Vedtak i Church of England setter samholdet på nye prøver
Overveldende flertall i generalsynoden for at likekjønnede par kan bli velsignet i egne gudstjenester. Kritikere mener det ligner til forveksling på en vielse.
Flere grupperinger hadde advart generalsynoden i den engelske statskirken mot forslaget som lå på bordet da delegatene møttes i York i Nord-England:
En ytterligere liberalisering setter samholdet på nye prøver og kan i verste fall føre til splittelse.
To grupperinger med betydelig oppslutning, The Alliance og New Wine, har antydet at de vil etablere egne «provinser» innenfor den anglikanske kirken dersom synoden åpner for at velsigning av likekjønnede par skal kunne foregå i egne gudstjenester. The Alliance påroper seg å representere 2.000 av de rundt 20.000 prestene i Church of England.
Tidligere er det vedtatt at homofile og lesbiske par skal få kirkens velsignelse. Debatten nå har handlet om hvordan dette skal skje. Kritikerne mener en velsignelse i egne gudstjenester vil ligne for mye på en brudevielse og at dette bryter med den kompromisslinjen det ble lagt opp til da Church of England i fjor valgte å si nei til likekjønnet vielse, men ja til velsignelser av homofile og lesbiske par.
Church Times skriver at saken ble debattert i to timer. Leicester-biskop Martyn Snow. har spilt en nøkkelrolle i prosessen kalt «Living in love and faith» og i utformingen av ressursmaterialet som ble lagt fram for kirkemøtet.
Forslaget inneholdt to omstridte hoveddeler:
• Likekjønnede par kan få en velsignelse i egne gudstjenester.
• Spørsmålet om vielse av homofile og lesbiske par utsettes til neste år.
– Ingen av oss får det som vi vil. Men vi må alle stole på hverandre. Vi er forent i vårt håp om en dag å sitte ved himmelens bord, og det vil være et vakkert syn, sa Snow i debatten.
Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, støtter vedtaket. Han er likevel bekymret for splittelse og avskalling.
Welby oppfordret «de som motsatte seg endringene» til å bli værende i krken. Ifølge Church Times kan Welby ikke forestille seg Church of England uten medlemmene i Alliance-nettverket.
Welby tilhørte lenge miljøet som nettverket springer ut av, men mange mener han i dag har sviktet den konservative linjen, selv om han personlig har gjort det klart at han ikke vil delta ved velsignelser av likekjønnede par.
The Alliance ble etablert i fjor som et svar på utviklingen i samlivssaken. Lederskapet i den kjente London-menigheten Holy Trinity Brompton er blant kjernetroppene i en bevegelse som kjenner seg fremmed i en mer liberal folkekirke.
Welby var prest i denne menigheten før han ble domprost i Liverpool og senere overhode for hele den anglikanske kirkefamilien.
Generalsynoden i Church of England består av tre kammer, et for biskoper, et for prester og et for lekfolk. I alle kamrene ble endringene vedtatt med flertall, som fordelte seg på denne måten: Biskoper: 22 mot 12, Prester: 99 mot 88 og lekfolk: 95 mot 91.
Vedtaket vil ventelig vekke reaksjoner langt utenfor engelske og walisiske grenser. Anglikanismen har 85 millioner medlemmer i over 160 land. I mange av disse landene har mange et tradisjonelt syn på ekteskapet, og flere biskoper i Afrika har ikke lenger tillit til Welby.