HINDRET TRAFIKKEN: Den historiske minareten til al-Siraji-moskeen i den irakiske byen Basra ligger i ruiner. Myndighetene besluttet å rive den fordi den hindret trafikken. Det har vakt furore. Foto: Nabil al-Jurani / AP / NTB

Veiutvidelse var viktigere enn historisk minaret

I tre århundrer var al-Siraji-moskeen et særtrekk ved byen Basra i Sør-Irak. Nå er moskeens vakre minaret revet. Årsaken var hensynet til biltrafikken.

Publisert Sist oppdatert

Med sine blå keramiske fliser var minareten en av få turistattraksjoner i byen og innbyggernes stolthet – selv om også mange klaget over at deler av den stakk ut i gaten og var til hinder for trafikken.

Nylig ble den 11 meter høye minareten jevnet med jorda – mens Basras guvernør Asaad al-Eidani bivånet det hele. Rivingen utløste straks et skred av kritiske ytringer i sosiale medier. Folk raste over raseringen av Iraks viktige kulturarv.

Irak, som regnes som sivilisasjonens vugge, er en arkeologisk skattkiste. Men krig, ødeleggelser og plyndring – både under og etter USAs invasjon av landet i 2003 – har gått hardt utover landets kulturarv.

Store ødelegger under IS

Den islamske staten (IS) vakte stor forskrekkelse både nasjonalt og internasjonalt med sine store ødeleggelser av kulturelle og historiske skatter – deriblant islamske helligdommer.

De siste årene har irakerne igjen kunnet glede seg over historiske steder og gjenstander brakt fram i lyset på ny. Mange stjålne gjenstander er blitt returnert, og skadde kulturminner, som al-Nouri-moskeen i Mosul, er blitt restaurert. Det var IS som påførte al-Nouri-moskeen store skader, men ved hjelp av internasjonal innsats er den blitt reparert.

– Denne gangen er det våre egne myndigheter som har ødelagt arven vår, stønner Jaafar Jotheri, assisterende professor i geoarkeologi ved Al-Qadisiyah-universitetet i Irak.

Bygget i 1727

Siraji-moskeen med minareten ble bygget i 1727. Selve moskeen ble ikke revet og står der ennå.

Guvernør Al-Eidani, har opplyst at Basras lokale myndigheter hadde fått tillatelse fra Iraks Sunni Endowment Office, som har myndighet over sunnimuslimske religiøse steder, til å rive minareten.

Han opplyste samtidig at moskeen vil bli erstattet med en moderne, bedre designet bygg.

– Noen vil kanskje si at den var historisk, men den lå midt i gaten, og vi tok den ned for å utvide gaten i allmennhetens interesse, forklarer guvernøren i en video lagt ut på den offisielle Facebook-siden til Basra Governorate Media Office.

Kontoret var ikke tilgjengelig for kommentar etter all kritikken som ble utløst, etter rivningen.

Minareten eldre enn gata

– Minareten lå der før gata kom, påpeker Jotheri. Dette er et av de eldste stedene i Basra.

– Den var ikke inngrep i gaten, det var gaten som utgjorde et inngrep på minareten, sier han.

Minaretens betydning er ikke dens religiøse kontekst, men snarere dens historiske verdi, mener arkitekt Adil Sadik.

– Minareten tilhørte ikke noen enkeltperson eller spesiell gruppe. Den var byens kollektive eiendom og en kjær del av byens kollektive minne, mener han.

Ødeleggelsen av minareten har satt søkelys på Iraks manglende juridiske regelverk for bevaring av kulturminner. Landet har to ulike lover, en lov som beskytter antikke- og kulturelle steder og gjenstander og en som beskytter religiøse steder. Noen ganger kommer disse i konflikt.

Ahmed al-Olayawi, talsperson for kulturdepartementet i Irak, kritiserer beslutningen om å rive minareten.

Han opplyser at departementet tidligere har sendt inn forslag til myndighetene i Basra om at minareten kunne demonteres og flyttes bort fra gaten. Al-Olayawi har nå bedt om en rettslig undersøkelse av rivingen.

Sunni Endowment Office har ikke villet gi noen offisiell kommentar til rivningen, men uttrykker sjokk over hendelsen.

Kunne blitt flyttet

– Vi ba Basra-guvernementet om å flytte minareten, ikke ødelegge den, hevder lederen av kontoret, Mishaan al-Khazraji.

Ali Nazim, som er fra Basra, sier at han er enig i at gaten måtte utvides, men at folk er rasende over måten det ble gjort på.

– I andre land kan myndighetene til og med be om at trær beskyttes når gater skal utvides, hvordan kunne vi ødelegge et 300 år gammel minaret for å utvide en gate, spør fotograf Ali Hilal, som dokumenterer historiske steder i Irak.

Etter alt oppstyret har guvernøren i Basra opplyst at et tyrkisk selskap spesialisert på kulturarv kan få ansvaret med å gjenoppbygge minareten.

Jotheri tviler på at dette er mulig. Mursteinen i minareten er ikke nummeret og bulldoseren har dessuten påført steinene store skader.

– I 300 år har folk som har besøkt Basra kunne nyte den ikoniske minareten, nå vil verken min sønn eller din sønn ha mulighet til det, konkluderer han.

Powered by Labrador CMS