Vårt Lands tv-prosjekt kan bli forsinket
– Vi tar den tiden vi trenger, sier redaktør Alf Gjøsund, som fortsatt håper å få Den norske kirke med på laget.
Kirkerådet vedtok fredag å avvise formelt samarbeid med Vårt Lands planlagte TV-kanal. Vedtaket lyder slik:
«Ut fra en totalvurdering av målgruppe, risiko, økonomiske konsekvenser, nedslagsfelt og kanaler med størst potensial, ønsker Kirkerådet ikke å gå inn i et formalisert samarbeid slik det er formulert i invitasjonen.»
Men hva betyr dette?
Det lurer Alf Gjøsund, redaktør for TVL på. Derfor vil han be om et snarlig møte med lederen i Kirkerådet for å få «klarhet i hva vedtaket innebærer»
– Kan bli forsinkelser
Gjøsund legger ikke skjul på sin skuffelse over vedtaket. Han har også behov for å få vite mer om hva som ligger i og bak vedtaket.
– Hva betyr dette i praksis for TVL-prosjektet?
– Det betyr at det kan bli forsinkelser, men om det er dette som skal til for å få Den norske kirke med, så gjør vi det.
Vedtaket avviser et formalisert samarbeid «slik det er formulert i invitasjonen».
– Jeg ser flere åpninger for å få til en samarbeidsmodell der Den norske kirke kan være med uten økonomisk risiko og på det nivå de selv ønsker, sier Gjøsund til Dagen.
Han har merket seg at Kirkerådet i sitt vedtak «ber administrasjonen undersøke muligheten for å etablere et produksjonsselskap for kristent innhold med deltakelse fra bredden i Kristen-Norge og samtidig søke samarbeid med relevante kanaler for å lage gode programkonsepter som kan distribueres gjennom deres nettverk.»
Står og faller med Den norske kirke?
I vedtaket heter det også at «Kirkerådet ønsker å gi befolkningen et bredt, godt og enkelt tilgjengelig digitalt kirketilbud som formidler kirkens budskap.»
– Hvor avhengig er dere av Den norske kirkes medvirkning i prosjektet?
– Også for de åtte som så langt har sagt ja, er det viktig at prosjektet har en kirkelig bredde, og det betyr mye for oss at Den norske kirke blir med.
– Betyr dette at prosjektet står og faller med Den norske kirkes medvirkning?
– Nei, dette er en helhet. Det er ikke sånn at hele prosjektet står og faller med Den norske kirke, sier Alf Gjøsund.
50-åringen med redaktørbakgrunn fra Vårt Land har i snart et år ledet arbeidet med å skaffe oppslutning om avisens tv-prosjekt. Han blir også redaktør i TVL når kanalen er på lufta.
Planen har vært at dette skulle skje i 2021. Gjøsund medgir at denne tidsplanen kan holde hardt etter den siste utviklingen i Kirkerådet. Skal saken opp igjen i dette organet, kan det tidligst skje på neste møte. Det er i september.
– Er det realistisk å komme på lufta inneværende år, Gjøsund?
– Den norske kirke er en organisasjon som gjør grundige avveininger. De driver ikke med hastebehandling. Må vi vente på Den norske kirke, så gjør vi gjerne det. Vi tar den tiden vi trenger. Det sier seg selv at vi da kan komme litt senere i gang, men jeg ser ikke bort fra at vi kan starte noe før dette er endelig klart.
– Noe?
– Vi har hele tiden sagt at vi ønsker å starte en digital TV-kanal, men at vi også ønsker lineær distribusjon de første årene for å få med oss seerne. Den digitale delen av tilbudet kan vi starte opp på relativt kort varsel.
TV-aksjon hver måned
Åtte organisasjoner har så langt sagt ja til å samarbeide med Vårt Land om kristen-tv: NMS, NMSU, Frelsesarmeen, Israelsmisjonen, Misjonsalliansen, Troens Bevis, Areopagos og NLM.
– Hva er det disse skal bidra med i TV-kanalen?
– Vi diskuterer program og annonsørinnhold og deltakelse i vårt tv-aksjonskonsept til inntekt for én organisasjon en gang i måneden.
Når prosjektet er bærekraftig
Gjøsund sier han er i dialog med flere potensielle samarbeidspartnerne, men vil ikke røpe hvilke.
– Når tar TVL form av en organisasjon og ikke bare et prosjekt?
– Når vi har mange nok til at vi har en bærekraftig økonomi.
– Og det er dere ikke ennå?
– Nei, det har vi ikke oppnådd ennå, men vi er på vei, sier Alf Gjøsund.
Det har så langt ikke lykkes oss å få en kommentar fra Kristin Gunleiksrud Raaum, som er leder i Kirkerådet.