– Velkommen inn, men ikke på søndager
Blomsterhandler oppfordrer alle butikkeiere i Lyngdal til å be sine kunder sette av tid til sine nærmeste, i stedet for å shoppe på søndager.
– Det tyder på at mange i Lyngdal er enige med henne, sier han.
Selv opplevde Leksbø at en mann stakk innom butikken og kjøpte en bukett roser - til henne. Han driver selv en frisørsalong og ville si takk.
Hun avslutter innlegget med en oppfordring til handelsstanden i Lyngdal: «La oss henge opp en plakat i vinduet der det står følgende: «Vi beklager at vi ikke gir deg shoppingmulighet på en helligdag, men vi ønsker heller at du bruker denne dagen på noe som har mye større verdi: Besøk venner og familie. Lek med barna. Ta en tur i den flotte naturen, be naboen på middag, skap noen fine minner».
Glad for støtten
Leksbø er glad for støtten hun har fått i etterkant og forteller at hun kommer til å utarbeide en layout for hvordan skiltet skal se ut og at hun personlig kommer til å spørre de andre om de vil henge det opp.
– Hvis folk har inntrykk av at vi holder åpent, er det viktig å fortelle dem hvorfor vi ikke gjør det. Derfor kom tankene om denne plakaten.
Dagens regjering gikk inn for søndagsåpne butikker, men forslaget møtte massiv motstand fra Den norske kirke, andre kristne trossamfunn og fagbevegelsen. Det kom inn over 7000 høringssvar, og saken vakte stort engasjement. I desember 2015 la den nyutnevnte kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) saken bort.
– En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sa Helleland den gang.
I Lyngdal har debatten blomstret opp etter at nabobyene Farsund og Mandal begynte å holde åpent en rekke søndager i sommerferien. Det skjer som et resultat av at de ble godkjent som turiststed av Fylkesmannen. I 2014 søkte Lyngdal om samme status, men fikk nei.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
– Det blir for dumt
Tom Andreas Hestås er leder i Handelsparken senter i Lyngdal. I et intervju med Lyngdals Avis tidlig i august sa han at det blir for dumt å ikke ha søndagsåpent, spesielt i juli måned. Han oppfordrer markedsforeningen til å være med og sørge for at byen blir definert som et turiststed, på linje med konkurrerende handelsstander. Han tror at fravær av søndagsåpent kan ha kostet Handelsparken tusenvis av kunder, særlig med det været som har vært.
– Søndager uten sol kan være god butikk, mener han.
Blomsterhandler Tove Leksbø er derimot ikke overbevist om at søndagsåpent vil gi høyere inntjening. I debattinnlegget reflekterer hun over handlemønsteret.
«Da vi hadde åpningstid fra 09.00 til 16.00, var torsdagene gode dager. Lørdagene fra 10.00 til 14.00 var hektiske og gøyale. Med masse folk i gatene. Men forandringen skjedde kort tid etter at åpningstiden ble utvidet. Torsdagene ble stille, og lørdagene ble mer som en vanlig ukedag, med noen unntak innimellom. Ringvirkning, eller bare tilfeldighet?» spør hun.
«Trenger folk flere ting?»
Leksbø får blant annet støtte fra en utflyttet lyngdøl som mener tiden er overmoden for å skrinlegge søndagsåpent. «Hvis det nå åpnes for sju dagers handel, trenger folk flere ting da? Trenger turistene eller byens innbyggere flere sett med sko, eller matchende tennissokker? Selvsagt gjør de ikke det. Det er både naivt og tullete å tro at så skjer. Handlemønsteret vil bare endre seg. I stedet for lørdag som handledag, velger man søndagen. Lørdagen blir en middelmådig fredag, og alle har vi fått endret våre vaner,» skriver han i samme avis.
Randi Lavik, forsker ved SIFO, har arbeidet mye med forbrukerholdninger og forbrukeradferd. Hun støtter Leksbø i at det ikke er sikkert folk vil handle mer selv om man innfører søndagsåpne butikker.
– Handelen vil bare forflytte seg, og kostnadene vil øke, sier hun.
Ifølge Lavik har det ikke vært forsket så mye på hva man tjener og hva man taper ved å endre åpningstidene.
Øystein Foros, professor ved Norges Handelshøyskole, tror ikke det er noe klart svar på hva som er lønnsomt.
– Det vil variere fra sted til sted, men fristelsen til å innføre søndagsåpent er nok størst der det er mye turisme, sier han.
Leksbø legger ikke skjul på at hun er kristen og at engasjementet også handler om å ta vare på de verdiene hun står for.
– Vi lever i et samfunn som er hektisk og kaotisk. Derfor tror jeg vi har veldig godt av å fastholde søndagen som fridag, blant annet for å klare å ta bedre vare på hverandre. Jeg føler at nestekjærligheten og omsorgen forsvinner litt i alt kaoset, sier hun.