Vekkelsesluft over Island
En møteaksjon med den amerikanske evangelisten Franklin Graham på Island ga uventet sterk respons.
Møtene ble holdt forrige lørdag og søndag. Også artisten Michael W. Smith bidro. «Islendere aner 'vekkelse' i Reykjavik» er tittelen på en artikkel Billy Graham Association har lagt ut på nettsidene sine etter møtene.
Se klipp fra møteserien i videovinduet i toppen av artikkelen.
- Vi har masse arbeid med å følge opp dem som kom fram, sier Ragnar Gunnarsson til Dagen.
Han var nasjonal koordinator for Håpsfestivalen. Til daglig er han generalsekretær i Misjonssambandets søsterorganisasjon på Sagaøya, SIK.
Både unge og gamle
Det er ingen sterke tradisjoner for kristne vekkelser på Island, men denne gangen forteller flere om uventet sterk bevegelse blant de rundt 3.000 menneskene som kom hver av dagene. 397 mennesker har gitt til kjenne at de vil følge Jesus, fornye forholdet sitt til ham eller ønsker frelsesvisshet.
- Det er cirka seks prosent og ligger over det som er vanlig i Vest-Europa. Det er også uvanlig med nokså jevn spredning i alder fra 10 til 80 år gamle mennesker. Det var ikke bare unge som kom fram, sier Gunnarsson.
Mye bønn
I forkant hadde mange bedt mye for aksjonen. Rundt 30 amerikanere kom også på besøk for å be.
- Mange hjalp også til med praktiske ting, sier Gunnarsson.
På den andre siden møtte de motstand fra homoorganisasjonen på øya.
- Både i begynnelsen av august og rett før omtalte de Franklin som profesjonell homohater, forteller Gunnarsson.
Nytt klima
Etter møteaksjonen synes han det åndelige klimaet er snudd.
- Vi opplever mer åpning enn på lenge, sier Gunnarsson.
Han mener forkynnelsen av evangeliet var enkel og klar, og tror det var dette som trengtes.
- Vi kan ikke si hva som kommer til å skje, men vi har møtt ny villighet til å bli bedre kjent med Jesus og Bibelen. Vi må også ta alvorlig oppfølgingen av de som er nye i troen, sier Gunnarsson.
Han understreker at mye avhenger av hva kirker og trossamfunn gjør videre.
- Det blir spennende å se hva som nå skjer, sier han.
Bønn og brobygging
Ole Magnus Olafsrud i Navigatørene var på Island under kampanjen. Han var der for å representere Lausanne-bevegelsen, som han er kontaktperson for i ni europeiske land.
- Jeg reiste fra Island med veldig oppløftet sinn, forteller Olafsrud.
Tidligere har han vært til stede under tilsvarende arrangementer med Franklin Graham i Estland og Latvia. På Island synes han evangelisten traff enda bedre enn han har gjort i Baltikum.
- Det var en glede å være med på møtene. De var preget av en god ånd, sier Olafsrud.
Han beskriver en sterk samling blant de troende som ellers er få, til dels bor spredt og opplever at kulturen er sterkt sekularisert.
- Noe av det viktigste med slike kampanjer er at det samler Guds folk til oppmuntring og en opplevelse av å stå sammen, sier han.
Olafsrud tror arrangementet ble så vellykket blant annet fordi flere kristne ledere har stått sammen i bønn og brobygging over flere år.
DAGEN