Vedum har hele livet vært en del av ulike kristne miljø
– Jeg har tatt med meg barnetroen gjennom livet. Den ligger der som en grunntone, og den er jeg glad for å ha fått med meg, sier Vedum.
Intervjuet med Trygve Slagsvold Vedum, der han forteller om sitt forhold til kristendommen, ble gjort i 2020.
Frostrøyken virvler over Mjøsa i det vi kjører gjennom Hedmarken denne kalde novembermorgenen. Vi passerer utallige brune jorder som er ferdig pløyd for året, men ingen mennesker er å se.
Stille er det også på gårdstunet vi svinger inn på i Ilseng i Stange. Stille før stormen, rettere sagt. Dagens hovedperson gjør seg klar for dagens innrykk av journalister som kommer for å få sin bit mannen som ut av ingenting har seglet opp som statsministerkandidat.
«Leike-kaffe»
En morgentrøtt Trygve Slagsvold Vedum (Sp) åpner døra til hovedhuset på gården. Han slapp i dag å stå opp klokka fem for å rekke pendlertoget til Oslo og har kunnet sove noen timer ekstra.
– Hvilket flyselskap fløy dere med, spør han i det vi kommer inn døren.
– SAS.
– Åja. Jeg er så bekymra for Norwegian nå. Det er mange arbeidsplasser som står i fare. Widerøe har også varslet flere hundre oppsigelser. Det er mange som får det vanskelig, sier Vedum, som nå står ved kjøkkenbenken og venter på at espressomaskinen skal gjøre seg ferdig.
– Jeg trodde ikke du var en sånn kaffe latte-mann?
Det store spørsmålet
Vedum tar med seg kaffekoppen og setter seg ved kjøkkenbordet. Det er tid for å stille han spørsmålet alle lurer på, men som han ikke vil svare på.
– Møter vi Norges neste statsminister nå?
– Du går rett på sak, du. Det var tabloid, sier Vedum og bryter ut i latter igjen.
– Det spørsmålet har jeg fått ganske mange ganger den siste måneden. Jeg mener det er en avsporing. Vi burde heller snakke om hva vi vil med Norge og hvilke saker vi vil ha gjennomslag for, som å sikre nasjonalt eierskap, gi makt tilbake til norske folkevalgte og sikre grunnleggende tjenester. Dette svaret kan du lese i alle intervjuer jeg har gjort den siste uka, sier en fortsatt lattermild Vedum.
– Så det er ikke noe vits for meg å grave noe mer i det?
– Nei, det er i grunnen ikke det. TV 2 stilte meg det spørsmålet 40 ganger mens kamera gikk, og de fikk samme svar som dere.
Politisk rakett
Det er ikke rart at mange vil ha en bit av Vedum. Han har pustet nytt liv i Senterpartiet og gjort det til en rakett som stiger stadig høyere på den politiske himmelen. Det er ikke lenger bare et parti for bønder.
Da han tok over som leder av partiet for seks år siden, var det et parti i dyp krise. Lederstriden mellom daværende leder Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe hadde revet partiet fra hverandre. Valgresultatet i 2013 ble partiets dårligste noensinne.
Så ble Vedum valgt som en kompromisskandidat, og effekten slo raskt inn. Allerede i kommunevalget året etter gjorde partiet sitt beste valg på 20 år.
Ufrivillig partileder
Vedums kjøkkenkrok er like ujålete som bonden selv. Rommet har røde vegger, en farge som går igjen, og et hvitt kjøkken med store benkeplater i lyst tre. På veggen henger et bilde av dikteren Alf Prøysen, som vokste opp i Vedums nabokommune, og i den andre enden står en stor peis som han har fyrt opp.
Selv om Vedum liker å ha det varmt i huset, mislikte han sterkt den heite lederstriden i partiet på starten av 2010-tallet. Han innrømmer at han egentlig ikke ønsket å overta partiet i 2014.
– Rollen som partileder var kanskje den jobben jeg hadde minst lyst på i hele verden, men det viste seg å være en fordel at jeg ikke higa så enormt etter den. I dag er jeg jo veldig glad for at jeg fikk jobben.
– Når du går opp trappene på Løvebakken og vet at du nå leder et av Norges største parti. Hva tenker du da?
– Jeg kjenner en glede over at det går bra, men samtidig et ansvar for alle som har store forventninger til at jeg skal bety noe i livet deres. For eksempel når mange mister jobbene sine i Widerøe og Norwegian, så vet jeg at mange håper og tror at Trygve skal gjøre en forskjell for dem. Politikk kan være staffasje og ballonger på TV, men til slutt handler det om hverdagene til folk. Det er et ansvar jeg føler veldig sterkt.
Vanlige, bra folk
Også kristne velgere har fått sansen for Vedum. Dagens kartlegging av menighetsaktive kristne fra 2019 viste at bare KrF drar flere velgere enn Sp. Det er en økende trend. 6,4 prosent av de spurte sa at de stemte Sp i 2017, mens hele 11,1 gjorde det i 2019.
