Velger alkohol med barn til stede i julen
En av fire lar være å drikke når barn er til stede. – Altfor lavt, sier Paal-André Grinderud, som vokste opp med en alkoholisert mor.
– Å, kunne det ikke vært flere!
Paal-André Grinderud har nettopp fått presentert ferske tall som markedsanalysefirmaet Infact har gjennomført for Dagen om alkoholbruk blant nordmenn i jule- og nyttårshelgen.
Han er skuffet over at bare en av fire som skal drikke alkohol på helligdagene, lar være å drikke mens barn er til stede.
– Jeg synes det kunne vært tre av fire, helst fire av fire, sukker mannen som for første gang fortalte om sin oppvekst med en alkoholisert mor i 1991. Siden stiftet han Wanda-senteret, et sted som var drevet av frivillige for barn av rusmisbrukere inntil det ble lagt ned i 2009. 55-åringen er også kjent som forfatter og skribent. Til tross for alvorlig hjertesykdom, bruker han sin arbeidskapasitet på å besøke skoler for å snakke med barn om alkohol og tar gjerne på seg oppgaven med å være talsmann for dem som ellers ikke blir hørt.
– Jeg skulle ønske det var rom for å stille spørsmålet: «Kan vi ikke la være å drikke med barna til stede», og at det ble standarden på hjemmebane, sier Grinderud.
Han presiserer at han ikke er moralist, ei heller fundamentalist. Han sier at han ser på problematikken med omsorgsfulle øyne og viser til at han har sett hvordan det utviklet seg med moren hans, Wanda, og andre.
– Ting begynner i det små, men vi tør ikke blande oss inn. Det er stygt å kalle folk som jobber med noe som er til gode for mennesker som moralister. At foreldre bør være edrue når de er sammen med sine barn, synes jeg ikke er moralisme.
– Blir ustøe
Infact-undersøkelsen som ble gjennomført for Dagen på telefon den 13. desember i år, viser at 57 prosent av dem som svarer at de drikker alkohol, planlegger å drikke i jule- og nyttårshelgen. Nesten 11 prosent svarte at de ikke kom til å drikke, mens sju prosent svarte at de ikke visste.
Grinderud skulle ønske at voksne kunne klare å ha to tanker i hodet samtidig: egen nytelse og barns opplevelse.
En gang sa en mann til ham: «Jeg drikker ikke mer enn ungene mine tåler». Det reagerer Grinderud på.
– Det er et voksen-sitat. Dette er ikke barnets perspektiv. Å drikke med barn til stede må være like uvanlig som...
Grinderud avbryter seg selv, begeistret. Over Oslo-himmelen har han oppdaget en regnbue.
– Å drikke med barn til stede må være like uvanlig som at det er en regnbue over Oslo, fullfører han leende, men blir straks alvorlig igjen.
– Man behøver ikke være alkoholiker for at barn skal reagere. Blir mor eller far ustø, så blir ungene ustøe.
Demonstrasjon
Han peser seg fram til et apotek for å hente nye doser med hjertemedisin. For tiden går han på sju ulike slag.
– Broren min døde i fjor, søsteren min er syk og jeg er syk, sier han.
Han kaster ikke bort tid på å synes synd på seg selv. Like fullt er han utrolig takknemlig for at det gikk bra i 2014 da han hadde sin store en-mannsdemonstrasjon foran Stortinget for å be Norges lovgivere om å holde Vinmonopolet stengt på julaften. Det han ikke visste da, var at han hadde en alvorlig fortetning til hjertet. Da var han 52 år.
Både moren og faren var 49 år gamle da de døde av hjerteproblemer.
– Jeg satt i Stortingssalen da vedtaket ble gjort, forteller Grinderud. Han tenker at han hadde englevakt da han var så alvorlig syk uten å vite om det.
At Vinmonopolet er stengt på julaften, er noe av det han er mest stolt over å ha vært med på i sitt 55 år gamle liv.
– Det er en symboleffekt og en seier for alle barn som opplever alkoholmisbruk til daglig, sier han.
Kampanje i 2018
Nå ønsker ildsjelen fra Mjøndalen i Buskerud at Norge skal samle seg og stå sammen med de 200.000 barn og unge som bor i hjem med alkoholproblemer. Dagen etter intervjuet skal han i det første planleggingsmøtet med det vesle utvalget som skal arbeide med neste års julekampanje.
– Vi skal oppfordre folk til å være edru på julaften.
Han vet det blir bråk. Å jobbe for stenging av Vinmonopolet på julaften var mye mer krevende enn å stå fram og fortelle om sin oppvekst med en alkoholisert mor. Grinderud opplever at det er stor aggressivitet når sprit og alkohol blir tema. Han har måttet tåle trusler, stygge meldinger og kommentarer, særlig fra menn over 50.
– Noen sier: det er nok restriksjoner. Ta ikke dette.
Men da den kokkeutdannede avholdsmannen kom inn på et vinmonopol for å kjøpe egglikør til en kake, fikk han trampeklapp.
– En av de ansatte klemte meg og sa: Du har sikra oss fri på julaften i mange år fremover.
Nekter
Selv planlegger Grinderud å feire jula alene, sin vane tro. Helt sikker er han dog ikke, for en familie har meldt at de kommer for å hente ham. Uansett føler han behov for å presisere at han ikke kommer til å være alene: Han tror på en Gud. Dessuten legger han til at det er forskjell på å være alene og å være ensom. Noen ganger føler han seg mer alene sammen med folk.
– Jeg har ikke lyst til å være festbrems for dem som vanligvis drikker øl og akevitt på julaften. Men jeg nekter å være hos folk som har barn og gjør det.