Varslere tror Gunnar Bråthen kan bidra til ro og forsoning i NLM
Endre Stene kaller det et klokt valg. Bjarte Gjone omtaler ansettelsen som smart.
Tirsdag kom nyheten om at Gunnar Bråthen blir Misjonssambandets nye generalsekretær.
Bråthen kommer fra Den norske kirke, hvor han de siste ti årene har jobbet som prost i Salten i Sør-Hålogaland bispedømme. Inntil årsskiftet fungerte han som biskop mens Ann-Helen Fjeldstad Jusnes har vært sykemeldt.
Det var et samlet hovedstyre som sto bak beslutningen, skrev NLM i en pressemelding.
Klokt valg
Misjonssambandet har vært preget av uro de siste årene. Det begynte med at kontrollkomitéen i organisasjonen på forsommeren 2020 mottok et varsel om tillitskrise basert på «10 ulike fortellinger om maktmisbruk».
I august samme år tok Endre Stene et kraftig oppgjør med ledelsen i NLM i en kronikk. Stene er bibelskolelærer ved Fjellheim bibelskole i Tromsø. Han er forkynner og tidligere leder av valgkomiteen. I kronikken hevdet han at lojaliteten til egne ledere er så sterk at internkritikk knapt eksisterer.
Stene sier til Vårt Land at valget av Bråthen fremstår som klokt.
Fordel at Bråthen kommer utenfra
– Så vidt jeg vet har han ingen bindinger, ingen relasjoner som skal beskyttes, ingenting å forsvare, sier han til Vårt Land.
At Bråthen kommer utenfra og har ledererfaring fra et annet sted enn Misjonssambandet, tror Stene er en stor fordel for å klare å skape ro og forsoning i organisasjonen.
– Tilhører ingen grupperinger
Også Bjarte Gjone støtter valget av Bråthen som ny generalsekretær.
Han er oppvokst i Misjonssambandet og er initiativtaker til NLM-omsorg, en lukket Facebook-gruppe hvor varslere kan møtes for omsorg, støtte og refleksjon.
I et tidligere intervju med Dagen sa Gjone at varslerne er tjent med å snakke sammen. Han tror det kan være til støtte for dem som har det vanskelig for at de skal opptre ryddig og saklig i møte med ledelsen.
– Fra mitt synspunkt synes jeg ansettelsen er smart, fordi jeg tror situasjonen var i ferd med å gå helt i lås, både for organisasjonen og for de som sliter med vanskelige saker i møte med organisasjonen. Bråthen tilhører ingen grupperinger, og jeg tror derfor han kan være samlende, sier Gjone til Vårt Land.