HISTORISK DAG: – Dette er en historisk dag. Dette er en realistisk vei til fred, sa statsminister Benjamin Netanyahu da Donald Trump offentliggjorde «århundrets avtale» i Det hvite hus.

Varsler plan om snarlig annektering

Statsminister Benjamin Netanyahu vil snart be regjeringen si ja til å annektere deler av Vestbredden.

Publisert Sist oppdatert

Netanyahus talsmann Jonathan Urich kom med kunngjøringen i en Twitter-melding tirsdag kveld, kort tid etter at USAs president Donald Trump la frem en Midtøsten-plan som innebærer at alle de israelske bosetningene, og den strategisk viktige Jordandalen, kommer under israelsk kontroll.

– Dette er en historisk dag. Dette er en realistisk vei til fred, sa statsminister Benjamin Netanyahu etter offentliggjøringen av planen.

Han la til sin forklaring på hvorfor tidligere fredsplaner har mislyktes.

– De andre mislyktes fordi de ikke fant den rette balansen mellom Israels sikkerhetsbehov og palestinernes ønske om egen stat, sa han.

Netanyahu er full av lovord om Trump og hans plan, som han slutter helt opp om.

– Du skjønte at Israel må ha suverenitet over Jordandalen, sa han.

– Det er ikke snakk om noen ulovlig okkupasjon, du punkterte denne store løgnen, fortsatte Netanyahu.

– Du anerkjenner Israels suverenitet over alle jødiske bosetninger i Judea og Samaria, små og store, fortsatte han, med henvisning til det bibelske navnet på Vestbredden.

– Trenger ikke å vente

Planen legger opp til en fire år lang overgangsperiode, der Israel ikke får anledning til å etablere nye bosetninger.

USAs ambassadør til Israel, David Friedman, understreker imidlertid at planen ikke innebærer at Israel må vente med å annektere bosetningene på Vestbredden. I etterkant har andre ministere sagt at det er usikkert om vedtaket kan gjøres allerede nå i helgen, eller om man trenger litt mer tid.

– De eksisterende bosetningene kan annekteres når som helst. Israel trenger ikke å vente, sier Friedman.

Den amerikanske ambassadøren er kjent for sin støtte til bosetterne og israelsk høyreside. Trumps valg av Friedman som ambassadør vakte i sin tid protester ettersom Friedman tidligere har bidratt med betydelige pengegaver til bosetningen Beit El på Vestbredden.

Blandete reaksjoner

På hjemmebane møter imidlertid Netanyahu blandete reaksjoner, selv i egen regjering. Forsvarsminister Naftali Bennett, fra høyrealliansen Yamina, avviser den amerikanske fredsplanen og sier at Israel aldri bør anerkjenne en palestinsk stat.

– Jeg vil ikke gi en centimeter av landet til araberne, sier forsvarsministeren til The Jerusalem Post.

Han støtter imidlertid fullt ut en snarlig annektering av samtlige bosetninger.

Det israelske Arbeiderpartiet og venstrepartiet Meretz tar avstand fra Donald Trumps fredsplan av andre årsaker. De etterlyser blant annet forhandlinger med palestinerne.

Leder for det israelske arbeiderpartiet Amir Peretz sier at Israel trenger «et diplomatisk kompass» og en fornyelse av fredsprosessen slik den var under Rabin.

Yitzhak Rabin var statsminister da Israel inngikk Oslo-avtalen med palestinerne på 1990-tallet, men ble drept av en høyreekstrem israeler i 1995.

– Vi må takke president Trump for hans ærlige intensjoner og etter valget i Israel begynne med direkte forhandlinger med landene i regionen og den palestinske selvstyremyndigheten, sier Peretz.

Lederen for Meretz, Nitzan Horowitz, påpeker at landets fungerende statsminister Benjamin Netanyahu er tiltalt for korrupsjon.

– Netanyahu har ikke mandat til å ta noen avgjørelser og definitivt ikke til å annektere vesentlige deler av territoriene, sier han og legger til at det ikke finnes noe alternativ til direkte forhandlinger mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten.

Planen støttes av Netanyahus eget Likud-parti og av det største opposisjonspartiet Blått og Hvitt. Korrupssjonssakene mot Netanyahu har imidlertid så langt forhindret et samarbeid mellom Israels to største partier.

– Virkelighetsfjernt

Den israelske organisasjonen Peace Now kaller Donald Trumps fredsplan for like virkelighetsfjern som den er oppsiktsvekkende.

– Det at planen gir grønt lys til at Israel kan annektere isolerte bosetninger i bytte mot en hullete palestinsk stat, er ikke levedyktig og vil ikke skape stabilitet, heter det i en uttalelse fra den norskstøttede organisasjonen.

Gruppen gjentar sin støtte til en tostatsløsning som innebærer at Øst-Jerusalem blir hovedstaden i en palestinsk stat. Enhver annen løsning vil havne på historiens skraphaug, mener Peace Now.

Økonomisk insentiv

Mange peker på at fredsplanen fremstår som en gavepakke til Israel. Men under presentasjonen i Det hvite hus lovte Trump økonomisk støtte til palestinerne. Han understreket gang på gang at planen hans vil skape stor velstand for den palestinske befolkningen – bare de aksepterer den.

– Jeg vil at denne planen skal bli en stor plan for palestinerne, det må den bli, sa Trump.

– De fortjener en mulighet til å få utnyttet sitt potensial, sa han videre og la til at palestinerne til nå har vært «fanget i en sirkel av terror og vold».

Den første delen av fredsplanen er en økonomisk del som ble offentliggjort av Trumps svigersønn Jared Kushner allerede i Bahrain i juni i fjor. Den lover støtte på 50 milliarder dollar over 10 år til en ny palestinsk stat og til naboland med palestinske flyktninger – dersom man går med på fredsplanen.

Palestinske myndigheter er i en økonomisk krise, men lite tyder på at økonomiske insentiver vil lokke palestinerne til å godta en avtale.

– Penger er viktig. Økonomien er viktig. Men politikk er viktigere. Den politiske løsningen er viktigere, sa president Mahmoud Abbas da den økonomiske delen av planen ble lagt frem i fjor.

Powered by Labrador CMS