VESTLANDET: Fylkesleder i KrF Rogaland, Oddny Helen Turøy Rogaland sammen med Dag Sele, fylkesleder i Hordaland KrF på KrFs landskonferanse tidligere i år. Foto: Silje Rognsvåg/Dagen-arkivet

Vestlandsfylker delt i samarbeidsspørsmål

Partileder Knut Arild Hareide får støtte i Hordaland etter fredagens Ap-utspill. – Jeg tror ikke det var dette Rogaland hadde håpet på, sier KrF-lederen i nabofylket.

Publisert Sist oppdatert

I sin tale til landsstyret i KrF fredag pekte partileder Knut Arild Hareide på Arbeiderpartiet og Senterpartiet som sine foretrukne regjeringspartenere.

Uspillet førte til delte reaksjoner innad i partiet.

Noen var enige i partilederens argumenter for å samarbeide mot venstre, mens andre tok til orde for å heller gå inn i Solberg-regjeringen. Eksempelvis har partiets to nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, begge uttrykt et ønske om å forhandle med de borgerlige partiene først.

Dagen meldte fredag at det vil bli holdt et ekstraordinært landsmøte i KrF 2. november, hvor partiet vil ta den endelige avgjørelsen om samarbeid.

Støtter Hareide

Dag Sele, fylkesleder i Hordaland KrF, sier det var stor tilfredshet i landsstyret over at Hareide var så tydelig i sin tale.

– Han fikk stor støtte for sin analyse, så var det mer delt når det gjaldt den endelige konklusjonen. Vi har ikke fått drøftet dette i Hordaland, så jeg kan bare uttale meg på egne vegne, men jeg stiller meg bak de råd som Hareide gir, sier Sele til Dagen.

Han mener det nå er godt grunnlag for å bekrefte at avstanden mellom KrF og Frp er for stor.

– Vi er et parti som jobber for et samfunn som tar ansvar for hverandre, fattige og klodens fremtid. Da kan vi ikke med troverdigheten i behold styre landet med et parti som setter individets rett øverst, og hensynet til vår velstand fremfor hensynet til verdens fattige og de som er på flukt, sier Sele.

– Ikke så forskjellig

Fylkeslederen tror et samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil være det beste for KrF.

– Vi må sjekke om det er mulig. Mange innser at vi da må forholde oss til SV, men jeg tenker ikke at det blir så forskjellig fra det vi har gjort tidligere på høyresiden. Både SV og KrF vil trolig være enige at det er vanskelig å sitte i regjering sammen, men det betyr ikke at man ikke kan få til et samarbeid, sier han.

Sele mener det er bra å ta avgjørelsen om veivalg på et ekstraordinært landsmøte.

– Diskusjonen på fredag gikk mer på om det var praktisk mulig å få til et ekstraordinært landsstyremøte, enn om man skulle kalle inn til et slikt møte eller ikke. Det var utfordringer, liten tid og lange reiser. Men når vi så at det var gjennomførbart, så var det full enighet. Vi måtte være sikre på at landsmøtet kunne bli gjennomført raskt nok til at vi ikke satt hele det politiske Norge på vent. Det hadde heller ikke vært gunstig for KrF å gå inn i statsbudsjettforhandlingene med dette uavklart, sier han.

Situasjonsbestemt

Han har tro på en god debatt i forbindelse med det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

– Det er åpenbart veldig ulike syn i partiet, men det er bred enighet om hvilke saker vi skal fronte og prioritere. Dette med retningsvalg oppleves som veldig viktig, men det er egentlig et verktøy. Jeg tror at når vi får tid til å tenke på det vil de fleste se at det situasjonsbestemt. Det er ikke hvem vi samarbeider med som bestemmer hvem KrF er, og hva vi kjemper for, sier han til Dagen.

Sele er ikke i tvil om at KrFs beslutning vil føre til at både medlemmer og velgere vender partiet ryggen.

– Uansett hva vi lander på vil noen bli skuffet. Gevinsten kommer sent, og konsekvensene kommer raskt. Jeg tror det blir viktig fremover å ikke tenke hvor det er flest velgere å hente, men se hva som er rett for vårt parti og ideologi. Hva passer KrFs sjel best? Det er det dette handler om.

– Rogaland mer høyrevennlig

Oddny Helen Turøy, fylkesleder i Rogaland KrF, gikk i likhet med Sele inn for at det skulle bli et ekstraordinært landsmøte.

– Rogaland er fornøyd. Jeg gikk inn for det og støtter det. Det kan gi oss noen gode prosesser i fylket, sier Turøy.

– Hva argumenterte du selv for i landsstyret?

– Diskusjonen var i hovedsak om det skulle bli ekstraordinært landsmøte, og ikke så mye om retningsvalget. Men jeg tror ikke det var dette Rogaland hadde håpet at man skulle lande på. Rogaland har tradisjonelt vært et mer høyrevennlig KrF-fylke, men vi har ikke hatt en diskusjon hvor vi har landet på noe vedtak, sier hun.

– Vi får ikke æren

Turøy sier hun forstår partileder Knut Arild Hareide sin konklusjon.

– Den situasjonen KrF er i nå er vanskelig. Vi driver mye god politikk, får gode gjennomslag, men vi får ikke æren for det. Det ser man på meningsmålingene. Regjeringen har hånden på rattet når vedtak skal utformes, og fremstår mer sentrumsvennlig enn de egentlig er fordi vi sitter og trekker i trådene, sier fylkeslederen.

Hun tror det blir en spennende måned frem mot det ekstraordinære landsmøtet 2. november.

– Min jobb blir å holde fylkeslaget mitt mest mulig samlet. Det er målet. KrF er viktig for tillitsvalgte, medlemmer og velgere, så det blir mange følelser og diskusjoner fremover. Det tviler jeg ikke på. Men jeg håper vi klarer å komme gjennom dette på en god måte, sier Turøy.

– Vegret oss

Fylkeslederen opplyser om at det allerede mandag kommer innkalling til fylkesårsmøte i Rogaland.

– Hvilke konsekvenser tror du dette kan få for partiet?

– Jeg vet ikke. Vi visste at dette ville bli vanskelig. Det har vi visst hele tiden, derfor har vi vegret oss for å ta et veivalg. Men jeg tror vi må gjøre det selv om det koster fordi situasjonen nå er at vi ikke får snakket politikk, bare retningsvalg. Vi får ikke frem sakene våre. Både tillitsvalgte og velgere har krevd at KrF og Hareide skal være tydelige, og fredag var han tydelig til de grader. Det er bra. Nå må vi lande på et valg, og jobbe knallhardt for å holde flest mulig med oss, sier hun.

Powered by Labrador CMS