Verdibanken skiftet ut styret
Styreleder og tre andre styremedlemmer trakk seg etter uenighet om ny administrerende direktør.
Strid om ny toppleder i Verdibanken kan være medeier i en vingård i Italia fikk styreleder Jan Hannestad og tre andre styremedlemmer til å trekke seg, ifølge Agderposten.
Styreleder Hannestad mente at bankfaglig kompetanse måtte telle mest, mens eierne motsatte seg topplederkandidatens eierpost i en vingård.
- Kall det for en strategisk uenighet, sa Hannestad til Agderposten.
Skiftet ut alle
Verdibanken opplyser på sine nettsider at det var uenighet om tilsetting av ny administrerende direktør «sett i lys av bankens verdigrunnlag». I en melding på bankens nettsider heter det at representantskapet ser det mest tjenlig å skifte ut alle de aksjonærvalgte medlemmene av styret.
Da var det mindre enn seks måneder siden styret ble valgt etter at det gamle styret hadde stilt sine plasser til disposisjon som følge av kritikk fra Finanstilsynet. Representantskapsleder Helge Etnestad uttrykte den gangen at «det er et svært kompetent styre som nå tar tak i arbeidet med å styrke tilliten til banken fremover».
Det var styrets oppgave å ansette en ny administrerende direktør. Men det endte med at de selv gikk og direktørstillingen fremdeles er ledig.
Forrige uke trakk både leder Jan Hannestad, nestleder Helge Strømme, Randi Almås Welhaven og Irene Lindhjem Grytnes seg.
- Svært godt kvalifisert
Det nye styret består av styreleder Roy Wareberg, nestleder Erlend Grimstad, og styremedlemmene Ingvild Berlin Kalleberg, Solveig Kleivane, John M. Tamlag og Knut Winther.
Representantskapet sier seg svært tilfreds med den nye styresammensetningen.
«Styret har meget solid erfaring fra bank og finans, nærings- og samfunnsliv, samt ideelle og frivillige organisasjoner. De er svært godt kvalifisert for det arbeidet de nå skal i gang med», heter det i uttalelsen fra Etnestad.
Storm
Det siste året har det stormet rundt Verdibanken, som har en forvaltningskapital på 1,5 milliarder kroner. Mange av kundene er frivillige og kristne organisasjoner, samt menigheter og privatpersoner.
Vinteren 2012 trykte Dagens Næringsliv en rekke artikler som belyste en del uoversiktligheter i deler av bankens ledelse. Det var blant annet snakk om investeringer via svært tvilsomme spekulanter. Også Finanstilsynet rette sterk kritikk «mot Verdibankens kredittpraksis, og stiller spørsmål ved styrets og administrerende direktørs uavhengighet og kompetanse i forbindelse med investeringer», het det i pressemeldingen fra banken i mars.
Tilsynet sa klart at «etter Finanstilsynets vurdering vil banken være tjent med et skifte av styre og adm. direktør.»
Både styret og administrerende direktør Toralf Østli gikk av etter kritikken fra tilsynet.
DAGEN