Vekst for gjenbruksbutikkene
Antall gjenbruksbutikker i Norge øker. For flere kristne organisasjoner er slike butikker i ferd med å bli en viktig inntektskilde – samtidig som det er et godt miljøtiltak.
Det Norske Misjonsselskap (NMS) kan senere i høst markere 10-årsjubileum for åpningen av sin første gjenbruksbutikk. Den ble åpnet i Sola i Rogaland i november 1998.
Siden starten for ti år siden har NMS etter hvert fått 31 butikker spredt over store deler av landet, opplyser gjenbrukskonsulent Per Gunnar Gramstad. I tillegg driver NMS Gjenbruk også et lysstøperi som smelter om gamle lysstubber. Nye butikker er under planlegging på Kongsberg i Buskerud, Nærbø i Rogaland og Knarvik i Hordaland.
I 2007 hadde gjenbruksbutikkene til NMS en omsetning på 10,5 millioner kroner. Overskuddet til misjonsarbeidet ble nær 5,9 millioner kroner. Omsetningen så langt i år har økt med en million kroner sammenlignet med i fjor. Ca. tusen frivillige medarbeidere, vesentlig pensjonister, bemanner butikkene.
Gramstad sier at man har veldig god tilgang på brukte ting både fra private og fra offentlig sektor.
– Det er stadig bedrifter og kontorer som tar kontakt og spør om vi kan ta imot ting de skal kvitte seg med. Men vi har ikke lagringskapasitet til å ta imot alt, sier han.
NLM
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) kastet seg på gjenbruksbølgen noe senere enn NMS. Første butikk ble åpnet i november 2005. Nå har NLM ti gjenbruksbutikker fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør.
– I september åpner vi to nye butikker, Varhaug i Rogaland og Løken i Akershus, så da er vi oppe i 12. Det kan også bli flere nyetableringer enn disse to i høst, sier disponent Sveinung Lianes i Misjonssentralen.
Omsetningen ved NLMs gjenbruksbutikker var i fjor 2,7 millioner kroner. I år har man budsjettert med det dobbelte, 5,4 millioner.
Fretex
Frelsesarmeen er veteranen når det gjelder gjenbruksbutikker. Armeens første bruktbutikk ble åpnet i Oslo for over 100 år siden, i 1905, under navnet Elevator.
I 1971 etablerte Frelsesarmeen selskapet Fretex. Fretex har over 40 butikker og to lagerutslag fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. 14. august i år ble enda en ny Fretex-butikk åpnet, på Jessheim i Akershus.
Fretex-butikkene har samlet hatt en pen omsetningsøkning de senere år, og butikkjedesjef Bent Udnesseter i Fretex opplyser at ti prosent av omsetningen hvert år blir overført til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Butikkene hadde en samlet omsetning på 125 millioner kroner i fjor.
Butikkene gir ikke bare økonomiske bidrag til Frelsesarmeens arbeid, men gir også folk arbeidstrening. I dag er det ca 1500 personer som til daglig arbeider i Fretex. Av dem er ca. 1100 på attføringstiltak.
Sosialt
Både Gramstad i NMS og Lianes i NLM framholder at det også er andre positive effekter av gjenbruksbutikkene enn at det er miljøvennlig og at det gir inntekter til organisasjonene. De vektlegger også den sosiale siden ved virksomheten, at mange av dem som er engasjert i butikkdriften synes det er en meningsfull oppgave som gir dem kontakt med andre mennesker.
– Vi legger vekt på at butikken skal være et godt sted å være både for dem som arbeider der og for dem som kommer innom for å handle. I butikkene har vi det vi kaller «den lune kroken» hvor man kan få en kopp kaffe og noe å bite i, fortrinnsvis varme vafler, sier Lianes.
Frykter ikke overetablering
Representantene for de organisasjonene vi har snakket med, frykter ikke overetablering av gjenbruksbutikker med det første. Man prøver å ta et visst hensyn til hverandre ved å ikke etablere seg på steder der en annen av organisasjonene har butikk fra før, og folketallet samtidig er relativt lavt. I byene kan det være rom for flere butikker. Uansett er det fortsatt plass for mange flere butikker av denne typen, mener de vi har snakket med.
KPK