Verdens største cannabis-farm bygges i Israel

I Israel samarbeider myndigheter, produsenter og leger om å gjøre landet til verdensleder innen utvikling av medisinsk cannabis.

Publisert Sist oppdatert

– I fremtiden vil 30 prosent av verdens medisiner være basert på cannabis, sier direktør Tamir Gedo.

Han viser Dagens korrespondent rundt i de 18.000 kvadratmeter store bygningene som om få uker vil bli til cannabislager, produksjonslokaler for medisiner, laboratorier og kontorer.

Selskapet han leder, Breath of life (BOL), har allerede flere cannabis-farmer i Israel. Siden 2008 har BOL vært ledende innen den medisinske cannabis-industrien og selskapets nye anlegg vest for Beit Shemesh vil bli det største i verden.

Cannabis-debatt her hjemme:

Klart nei til legalisering av cannabis

Ikke la hysteriet ta overhånd

– Arbeiderpartiet i Rogaland viser vei

Ingen adgang

– Du er blant de siste utenforstående som får komme inn her. Når produksjonen starter, blir anlegget hermetisk lukket, sier Gedo.

Like ved bygningene ligger ti hektar med inngjerdede landbruksarealer og veksthus. Her er dyrkingen av cannabisplanter allerede i gang og skilt med påskriften «adgang forbudt» satt opp.

50 år med forskning

I løpet av de siste 50-60 årene har Israel fått en lederrolle innen forskning på medisinsk bruk av cannabis.

– Dette skyldes ikke minst professor Raphael Mechoulam, ved Weitzmann-instituttet, som i 1964 oppdaget og isolerte tetrahydrocannabinol (THC), som er den såkalt psykoaktive komponenten i cannabis, sier Gedo.

Psykoaktive stoffer virker i hovedsak på sentralnervesystemet og hjernen og kan brukes som rusmidler.

Etterhvert ble det også oppdaget en rekke ikke-psykoaktive virkestoffer i cannabis, blant annet cannabidiol (CBD), som en nå tror kan ha en positiv virkning på en rekke sykdommer.

– I USA og mange andre land har cannabis nesten utelukkende blitt sett på som et rusmiddel, og gjennom flere tiår har produsenter odlet frem cannabisplanter som har mye THC og lite CBD. Her i Israel forsøker nå mange å øke CBD-innholdet, sier han, og viser til at ulike kombinasjoner av virkestoffer virker på ulike sykdommer.

CBD kan blant annet virke betennelsesdempende og lindre smerter uten å gi en psykoaktiv effekt.

Diabetes

Itamar Raz er ansvarlig for diabetesavdelingen ved Hadassah-sykehuset i Jerusalem. Han er også leder av Israels nasjonale diabetesråd.

I en årrekke har han forsket på ulike behandlingsmåter av diabetes, og han tror nå at cannabis kan være den nye vidunderkuren for pasienter som lider av diabetes type to.

– Det er en klar sammenheng mellom betennelser og diabetes. Vi har lenge kjent til at diabetespasienter ofte får betennelser i kroppen, men stadig mer tyder også på at betennelser spiller en avgjørende rolle når kroniske sykdommer som diabetes utvikles, sier han til Dagen.

Han har stått bak forsøk på mus, som viste forbløffende resultater, og nylig ble det også gjennomført tester på mennesker.

– I løpet av en toukers periode fikk en gruppe testpersoner først cannabis-medisin og deretter placeboprodukter uten medisinsk virksomme stoffer. En annen gruppe fikk først placeboprodukter og deretter ekte medisin. Vi målte hele tiden hvordan testpersonene reponderte på tilførsel av glukose, sier han.

Forsøkene var positive, men nå gjenstår en større test som skal gå over tre måneder.

– Dersom også disse forsøkene gir positive resultater, ser jeg for meg at vi i større grad enn tidligere kan lykkes i å behandle de bakenforliggende årsakene til diabetes, sier han.

Smertelindring

Det har lenge vært kjent at cannabisprodukter har hatt god effekt når det gjelder smertelindring hos kreftpasienter. Forskningen til Itamar Raz viser at også diabetespasienter kan nyte godt av slik smertelindring.

– Noen diabetespasienter utvikler sterke smerter i føttene. Dette skyldes at små nerver er blitt ødelagt av det høye blodsukkernivået. Hittil har en ikke kunnet dempe smertene med konvensjonelle medisiner, og pasientene har hatt sterkt redusert livskvalitet, sier diabeteslegen.

Han har prøvd ut cannabisprodukter på 20 av pasientene sine, og melder om svært gode resultater.

Autisme

Adi Aran, overlege ved Shaare Zedek-sykehuset i Jerusalem, har på sin side utført verdens første undersøkelse på hvordan en kan behandle autistiske symptomer med cannabis.

Verden over rammes stadig flere barn av autisme, en utviklingsforstyrrelse som særlig påvirker kommunikasjon og evne til sosialt samspill. For 40 prosent av disse finnes ingen medisin eller terapi som som virker godt.

– Først var jeg veldig skeptisk til å behandle barn med cannabis, men flere og flere foreldre ba meg teste ut en slik behandling, sier han til Dagen.

Resultatene hans baserer seg utelukkende på respons fra pårørende og pasienter. 66 prosent svarte at bruk av cannabis virket bra, veldig bra eller fantastisk på pasientenes uro eller oppførsel.

I tillegg mente 29 prosent at cannabis påvirket pasientenes evne til å kommunisere på en god, veldig god eller fantastisk måte.

Aran sier de så langt ikke har oppdaget noen bivirkninger av behandlingen.

– I autismemedisin for barn bruker vi kun CBD, og dette virkestoffet har ingen psykoaktiv effekt, sier Shaare Zedek-legen.

