TROSSAMFUNN: Normisjons generalforsamling vedtok å opprette nasjonalt trossamfunnsregister.

Vedtok nasjonalt trossamfunn: – En gledens dag

Et overveldende flertall stemte for å etablere en sentral ordning for trossamfunnsregistrering i Normisjon fredag ettermiddag

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen avholdes Normisjons generalforsamling i Stavanger. Den arrangeres parallelt med Mer-konferansen, som er organisasjonens medarbeidersamling for ansatte og frivillige.

Det var knyttet spenning til utfallet av saken om trossamfunn. Mange engasjerte seg i debatten. Folk som var for og imot tok ordet, men avstemningen viste at 83 prosent stemte for og sju prosent stemte mot. Ti prosent stemte blankt.

93 prosent er positive

Utredningen om kirkelig selvforståelse har vært på høring i organisasjonen med høringsfrist 10. november 2023. Den viste at 93 prosent er positive til at det etableres en sentral ordning for trossamfunnsregistrering i Normisjon.

Generalsekretær Kjetil Vestel Haga sier til Dagen at saken, for de fleste, ikke er så viktig.

– Men andel medlemmer i menighetene våre som ikke står som medlem i noe trossamfunn, er økende, sier han.

GENERALFORSAMLING: Denne helgen avholdes Normisjons generalforsamling i Stavanger.

Normisjon har i dag 46 menigheter. Haga anslår at mellom 25 og 35 prosent av dem som går i en av Norkirkene ikke er medlemmer i Den norske kirke, og at en del av disse er «kirkeløse». Det vil si at de ikke er innmeldt i et annet kirkesamfunn.

– For dem vil et sentralt register gi en viktig mulighet, legger han til.

– En gledens dag

Sæbjørg Hageberg Kjeka er høgskolelektor i KRLE ved NLA Høgskolen og aktiv i Norkirken Nordhordaland.

Hun oppfordret delegatene til å «være med å gi sånne som meg en plass å høre til».

– Jeg håper dette blir en gledens dag, sa hun under debatten.

I etterkant var Kjeka glad for at et nasjonalt trossamfunn ble vedtatt med et overveldende flertall og ser fram til å at hun og familien kan melde seg inn der.

FORNØYD: Sæbjørg Hageberg Kjeka var lettet da generalforsamlingen til Normisjon vedtok å opprette nasjonalt trossamfunnsregister.

I 20 år har hun vært med i Norkirken. I denne tiden har hun stått som medlem et annet sted fordi hun ikke kunne stå som medlem der hun og familien har vært aktive.

Også barna sto registrert sammen med henne, men mistet sin tilhørighet da de ble konfirmert.

– Jeg håper virkelig dere er med på å gi oss en plass, sa hun til slutt i innlegget.

– Et steg mot et brudd

Bertel Emil Hjortland, prest i Storsalen, er blant dem som er imot opprettelsen av et nasjonalt trossamfunn. Også han tok ordet under debatten.

– Jeg forstår pragmatismen i det. Men jeg kan ikke se det på en annen måte enn at dette er et steg i retning av å opprette et nytt trossamfunn og dermed starten på et brudd med Den norske kirke. Om det tar fem år eller 30 år, vet jeg ikke, men jeg blir overrasket om ikke det er den veien det går, sier han til Dagen.

IKKE HJEMME: Bertel Emil Hjortland tror ikke han vil kjenne seg hjemme i en organisasjon som på sikt kan bli eget trossamfunn.

Hjortland, som har bakgrunn fra indremisjonen, tror at et nasjonalt trossamfunn blir et brudd med tanken om at organisasjonene og kirken står sammen.

– Og personlig vil jeg nok ikke kjenne meg hjemme i en organisasjonen som blir et eget trossamfunn, legger han til.

Han sier at Storsalen, der han er prest, er delt i denne saken.

Har levd i spenningen

Hjortland beskriver det som en sammensatt forsamling hvor de fleste er medlemmer i Den norske kirke, men mange tilhører også andre kirkesamfunn.

– Siden vi ble menighet på midten av 90-tallet, har vi levd i spenningen mellom det høykirkelige og lavkirkelige, mellom organisasjon og kirke, sier han.

Han trekker fram at de har fått være med og lære opp og sende ut mange kirkelige medarbeidere.

– For oss vil det derfor være et stort tap å miste nærheten til Den norske kirke, mener han.

Kommer ikke til å melde seg inn

Som ordinert prest i Den norske kirke kommer ikke Vestel Haga til å melde seg inn. Han mener det gir et viktig signal om at man kan være fullverdig medlem i Normisjon uten å melde seg inn i registeret.

IKKE MELDE SEG INN: Generalsekretær Kjetil Vestel Haga kommer ikke til å melde seg inn i det nye registeret.

I et tidligere intervju med Vårt Land understreket han at Normisjon ikke ønsker å bryte med Den norske kirke.

– Spørsmålet om eget trossamfunn handler om at vi må tilpasse oss en ny virkelighet, sa han.

Tett relasjon til Den norske kirke

Normisjon har tradisjonelt hatt en tett relasjon til Den norske kirke og har det fortsatt. Det var noe av grunnen til at landsstyret sa nei til å etablere et eget trossamfunn i 2017.

Men på sitt årsmøte samme år vedtok Normisjon Region Agder å opprette et registrert trossamfunn.

Bakgrunnen var at flere hadde meldt seg ut av Den norske kirke og hadde et ønske om å fortsatt tilhøre et offentlig trossamfunn. Dels skyldtes det også den teologiske utviklingen i Dnk, som åpnet for likekjønnet vigsel samme år.

Normisjon Agder Trossamfunn har i dag 259 registrerte medlemmer.

DIGITAL: Normisjons generalforsamling i 2024 foregår fysisk, men stemmegivningen er digital.

Tre trossamfunn

Indremisjonsforbundet var den første av de lavkirkelige organisasjonene til å opprette eget trossamfunn. Det skjedde i 2009. Ved utgangen av 2022 var det registrert 1164 medlemmer.

NLM Trossamfunn ble opprettet seks år senere. De har i dag 1496 medlemmer.

En opptelling viser at de to trossamfunnene har en relativt ung medlemsmasse. 49 år i ImF og 43 år i NLM.

Siden 2021 har de tre organisasjonene vært i samtale om å etablere et felles trossamfunn. Vestel Haga sier at det nå ikke er aktuelt, men at landsstyret anbefaler en sentralisering av det trossamfunnet som allerede finnes i Normisjon.

«Et forsvarlig kvalitetssystem»

Generalsekretæren ser opprettelsen av et nasjonalt trossamfunn som en del av «et forsvarlig kvalitetssystem med økende antall menigheter.»

– En landsomfattende virksomhet krever en landsomfattende ordning, sier han.

Vegard Tennebø, leder for Normisjon i Norge, sa til Dagen i fjor høst at det er utfordrende å si til folk at Normisjon driver menigheter, samtidig som de ikke er et trossamfunn.

– I det sekulære Norge har folk forståelse for hva en kirke er, mens ord som menighet og foreninger er vagere. Det at vi ikke er et kirkesamfunn, men driver menigheter, er ikke like lett forståelig for alle, sa han.

KONFERANSE: Parallelt med generalforsamlingen foregår MER-konferansen.

Etter samme mønster

I forslaget til vedtak som ble fattet fredag står det at «Generalforsamlingen godkjenner at det etableres en sentral ordning for trossamfunnsregistrering i Normisjon.»

Landsstyret ser for seg at organiseringen av tilbudet vil bli gjort etter samme mønster som ImF og Misjonssambandet.

Saken oppdateres

Powered by Labrador CMS