Vesten fordømmer russisk okkupasjon av Krim
Mens G7-landene søndag fordømte det de kaller Russlands klare brudd på Ukrainas suverenitet, begynte Ukraina å forberede seg på krig.
Etter at russiske styrker i helgen okkuperte Krim-halvøya uten å møte motstand og uten at ett skudd ble løsnet, har protestene haglet inn mot president Vladimir Putin fra vestlige land.
I Krims byer derimot var situasjonen rolig. De fleste av innbyggerne, som frykter det de tror er fascister i Kiev, ønsker de russiske styrkene velkommen. Bare Krim-tatarene er imot, men de holder nå en lav profil.
Mens Vesten vurderte hvordan de skulle reagere på okkupasjonen, truet USA med å isolere Russland økonomisk. Men USA gjør det klart at de vil bruke diplomatiske, politiske og økonomiske midler, og at det ikke er aktuelt med militær aksjon.
G8 på is
Et konkret tiltak fra G7 var å legge forberedelsene til det neste G8-møtet i Sotsji i juni på is, mens FN sender sin visegeneralsekretær Jan Eliasson til Kiev for å vurdere krisen som er den verste siden den kalde krigen.
I Kiev gjør de nye myndighetene det klart at landet står foran en katastrofe, og landets reservesoldater ble mobilisert.
- Dette er ingen trussel. Dette er en faktisk en krigserklæring mot mitt land, sa den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk, som tok over etter at president Viktor Janukovitsj ble jaget på flukt i forrige uke.
Putin sikret seg godkjenning fra den russiske nasjonalforsamlingen til å bruke de væpnede styrkene til å beskytte den russisktalende befolkningen på Krim, før han sendte inn soldatene.
Han sa til president Barack Obama at han hadde rett til å forsvare russiske interesser og russiske borgere da han snakket med ham i forrige uke.
En høytstående amerikansk tjenestemann sier at det ikke er noen tvil om at de russiske styrkene har full kontroll over Krim. Han sier at det blir fløyet inn forsterkninger, og at de russiske soldatene bygger ut sine stillinger.
Ønskes velkommen
I Sevastopol, der den russiske marinen har sin Svartehavsflåte, og andre byer på halvøya, har tusener av lokale innbyggere meldt seg til selvforsvarsgrupper til støtte for de russiske soldatene.
- Putin har ikke tatt noe. Russerne tar ikke over. De kommer for å redde oss, sier pensjonisten Lidia Aleksandrovna, som bærer de russiske fargene på jakkeslaget.
Rundt om i byen er det få tegn på at Sevastopol er blitt sentrum i en internasjonal storm, og væpnede soldater er ikke å se i gatene.
Atmosfæren er rolig mens familier er ute på søndagstur, og pensjonister står i grupper og sladrer. Det er langt flere russiske flagg enn ukrainske på takene.
Men frykten var utbredt da folk strevde for å forstå hva som skjedde i Kiev under det voldsomme opprøret som kostet 100 mennesker livet og førte til at president Viktor Janukovitsjs regjering ble erstattet av EU-vennlige ledere som først og fremst støttes av de ukrainsktalende regionene i vest.
Mange tror på russisk TV som jevnlig kaller demonstrantene i Kiev fascister, og dermed ser mange på den nye regjeringen som en direkte trussel mot dem selv og deres familier.
Tatarene er redd
Men mens russerne ønsker de russiske soldatene velkommen, har de innfødte Krim-tatarene holdt en lav profil og nærmest forsvunnet fra gatene.
- Hvis det er en konflikt, er det vi som minoritet som blir de første ofrene, sier 57 år gamle Usein Sarano mens bønneropene gjaller fra minaretene fra det 16. århundre i tatarenes hovedby Bakhtsjisaraj.
- Vi frykter for våre familier, for våre barn. Dette kan bli et nytt Jugoslavia, sier han.
Det er ikke lenger siden enn onsdag at tusener av Krim-tatarer møtte fram i sentrum av Simferopol, som er Krims hovedstad, for å vise sin støtte til den nye regjeringen i Kiev. Der støtte de sammen med prorussiske separatister.
NTB