Venter på signal fra Presteforeningen
For å revurdere sin utmeldelse fra Presteforeningen trenger Egil Morland å høre at fagforeningen vil rette seg etter utfallet på Kirkemøtet.
- Jeg forstår ikke at de ikke griper muligheten til å si at «Kirkemøtet har avgjort og vi retter oss etter det i våre råd til medlemmene», sier Egil Morland. Han er medlem i Kirkerådet og Bjørgvin-delegat til Kirkemøtet.
Splitta bispemøte
Morland har selv sittet i sentralstyret i Presteforeningen mellom 1988 og 1997, de fem siste årene som leder. For fire måneder siden meldte han seg ut i protest. Det skjedde etter at fagforeningen enstemmig vedtok at det bør innføres en liturgi for vielse av samkjønnede par.
«Det har aldri vore PF-policy, mellom anna fordi det er eit brot på luthersk lære, å visa til eit splitta bispemøte (eller bispemøte i det heile) som grunngjeving for eige standpunkt» skrev Morland i utmeldingsbrevet. Han pekte også på at det er to syn i kirken og at det er Kirkemøtet som skal vedta veien videre.
«Frå denne faktiske situasjonen kan PF gje medlemmene sine dei råda ein ynskjer.»
Alternativ forening
På Kirkemøtet i Kristiansand ble det verken åpnet for vigselsliturgi for homofile eller forbønn for borgerlig viede homofile par. Morland snakket selv med leder i Presteforeningen, Gunnar Mindestrømmen, men opplevde ikke at han fikk et tilfredsstillende svar. For Morland og hans meningsfeller er veien tilbake til medlemskap stengt dersom fagforeningen tar parti i saken.
Flere prester har kontaktet ham med forslag om å etablere en alternativ presteforening. Dette ønsker han ikke og han har heller ikke tid og ressurser til det.
- Folk er oppgitt og de vil ikke bli stående uten tilknytning til en forening, sier han.
Dyr utmeldelse
Det vakte oppsikt da Møre-biskop Ingeborg Synnøve Midttømme meldte seg ut av fagforeningen. Hun innrømmer at det har hatt en pris, ikke minst mentalt, ved at hun har kuttet båndene til en forening hun har lagt ned tid, krefter og engasjement i gjennom mange år. Men også økonomisk gjennom tap av kollektive forsikringsordninger.
- Det er mye dyrere for meg å videreføre disse på individuell basis, men det var jeg klar over før jeg meldte meg ut. Jeg visste hva jeg gjorde, sier hun.
Midttømme er ikke opptatt av innmelding nå. Hun synes ikke Presteforeningen har vært en tydelig aktør etter Kirkemøtet. Hun opplever ikke at det er hennes rolle å gi råd om hva foreningen bør gjøre fremover.
- Men det som i hvert fall er viktig, er at vi alle sammen bidrar til å holde fast i det som er prestens ansvar ut fra ordinasjonen, å bære mennesker fremfor Gud i bønn, og vise omsorg for alle mennesker.
Biskopen påpeker at Kirkemøtet ikke har satt noen andre rammer enn det som Bispemøtet satte i 2008. Da åpnet de for forbønn for likekjønnede par på grunnlag av den enkelte prests pastorale skjønn og ansvar, men presiserte at handlingen ikke skulle forstås som en «ny liturgisk ordning» eller «ha vigselslignende karakter».
Ikke drøftet
Gunnar Mindestrømmen var ikke tilgjengelig for kommentar da Dagen tok kontakt. Nestleder Anne B. Skoglund sier at foreningen ikke har drøftet Kirkemøtets resultat.
- Vi forholder oss til vedtak som er fattet på Kirkemøtet. Vi har ikke hatt noe nytt sentralstyremøte etter Kirkemøtet, så jeg vet ikke hva vi gjør i forhold til vedtaket som vi har fattet, sier Skoglund til Dagen.
DAGEN