Venstre er kritisk til homonekt på friskole

Kunnskapsministeren vurderer om Normisjon-skole bryter loven når den sier nei til homofilt samliv blant ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Nylig sa rektor ved Gjennestad videregående skole i Vestfold opp sin stilling fordi han ønsker å gifte seg med en mann. Nå utfordrer Venstre kunnskapsministeren på om den Normisjon-eide skolen bryter friskoleloven og likestillings- og diskrimineringsloven.

«Det livslange ekteskap mellom én mann og én kvinne er utgangspunktet for familien og rammen for det seksuelle samliv», slår Normisjon fast i sitt gjeldende verdidokument av 1. desember 2016.

Ansatte og tillitsvalgte er forpliktet til å følge dokumentet og «kan ikke i liv eller arbeid opptre på en måte som åpenbart bryter med de etiske retningslinjene».

Leder i Normisjon, Svein Granerud, bekrefter overfor Dagen at rektoren trolig ville måttet slutte dersom han ikke selv gikk av.

Ny versjon

I en tidligere versjon av verdidokumentet fra 2003, het det at «homofilt samliv er synd etter Guds ord og uforenlig med en kristen bekjennelse.» Dette er ikke med i det reviderte dokumentet.

– Vi hadde behov for å oppdatere språk og disposisjon. Så velger vi positivt å si at det er det livsvarige ekteskapet mellom mann og kvinne som er den gudgitte og bibelsk baserte samlivsform. Vi kjenner ikke behovet for å være eksplisitt på alle mulige alternative samlivsformer som kommer i konflikt med verdigrunnlaget. Derfor er det ingen saklig endring i forhold til det forrige dokumentet, sier Granerud.

Gjennestad vgs er medlem av Kristne Friskolers Forbund (KFF). Det store flertallet av forbundets 115 medlemsskoler har lignende verdidokumenter.

– Må få konsekvenser

Stortingetsrepresentant for Vestfold, Carl-Erik Grimstad, mener at det etterlates et «tydelig inntrykk av at en oppsigelse ville blitt en konsekvens av ekteskapsinngåelse, basert på kravene i verdidokumentet»

– Etter undertegnedes syn må dette ha konsekvenser for denne og andre skoler hvis en slik praksis er i strid med loven, understreker han i et skriftlig spørsmål til statsråden.

Spørsmålet ble sendt til tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han har nå gitt ansvaret for videregående skoler over til ny kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Statsråden har bedt om utsatt svarfrist til fredag denne uken.

Kritisk

Grimstad peker på den nye likestilillings- og diskrimineringsloven, som trådte i kraft 1. januar, som slår fast at det er forbudt å diskriminere på grunn av seksuell orientering.

– Paragraf 29 slår fast at dette gjelder alle sider av et arbeidsforhold, skriver Venstre-politikeren.

Paragraf 9 gir imidlertid unntak for forskjellsbehandling når det «seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk (...) har avgjørende betydning for utøvelsen av arbeidet eller yrket».

Likevel mener Grimstad det ikke er «åpenbart at arbeidsgiver etter loven har anledning til å kreve å regulere ansattes privatliv etter ansettelse gjennom verdidokumenter».

Venstre respekterer at rektoren selv har tatt initiativet til oppsigelsen, men er kritisk til verdidokumentet Normisjons ansatte må forholde seg til.

Granerud mener at verdidokumentet er godt innenfor intensjonen med likestillingslovens unntak for livssynsbaserte bevegelser.

– Dette er en konsekvens av mangfoldssamfunnet vi lever i, og loven gir hjemmel for et livssynsmessig mangfold. Jeg tror ikke våre politikere ønsker seg et enhetssamfunn, som ellers ville blitt resultatet, sier Normisjon-lederen.

Nekte statsstøtte

Venstre-lederen i fylkeslaget i Vestfold, Magdalena Lindtvedt, er undrende til at skolen kan styres av et «slikt verdidokument som bryter med lovverket og som strider mot grunnleggende verdier».

Hun mener at skolen bør nektes statsstøtte på grunn av sin «diskriminerende praksis».

– Religionsfriheten hører til privatlivet og den skal ikke kunne overstyre eller sette til side norsk lovgivning, skriver Lindtvedt i et leserinnlegg i Tønsbergs Blad.

– Mangel på toleranse

Hun er kommet i klammeri med Olaf Holm i Larvik KrF i Østlands-Posten.

Holm mener at Lindtvedt viser mangel på toleranse overfor mennesker med et annet syn enn dem selv.

Lindtvedt avviser at hun har gått til angrep på kristendommen, men forsvarer likestilling og ønsker et svar fra statsråden på om friskoleloven eller diskrimineringsloven skal settes høyest.

– Krevende

Svein Granerud i Normisjon mener Lindtvedts uttalelse viser behovet for å debattere hva religionsfrihet er.

– Det er krevende om politikerne vedtar hvor og hvordan man kan praktisere livssyn og religion. Likestillingsloven hjemler i dag en rett til å stille livssynsmessige krav til stillinger som skal realisere virksomhetens formål. Jeg tror ikke politikerne vil samle seg om å bruke økonomi til å undergrave det livssynsmangfoldet loven sikrer, sier Granerud.

Han viser til at Den norske kirke lenge har fått lov til å vektlegge samlivsform i stillingsannonser.

Skolen søker nå etter en rektor som «identifiserer seg med skolens kristne verdigrunnlag slik dette er uttrykt i Normisjons verdidokument». Tiltredelse er så fort som mulig.

Powered by Labrador CMS