– Det handler om at kristne er vanlige, bra folk som er bekymret for jobbene sine. Jeg tror det er så enkelt som det. Det er kristne som jobber i Widerøe og Norwegian også. Om du er kristen eller ikke kristen, så er det like vondt å miste jobben, sier Vedum og legger til:
– Jeg kategoriserer ikke velgere ut fra om de er troende eller ikke. Jeg tenker at folk er folk. Det er ikke jøde eller greker, som Jesus sier. Hvis jeg hadde begynt å si noe annet til kristne velgere enn andre, hadde jeg tapt fullstendig.
– Redd sin egen skygge
De siste årene har Senterpartiet stjålet velgere fra så godt som alle andre partier på Stortinget, men for KrF kan lekkasjen til Sp være avgjørende for om partiet klarer å klamre seg over sperregrensen.
En måling tidligere i høst viste at selv ikke KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kan føle seg trygg på gjenvalg til Stortinget. Senterpartiets vekst i Agder var en stor del av forklaringen.
– Hva tenker du om at dere har blitt en trussel mot KrFs eksistens som stortingsparti?
– Jeg mener KrF har tatt mange feile standpunkter. Jeg tror det er en liten gruppe rundt ledelsen som er veldig redd for å bli stemplet som gammeldags. Det kan virke som at KrF er redd for sin egen skygge. Hvis en eller annen aviskommentator har sagt at kommunesammenslåing er moderne, så blir KrF plutselig for kommunesammenslåing, sier distriktsgeneralen og slår oppgitt ut med armene.
– Tradisjonelt har KrF vært en del av motkulturen i samfunnet og har vært kritiske til alle typer sentraliseringsreformer. Jeg tror de gjør et dårlig valg hvis de ikke går tilbake til røttene sine.
Hviler i troen
Det kanskje ikke så mange vet om Vedum, er at han hele livet har vært en del av ulike kristne miljø. I ungdomstiden gikk han på Tomb Videregående skole, som Normisjon eier i Østfold. Han var også aktiv i Storsalen i Oslo. I menigheten møtte han også konen sin, Cathrine. Etter at de flyttet hjem til Stange, har familien deltatt i den lokale menigheten i Den norske kirke.
– Hvordan vil du beskrive troen din?
– Jeg har tatt med meg barnetroen gjennom livet. Den ligger der som en grunntone, og den er jeg glad for å ha fått med meg. Så er det mye undring i meg, og det vil jeg alltid ha, men jeg har fått en ro rundt det. Jeg følte en større uro rundt det som 16-åring, men nå er jeg ikke særlig bekymret lenger.
– Politikk er verdikamp
– Er det bevisst at du ikke flagger troen din så høyt som politiker?
– Jeg er redd for å dra troa mi inn i partipolitikken. Å si at Jesus var en «senterpartist», eller at det er ukristelig å stemme på enkelte parti, vil jeg nesten si er blasfemisk. Da gjør du Jesus liten og norsk politikk altfor stor. Jeg er veldig bevisst på å ikke plassere han inn i en norsk politisk kontekst anno 2020. Jeg tror Jesus bekymra seg ganske lite for nærpolitireformen da han gikk rundt her, sier Vedum og bryter ut i dagens største latterkule.
– Men hvilke verdispørsmål er viktige for deg?
– Alt er verdispørsmål. At folk har trygghet i jobbene sine, er et verdispørsmål. Å verne matjord fra å bli parkeringsplasser er et verdispørsmål. Derfor mener jeg at politikk i bunn og grunn er verdikamp. Det stemmer ikke at det bare er bioteknologi og lignende som er verdispørsmål.
Guttedrømmen
Kaffekoppen er tom, og Vedum ser at det begynner å bli lite ved igjen. Vi rusler derfor ut mot vedskjulet på andre siden av gårdstunet. På veien passerer vi en stor, rød låve hvor Vedum hadde kyr fram til han ble partileder og det ble for hektisk. Nå er de eneste «dyrene» på gården ti kasser med bier.
Vedum peker ivrig på hus og ting han vil vise oss. Bak låven ligger for eksempel barneskolen han gikk på, og som har vært nedleggingstruet siden han var en liten gutt. Det var den saken som gjorde han samfunnsengasjert, og det var Senterpartiets motstand mot nedleggelse som gjorde han til Sp-er.
– Hva er guttedrømmen din?
Den utenkelige tanken
Han roter litt på låven og finner fram en liten øks som han tar med seg til vedskjulet og begynner å kappe. Han slår øksa fast i kubben, løfter den og dryler både øksa og kubben i hoggestabben så trebitene flyr. Vedum ler rått mens han samler sammen veden i en enkel blå IKEA-pose.
– Du drømmer ikke om å bli statsminister da?
– Da jeg var liten, var det en utenkelig tanke. I dag sier jeg at vi ønsker å søke regjeringsmakt, men det er for å få gjennomslag for våre saker. Regjeringsmakt er ikke et mål i seg selv, men et middel.
– Begynner du å bli lei av det spørsmålet nå?
– He he. Å bli omtalt som statsministerkandidat er vel ikke det verste man kan oppleve, sier Vedum før han nok en gang bryter ut i signaturlatteren sin.