Verver medlemmer til mini-trossamfunn
Kirkemøtedelegat anbefaler medlemskap i Normisjon Agder trossamfunn. – Problematisk, sier nestleder i Kirkerådet.
Under generalforsamlingen til Normisjon i Grimstad tidligere denne måneden stod Geir Ivar Bjerkestrand og Torbjørg Sandal og delte ut brosjyrer for Normisjon Agder trossamfunn.
Trossamfunnet ble etablert som en direkte følge av Kirkemøtets vedtak i januar 2017 som åpnet for at likekjønnede par kunne gifte seg i Den norske kirke. På regionårsmøtet to måneder senere vedtok region Agder å stifte et nytt luthersk trossamfunn.
Ikke medlem
Bjerkestrand er ikke selv medlem i trossamfunnet.
– Likevel står du her frimodig og anbefaler medlemskap?
– Ja, fordi jeg har vært med og kjempet for at Den norske kirke ikke skal endre syn. Det samme står jeg for fortsatt.
Bjerkestrand er fungerende leder av regionstyret i Normisjon Agder. Samtidig er han ansatt som organist i Den norske kirke, medlem i bispedømmerådet i Agder og delegat til Kirkemøtet, kirkens «Storting».
Bjerkestrand sier at han har full forståelse for dem som opplever at de ikke kan stå i Den norske kirke etter innføringen av det han kaller «den nye lære». Han kan også skjønne at noen velger å være med i sin lokale menighet dersom det er gode forkynnere der, men ikke vil stå som medlemmer i kirken.
– Mange valgte å melde seg ut da vedtaket ble gjort. Hvor lenge vil du selv bli stående?
– Det er vanskelig å si. Jeg tror dette er en utvikling som går feil vei, som jeg sa på talerstolen i Kirkemøtet.
– Problematisk
Harald Hegstad, nestleder i Kirkerådet, kaller det «rimelig spesielt» at en leder i et trossamfunn reklamerer aktivt for et annet.
– Det er problematisk måte å opptre på, for å si det mildt, sier nestlederen, og legger til:
– Samtidig er det et uttrykk for den frustrasjonen som mange føler, men så lenge en er tillitsvalgt eller ansatt i Den norske kirke kan man ikke drive aktiv verving for et annet trossamfunn.
Bjerkestrand ønsker å aktivt hjelpe dem som ser det som nødvendig å melde seg ut av Den norske kirke:
– Normisjonsfolk som er utmeldt bør ha et reelt tilbud å melde seg inn i, argumenterer han.
Hegstad sier han har problemer med trossamfunn som bare er et register, og viser til det han kaller «postkasse-trossamfunnene» til Normisjon Agder, Misjonssambandet og Indremisjonsforbundet.
– Medlemskap i Den norske kirke er ikke et uttrykk for at en støtter opp om alt ledelsen gjør til enhver tid, men er et uttrykk for at en tilhører trosfellesskapet som møtes i Den norske kirke, sier Hegstad.
– Ønsker et nært forhold
Svein Granerud, seniorrådgiver i Normisjon, anslår at de aller fleste som er med i en av de 36 menighetene i Normisjon står i Den norske kirke.
– Enkelte er medlemmer i andre trossamfunn og noen står antagelig ikke som medlemmer noe sted, men er avventende til hvor de skal melde seg inn.
Granerud utdyper:
– Menighetene som ble etablert på 1990- og 2000-tallet kom på lokalt initiativ, på bakgrunn av et engasjement, og i liten grad som protest mot Den norske kirke.
– Vil ikke medlemskap knytte folk tettere til dere?
– I landsstyret er man tydelig på at Normisjon ikke betrakter seg som et trossamfunn, men som en misjonsbevegelse som i hovedsak virker innenfor Den norske kirkes rammer.
Granerud sier at organisasjonen ikke oppfordrer til utmelding fra Den norske kirke, men tar til etterretning at noen har behov for å melde seg ut.
– Det betyr at en aksepterer det og vurderer det som et uttrykk for engasjement, men at man fortsatt ser på Den norske kirke som trossamfunnet som de fleste i Normisjon er aktive i, sier han.
– Er det uaktuelt for Normisjon sentralt å overta ansvaret for trossamfunnet?
– Ja, det har ikke landsstyret så langt vurdert.
69 medlemmer
Ifølge treårsmeldingen til Normisjon er det liten interesse for trossamfunnet. Bare 69 personer stod i Normisjon Trossamfunn Agder ved inngangen til 2018.
Da Dagen besøkte hallen, pågikk generalforsamlingen til Normisjon, og Bjerkestrand og Sandal slo av en prat med delegater som kom bortom deres stand.
– I dag har det vært folk her som sier at de skal melde seg inn, fortalte Sandal. Hun sa til Dagen at flere tok med seg brosjyrer og sa at de skulle tenke litt mer over saken.
– Kan det virke ekskluderende på folk at trossamfunnet har «Agder» i navnet?
Sandal nikker.
– Det er mange som tror at det ikke er noe for dem på grunn av det. Vi prøver å gjenta at det skyldes at det er regionen som har opprettet trossamfunnet og at det er åpent for alle, sier hun.
– Det er folk fra ulike deler av Norge som har meldt seg inn.