– Verdikonservative frustrert over Kristdemokraterna
Sjefredaktør Lukas Berggren i Världen idag tror at enkelte kristne verdikonservative har gått over til Sverigedemokraterna fordi Kristdemokraterna ikke har vært tydelige nok i verdispørsmål.
– I hvilken grad mener du valgkampen har vært preget av kristne verdispørsmål?
– Ikke særlig mye, men det pågår jo naturligvis en diskusjon om hvilket verdigrunnlag landet vårt skal bygge på, ikke minst med tanke på den store muslimske innvandringen. Et spørsmål som har havnet i sentrum i valgkampen, er det som handler om de kristne friskolene. Socialdemokraterna har kommet med et valgløfte om å forby disse skolene hvis de vinner valget. Også spørsmålet om muslimske bønnerop har seilt opp i valgkampen.
– Hvilke spørsmål har dere vært opptatt av som avis?
– Vår valgdekning er en slags verdidekning. Vi fokuserer for eksempel på spørsmål som angår familiepolitikk, dødshjelp, samvittighetsfrihet, palestinsk bistand og trosbaserte skoler. Det er spørsmål der kristne verdier står imot andre verdier.
– Kristdemokraterna har fått ganske god oppslutning på noen målinger. Hvordan synes du partiet har lyktes i valgkampen?
– Kristdemokraternas partileder Ebba Busch Thor er nok den partilederen som har imponert de fleste kommentatorer mest i valgkampen. Dels handler det om at hun er en dyktig retoriker. Men det handler også om at KD adresserer åpenbare problemer i velferdssystemet. Desuten har Ebba Busch Thor tatt en real kamp mot det hun beskriver som flytende kjønn i barnehagene, at en del førskolelærere ser det som sin oppgave å forhindre gutter fra å leke med biler og jenter å leke med dukker.
– Hvordan forklarer du oppslutningen om Sverigedemokraterna?
– Sverigedemokraterna var tidlig ute med å peke på en del problemer som er oppstått i forbindelse med stor asylinnvandring. Ettersom veldig få andre partier våget å peke på problemene med for eksempel islamisme, æreskultur og kriminalitet, har SD vunnet troverdighet. Nå har de andre partiene våknet, men det finnes en ganske utbredt misnøye med de etablerte partiene som SD fortsatt lever godt på.
– Har SD noen appell blant kristne velgere?
– Undersøkelser har vist at SD har betydelig lavere støtte blant gudstjenestebesøkende enn andre. Samtidig adresserer SD spørsmål som vinner gehør blant en del verdikonservative velgere. Mange kristne velgere er frustrert over at de andre partiene og kanskje framfor alt KD ikke har vært tydelige i abortspørsmål og når det gjelder hlbtq-spørsmål. Den skuffelsen har ført til en viss støtte til SD også blant kristne velgere.
– Hvordan er det blitt mottatt at Livets Ord-pastor Joakim Lundquist advarte så sterkt imot dem?
– Det har vært litt blandede reaksjoner. Mange mener det var en nødvendig markering mot fremmedfiendtlighet. Jeg tror en del kanskje våknet og begynte å undersøke grundigere hva SD egentlig står for, som at de vil forby både omskjæring og import av kosherkjøtt, hvilket i praksis gjør det umulig å leve som jøde i Sverige. De negative reaksjonene har både handlet om form og innhold. En del har ment at en pastor ikke bør snakke om partipolitikk fra prekestolen, uansett hvilket parti man kritiserer. Andre har reagert på innholdet og ment at SD ikke er et fremmedfiendtlig parti.