Venstre sikrer stengt pol på julaften
– Dette kommer til å ha større innvirkning enn folk er klar over, sier en jublende Paal-André Grinderud.
– Vi vil holde stengt julekvelden, sier Ketil Kjenseth, Venstres helsepolitiske talsmann, til Dagen.
Et stort flertall i Venstres stortingsgruppe vedtok onsdag ettermiddag at partiet går mot regjeringens forslag om at Vinmonopolet kan holde åpent på julaften.
– Dette er stort! Det viser at enkeltmennesker kan påvirke Stortinget, sier en jublende Paal-André Grinderud.
Regjeringen har varslet en oppmykning av åpningstidene til Vinmonopolet, for å være mer tilgjengelig og for å sikre monopolordningen. Pinseaften, nyttårsaften, påskeaften og julaften er dager polet ikke har åpent. Det ville regjeringen gjøre noe med.
LES OGSÅ: - Pol på julaften er ikke viktig for Ap
Kamp
Men de hadde ikke sett for seg den effekten én mann med engasjement kan ha. Forfatter Paal-Andre Grinderud har selv vokst opp med en alkoholisert mor og har lenge vært en talsperson for barn av alkoholikere. I sommer frontet han kampen for at julaften skulle bli en symboldag for barn som lever i alkoholiserte hjem.
Han la seg ikke borti om de andre dagene var åpne, men denne dagen ville han frede. Grinderuds aksjon bestod i å stå foran Stortinget med en plakat noen timer i uken. Han snakket med politikere og var på alle flater som gav ham plass.
Etter hvert snudde partiene. KrF gikk for fredning, Arbeiderpartiet sa de ville støtte julaften som symboldag. Senterpartiet gjorde det samme. Fremskrittspartiet og Høyre ville ikke frede julekvelden. Dermed var det opp til Venstre hvor det hele skulle ende. De gikk altså for freding.
– Vi sender ut et viktig signal om at julaften, som primært er barnas dag, ikke skal være forbundet med negative opplevelser på grunn av alkohol, sier nestleder i Venstre, Terje Breivik.
Partiet vektlegger hensynet til barn med foreldre som sliter med alkohol.
– Det ligger ikke noe prinsipielt i dette. Vi har vektlagt den viktige samfunnsdebatten som går, og tatt hensyn til at det er et stort engasjement rundt hensynet til barna og at julekvelden er en spesiell dag for særlig barn. Sånn sett er det en dag å hegne om, sier Kjenseth.
Venstres helsepolitiske talsmann avviser at partiets posisjon på vippen hadde noe å si for utfallet i vedtaket.
– Nei, dette var en runde der barneperspektivet var særlig viktig. Selvsagt har vi også lagt merke til det store engasjementet fra en del aktører som jobber mot rus. Det har vi satt pris på.
LES OGSÅ: 77 folkevalgte får bønn om julestengt pol
Aldri i tvil
Grinderud ser på saken som sin største seier. Han tror fredingen vil ha effekt.
– Folk vil tenke på hvorfor polet er stengt. De vil snakke om det og forklare barna sine hvorfor. Det blir debatt. Folk flest vil ikke ha åpne pol på julaften.
Grinderud stod utenfor Stortinget, ble solbrent og tørst. Men han tvilte aldri på saken.
– Jeg var i London og snakket med en journalist i BBC. Etter å ha forklart henne aksjonen min sa hun at «det får du aldri til. Du klarer ikke å snu politikere, det ville i hvert fall ikke gått i England. Gjør du det, skal vi lage reportasje om det på BBC», ler han.
– Jeg var aldri i tvil. Jeg har en sterk gudstro, den hjalp meg til å holde fast. Det at Venstre snudde er en kjærlighetserklæring til barna. Jeg hadde på følelsen at de ville snu, forteller han.
Leder i Venstre, Trine Skei Grande, sendte Grinderud en tekstmelding når utfallet var klart. Han vil ikke sitere fra meldingen, men sier at det var en omtenksom og varm hilsen.
– Med et tydelig barne-perspektiv.
– Hva ville du tenkt om de ikke snudde, Grinderud?
– Jeg ville blitt skuffet. Jeg ville opplevd at de ikke tok barn av alkoholikere på alvor.
Ta en for laget
Tirsdag formiddag bekreftet helsepolitisk talsmann, Torgeir Micaelsen, overfor Dagen at Arbeiderpartiet ikke vil støtte forslaget om å åpne Vinmonopolet på julaften.
– Nå er det opp til Venstre. Noen sa til meg at av og til i livet må man ta en for laget. Dette er en slik sak. Det koster folk som ikke har problemer med alkohol ingenting å ha en symboldag i året der de ikke kan kjøpe ting på Vinmonopolet, sa Micaelsen.
LES OGSÅ: En klem smeltet KrF i vinmonopolstriden
Bred støtte
Grinderud fikk etter hvert støtte i sitt fredningskrav fra 23 organisasjoner innen rusfeltet, deriblant Actis, Juvente, Frelsesarmeen, Blå Kors og Iogt.