Vesten fordømmer russisk okkupasjon av Krim

Mens G7-landene søndag fordømte det de kaller Russlands klare brudd på Ukrainas suverenitet, begynte Ukraina å forberede seg på krig.

Publisert Sist oppdatert

Etter at rus­sis­ke styr­ker i hel­gen ok­ku­per­te Krim-halv­øya uten å møte mot­stand og uten at ett skudd ble løs­net, har pro­tes­te­ne hag­let inn mot pre­si­dent Vla­di­mir Putin fra vest­li­ge land.

I Krims byer der­imot var si­tua­sjo­nen rolig. De fles­te av inn­byg­ger­ne, som fryk­ter det de tror er fa­scis­ter i Kiev, øns­ker de rus­sis­ke styr­ke­ne vel­kom­men. Bare Krim-ta­ta­re­ne er imot, men de hol­der nå en lav pro­fil.

Mens Ves­ten vur­der­te hvor­dan de skul­le rea­ge­re på ok­ku­pa­sjo­nen, truet USA med å iso­le­re Russ­land øko­no­misk. Men USA gjør det klart at de vil bruke di­plo­ma­tis­ke, po­li­tis­ke og øko­no­mis­ke mid­ler, og at det ikke er ak­tu­elt med mi­li­tær ak­sjon.

G8 på is

Et kon­kret til­tak fra G7 var å legge for­be­re­del­se­ne til det neste G8-mø­tet i Sot­sji i juni på is, mens FN sen­der sin vise­ge­ne­ral­sek­re­tær Jan Elias­son til Kiev for å vur­de­re kri­sen som er den ver­ste siden den kalde kri­gen.

I Kiev gjør de nye myn­dig­he­te­ne det klart at lan­det står foran en ka­ta­stro­fe, og lan­dets re­serve­sol­da­ter ble mo­bi­li­sert.

- Dette er ingen trus­sel. Dette er en fak­tisk en krigs­er­klæ­ring mot mitt land, sa den ukrains­ke stats­mi­nis­te­ren Ar­senij Jat­senjuk, som tok over etter at pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj ble jaget på flukt i for­ri­ge uke.

Putin sik­ret seg god­kjen­ning fra den rus­sis­ke na­sjo­nal­for­sam­lin­gen til å bruke de væp­ne­de styr­ke­ne til å be­skyt­te den rus­sisk­ta­len­de be­folk­nin­gen på Krim, før han send­te inn sol­da­te­ne.

Han sa til pre­si­dent Ba­rack Obama at han hadde rett til å for­sva­re rus­sis­ke in­ter­es­ser og rus­sis­ke bor­ge­re da han snak­ket med ham i for­ri­ge uke.

En høyt­stå­en­de ame­ri­kansk tje­neste­mann sier at det ikke er noen tvil om at de rus­sis­ke styr­ke­ne har full kon­troll over Krim. Han sier at det blir fløy­et inn for­sterk­nin­ger, og at de rus­sis­ke sol­da­te­ne byg­ger ut sine stil­lin­ger.

Øns­kes vel­kom­men

I Se­vasto­pol, der den rus­sis­ke ma­ri­nen har sin Svarte­havs­flå­te, og andre byer på halv­øya, har tu­se­ner av lo­ka­le inn­byg­ge­re meldt seg til selv­for­svars­grup­per til støt­te for de rus­sis­ke sol­da­te­ne.

- Putin har ikke tatt noe. Rus­ser­ne tar ikke over. De kom­mer for å redde oss, sier pen­sjo­nis­ten Lidia Alek­sand­rov­na, som bærer de rus­sis­ke far­ge­ne på jakke­sla­get.

Rundt om i byen er det få tegn på at Se­vasto­pol er blitt sen­trum i en in­ter­na­sjo­nal storm, og væp­ne­de sol­da­ter er ikke å se i ga­te­ne.

Atmo­sfæ­ren er rolig mens fa­mi­li­er er ute på søn­dags­tur, og pen­sjo­nis­ter står i grup­per og slad­rer. Det er langt flere rus­sis­ke flagg enn ukrains­ke på ta­ke­ne.

Men fryk­ten var ut­bredt da folk strev­de for å for­stå hva som skjed­de i Kiev under det vold­som­me opp­rø­ret som kos­tet 100 men­nes­ker livet og førte til at pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsjs re­gje­ring ble er­stat­tet av EU-venn­li­ge le­de­re som først og fremst støt­tes av de ukrainsk­ta­len­de re­gio­ne­ne i vest.

Mange tror på rus­sisk TV som jevn­lig kal­ler de­mon­stran­te­ne i Kiev fa­scis­ter, og der­med ser mange på den nye re­gje­rin­gen som en di­rek­te trus­sel mot dem selv og deres fa­mi­li­er.

Ta­ta­re­ne er redd

Men mens rus­ser­ne øns­ker de rus­sis­ke sol­da­te­ne vel­kom­men, har de inn­fød­te Krim-ta­ta­re­ne holdt en lav pro­fil og nær­mest for­svun­net fra ga­te­ne.

- Hvis det er en kon­flikt, er det vi som mi­no­ri­tet som blir de førs­te of­re­ne, sier 57 år gamle Usein Sa­ra­no mens bønne­ro­pe­ne gjal­ler fra mi­na­re­te­ne fra det 16. år­hund­re i ta­ta­re­nes ho­ved­by Bakht­sji­sa­raj.

- Vi fryk­ter for våre fa­mi­li­er, for våre barn. Dette kan bli et nytt Ju­go­sla­via, sier han.

Det er ikke len­ger siden enn ons­dag at tu­se­ner av Krim-ta­ta­rer møtte fram i sen­trum av Sim­fero­pol, som er Krims ho­ved­stad, for å vise sin støt­te til den nye re­gje­rin­gen i Kiev. Der støt­te de sam­men med pro­rus­sis­ke se­pa­ra­tis­ter.

NTB

Powered by Labrador CMS