Konvertitt sendes tilbake til Iran: – Liten grunn til å frykte forfølgelse
Vesam Heydari (43) har vært en aktiv kristen siden 2011, men uten lederverv. Derfor mener domstolen at det er trygt å sende han tilbake til Iran.
– Dette er umenneskelig og ydmykende. Livet mitt er ødelagt, sier Vesam Heydari når NRK besøker han på den åtte kvadratmeter store hybelen på Stord.
For bare noen dager siden fikk han nyheten om at Høyesteretts ankeutvalg har slått fast at han ikke får behandlet saken sin på nytt.
Konvertitt
Vesam Heydari har konvertert fra islam til kristen tro, noe som er strengt forbudt i Iran. Han ble døpt kort tid etter at han kom til Norge i 2009, og siden 2011 har han gått til nattverd og vært fast deltaker på gudstjenester i Førde, Bergen, Sund og på Stord.
Han har også vært trofast medlem i en persisk bibelgruppe og engasjert seg i Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA).
Fikk endelig avslag
Han fikk endelig avslag på asylsøknaden i 2012 og to år senere fikk Utlendingsnemnda (UNE) medhold da saken ble prøvd for retten.
Retten festet allerede den gang lit til at han var en ekte konvertitt, men det ble regnet som usannsynlig at han ville oppleve forfølgelse ved en retur til hjemlandet. Selv mente han at det var sannsynlig at han kunne bli arrestert allerede på flyplassen, og at hans egen familie uansett ville straffe han.
Vesam fortsatte å være med på kristne aktiviteter mens han oppholdt seg ulovlig i Norge. I 2015 skrev Dagen at han ble regnet som den mest aktive kirkegjengeren i Sund menighet i nåværende Øygarden kommune.
Nytt håp
Like før påske i 2020 kunne Dagen melde at UNEs utvisningsvedtak var kjent ugyldig. Oslo tingrett slo fast at Heydari vil «stå i reell fare for forfølgelse» dersom han returneres til Iran. Det ble vektlagt at han blant annet skal ha jobbet aktivt med å omvende muslimer.
– Jeg er veldig glad nå, sa Vesam Heydari til Bergens Tidende.
Gleden ble imidlertid kortvarig, da UNE anket dommen til Lagmannsretten. Etter den nye behandlingen av saken tapte Heydari og dommen kan ikke ankes.
Rettskraftig dom
I den nå rettskraftige dommen blir det fremholdt at Heydari ikke har hatt en ledende kristen rolle, og at det «ikke foreligger en reell fare for forfølgelse» dersom han for eksempel blir passivt medlem i en iransk huskirke.
Det blir vist til at mellom 50 og 200 konvertitter hvert år blir arrestert i Iran, men at dette er «svært lavt» i lys av at estimert antallet konvertitter varierer mellom 300.000 og 1 million.
Konklusjonen er at Heydari «ikke har en velbegrunnet frykt for forfølgelse».
– Feilvurdering
Tidligere biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, har vært sakkyndig fra kirkens side under rettsprosessen. Han mener retten har gjort «en åpenbar feilvurdering» og at dommen tyder på at dommerne ikke forstår den reelle situasjonen for konvertitter i Iran i dag.
– Vesam sin personlighet og kristendomstype blir vurdert feil. Han fremstår med stor troverdighet og integritet i forhold til troen sin, sier Jørgensen til NRK.
Innvandringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Erlend Wiborg, har en annen oppfatning av saken.
– Her har norske myndigheter gjennom en rekke instanser grundig vurdert denne saken og kommet frem til at Heydari ikke har krav på opphold i Norge. Det må vi godta. Verken tidligere biskoper eller andre er hevet over loven, sier Wiborg.