Vemmes over kirke-øl
At Nes kirke i Akershus skal servere øl i kirkerommet, faller ikke i smak hos tidligere misbrukere.
Den tørrlagte alkoholikeren Jan Erik Østreng fra Ski reagerer kraftig på at en kirke ønsker å servere alkohol. Han er bekymret for hvor stor plass alkohol tar i samfunnet, og dagens holdninger og dobbeltmoral.
Onsdag skrev Dagen om at Nes kirke i Akershus arrangerer Kulturdagene, der de under en middag i kirkelokalet skal servere et glass lokalt øl til gjestene. Kirken har fått innvilget skjenkebevilling av kommunen for tre timer.
– Alkoholikere oppsøker ofte kirken da den representerer en trygghet. Det passer ikke inn i det hele tatt, og burde være unødvendig å si i fra om, sier Østreng til Dagen.
Skuffet over kirken
Medhjelper og tidligere leder for menighetsrådet i Nes kirke, Anne Marie Ramstad sa til Dagen onsdag at i en kultursammenheng ser menighetsrådet det som en del av temaet med middagen og de kulturelle innslagene.
Østreng, som har vært edru i fire år etter ti år som alkoholiker, kan ikke forstå at en kirke kan forholde seg så liberalt til alkohol.
– Ser de ikke hva slags kamp det er for en alkoholiker og holde seg edru? Det finnes virkelig ingen grenser lenger, sier Østreng, som driver en Jokerbutikk i Fredrikstad.
Dette er et åpent arrangement der alle i lokalsamfunnet er velkomne.
– Hva om en person som sliter med alkohol kommer på arrangementet i kirken og får servert alkohol? Det blir for dumt, sier Østreng.
Et farlig signal
Temaet for Kulturdagene er pilgrimsvandring og stavkirkemusikk. Til middagen skal det serveres spekemat og et glass øl.
– Det handler jo bare om en tre timer lang skjenkebevilling. Hvorfor er det så ille?
– Hvis det kun er snakk om et glass kunne man i alle fall servert alkoholfritt øl. Ingen hadde merket forskjellen likevel, sier Østreng. Biskop Atle Sommerfeldt sa til Dagen onsdag at det er opp til det lokale menighetsråd hva de synes er hensiktsmessig. Østreng mener det sender et farlig signal.
– Jeg syns det er utrolig rart at kirken og biskopen godkjenner dette, sier Østreng.
Han setter stor pris på kirken som institusjon og ønsker at den skal fortsette å være et avslappende sted å søke tilflukt.