er ugyldig, sa Riedl til NRK.
«Frihetens rom»
Enkelte av biskopene ser nye muligheter etter årets kirkemøte:
Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, som var saksordfører for ekteskapssaken på Kirkemøtet skriver på sin Facebook-side at det er skapt «et frihetens rom for en anerkjennelse av homofilt samliv». Han pekte på at det ligger an til drøfting og vedtak «i tråd med de nye realitetene» på det kommende bispemøtet. Det skal foregå 22.-23. mai.
- Jeg kommer ikke til å reagere overfor prestene som velger å gjennomføre en forbønnshandling, sa Tunsberg-biskop Laila Riksaasen Dahl til Tønsbergs Blad.
Hun har bedt de rundt 100 prestene i bispedømme om å vente med å gjennomføre forbønnshandlinger for homofile par til Kirkemøtet har behandlet saken. Onsdagen etter Kirkemøtet sendte hun ut et brev til alle prestene hvor hun åpnet for forbønn selv om forslaget ble nedstemt i Kristiansand.
- Kirkemøtet har nå altså avstått fra å gjøre bruk av sin liturgimyndighet i denne omgang. Jeg har derfor forståelse for at den enkelte prest imøtekommer ønsker om forbønnshandlinger, skriver hun i brevet.
Nettverk
Tre oslodelegater på Kirkemøtet, Kristin Gunleiksrud Raaum, Anne Berit Evang og Knut Lundby har sammen med Kristine Sandmæl (Sør-Hålogaland) og Marianne H. Brekken (Møre) varslet at de går i spissen for å organisere et nettverk for alle som mener at homofile skal «få love troskap for Guds åsyn».
- Samlivssaken er en symbolsak i arbeidet for folkekirken. Den er viktig for mange menneskers forhold til kirken, og dermed for selve folkekirkens framtid, sier de i et debattinnlegg i Vårt Land.
Initiativtagerne viser til flertallsbiskopene.
- Bispemøtets innstilling har med 2/3-flertall sagt at det ikke er tilstrekkelig læremessig grunnlag for å avvise at homofile kan ordne sitt samliv etter dagens ekteskapslovgivning i Norge. Det er derfor heller ikke læremessig grunnlag for å avvise at kirken bidrar til at slike ekteskap inngås, skriver de fem, som melder at neste runde er like om hjørnet. Med det viser de til kirkevalget 2015, som de spår vil bli preget av samlivssaken.
- Vi vil mobilisere slik at Kirkemøtet i 2016 blir historisk, og vi i Norge kan følge etter våre naboland. Derfor oppfordrer vi alle som nå er skuffet, sinte og fortvilet og vurderer å melde seg ut, til å bli i Den norske kirke. Bare slik, innenfra, kan vi på Kirkemøtet 2016 få vedtatt vigselsliturgi for likekjønnede par, skriver initiativtagerne.
Åpne rådhus
Også utenfor kirkens egne rekker er det fremmet initiativ. Ordførere rundt om i landet har tilbudt å åpne rådhusene for prester som vil vie homofile par.
- Alle ordførerne i Aust-Agder vil åpne rådhus og kommunehus for prester som vil velsigne homofile par, meldte NRK.
Biskop Stein Reinertsen avskrev den muligheten:
- Presten står ganske fritt til å gjennomføre vigsler utenfor kirkerommet. Men kirken har ingen liturgi for å vie par av samme kjønn. Et slikt ekteskap vil ikke være gyldig etter norsk lov, forklarte han ifølge NRK Sørlandet.
Han har fått støtte fra jussekspert Tone Sverdrup ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet i Oslo. Hun slår fast at «protest-vielser» neppe fører til gyldige ekteskap.
- Et slikt ekteskap vil sannsynligvis bli kjent ugyldig, sa hun til Vårt Land. Professoren viser til ekteskapsloven, som krever at presten følger liturgi «fastsatt av Kirkemøtet.»
«Ta grep»
En protokolltilførsel til ekteskapssaken har kommet i fokus etter Kirkemøtet. 37 delegater oppfordret der biskopene til «å ta grep for å finne løsninger som muliggjør praktisering av to syn i kirken».
Bispemøtets preses har, ifølge Vårt Land, lovet at biskopene ikke skal utforme liturgier. Bjørgvin-delegat og kirkerådsmedlem, Egil Morland, mener initiativet «bryter med Kirkemøtets autoritet» og «saboterer tidligere vedtak som er gjort».
- Jeg har stor forståelse for at de som forfattet denne protokolltilførselen hadde behov for å uttrykke sin frustrasjon. Men dersom dette blir fulgt opp, minner det om sutring der de ber biskopene om å gjøre det de selv ikke fikk til på Kirkemøtet.
DAGEN