Tamir Gedo i BOL sier at han det siste året har hørt flere «solskinnshistorier» fra foreldre til autistiske barn.

– En av historiene som grep meg sterkest gjalt et 16 år gammelt barn som begynte å kommunisere med omverdenen og som ropte på moren sin for første gang, sier han.

Nasjonal satsing

I Israel er cannabis-satsingen et samarbeid mellom produsenter, leger og myndigheter. Yuval Landschaft, direktør i det israelske helsedepartementet, gir landets ultraortodokse helseminister mye av æren for at samarbeidet er blitt en suksess.

– Yaakov Litzman har styrt unna debatten om generell legalisering av marijuana og bedt oss kun fokusere på medisinsk cannabis, sier han til Dagen.

Han er ikke imponert over satsingen i andre land, hvor «medisinsk cannabis» ofte bare dreier seg om at syke mennesker får tillatelse til å røyke vanlig hasj.

– Da er det nesten umulig å kontrollere hvilke stoffer pasientene får i seg, sier han.

– Vill vest i USA

Han viser til at det er «vill vest» i det amerikanske markedet, med tusenvis av små aktører.

– Ulike lover på delstatsnivå og føderalt nivå gjør det nesten umulig å drive med forskning eller produksjon i stor skala i USA.

– I Israel har de fleste involverte i bransjen relevant utdannelse eller bakgrunn. I USA har jeg møtt folk som er tidligere pizzabakere, mislykkede bankfolk eller som har dyrket ulovlig cannabis i kjelleren mesteparten av livet. Disse er stort sett opptatt av raskest mulig profitt, sier Landschaft.

Han mener dessuten at generell legalisering i mange land fører til at industrien ikke får insentiver til å videreutvikle cannabisproduktene.

– En tjener raskest penger på å selge cannabisen ubehandlet. I Nederland har forskningen på medisinsk cannabis nesten stanset opp, sier han.

Lettere tilgang

Mange land i verden sidestiller fortsatt medisinsk og rekreasjonell bruk av cannabis og har strenge straffer for bruk og salg.

Norge har også strenge regler, men både Helsedirektoratet og Legemiddelverket er enige om at det finnes en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av behandling med medisinsk cannabis, og som kan få dette innenfor dagens regelverk.

I november i fjor la Legemiddelverket ut på nett en veileder som viser hvordan spesialister kan søke om slik behandling for sine pasienter.

I Israel har omfattende byråkrati gjort at relativt få pasienter har fått tillatelse til å bruke cannabis så langt, selv om slik behandling har vært lovlig i årevis. Om kort tid vil ting bli enklere.

– Vi har spesialutdannet 81 leger som får tillatelse til å skrive ut resepter. Innen årskiftet vil pasienter dessuten kunne hente ut cannabismedisin på apoteker over hele landet, sier Landschaft.

I Israel er det få som har innvendinger mot bruk av medisinsk cannabis, og politikerne er i ferd med å legge til rette for at eksport av cannabis-produkter kan bli en lønnsom industri i fremtiden.

Fortsatt forbud

Når det gjelder generell legalisering av cannabis er meningene mye mer delte. Striden står mellom ulike deler av befolkningen og den splitter partier i Knesset.

Så langt er forbudet mot «rekreasjonell cannabis» blitt beholdt, men mindre forseelser kommer ikke lenger på rullebladet. Disse straffes istedet med bøter.

På cannabisfarmen blir direktør Tamir Gedo stille en stund når han får spørsmål om sitt eget syn på saken.

Spørsmålet er relevant. I tillegg til å lage medisiner, vil BOL i fremtiden også distribuere ubearbeidet cannabis som er dyrket i egne drivhus og på lokale kibbutzer.

– Det mest lønnsomme for oss produsenter vil utvilsomt være om flest mulig begynner å bruke cannabis. Men jeg tror det er etisk riktig å beholde det generelle forbudet. Vi bør fortsette den sterke satsingen på den medisinske delen, for det er denne modellen som så langt har gjort at vi har lykkes, sier han.

Sri Lanka satser også

Myndighetene på Sri Lanka bygger opp en 40 hektar stor cannabisfarm som skal produsere over 25 tonn i året. En del av produksjonen skal eksporteres, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Cannabisfarmen etableres i regi av myndighetene og skal stå under militærbeskyttelse, forsikrer helseminister Rajitha Senaratne.

Målgruppen er leger innen medisinsystemet ayurveda, samt legemiddelindustrien, ikke folk flest, siden det er forbudt både å bruke og være i besittelse av cannabis på Sri Lanka.

– Mange ayurvediske leger klager over at de ikke får tak i cannabis av god kvalitet til sine urteblandinger. God cannabis er en nødvendig ingrediens i tradisjonell medisin, sier han.

I vestlige land er ayurveda klassifisert blant kosttilskudd eller blant alternative behandlingsformer.

Ayurveda-leger må i dag utvikle sine tradisjonelle medisinske preparater basert på tilgang på cannabis via domstoler som beslaglegger ulovlig dyrket cannabis eller cannabis som er smuglet inn i Sri Lanka, forklarer Senaratne.

– Innen våre ayurvediske leger får tak i denne cannabisen, har den blitt fire-fem år gammel og har mistet mye av sin medisinske effekt, sier helseministeren.

Den nye cannabisfarmen har derfor som formål å sørge for jevn forsyning av høy kvalitet. Overskuddet fra cannabisfarmen, som bygges i Ingiriya om lag 60 kilometer sørøst for Colombo, skal eksporteres.

– Jeg har blitt fortalt at det er stor etterspørsel i USA og flere andre land. Cannabis brukes i farmasøytisk industri i framstilling av smertestillende medisin, forklarer statsråden.

Powered by Labrador CMS