MINISTER: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre på pressekonferanse i Marmorhallen, der regjeringens forslag til ny abortlov presenteres.

Vestre: – Jeg står her som kristen og legger fram lovforslaget

KrF reagerer sterkt på regjeringens forslag til ny abortlov. Senterpartiet tar dissens.

Publisert Sist oppdatert

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) la fredag fram forslag til ny abortlov.

Til Dagen la han vekt på at målet er så få aborter som mulig.

Men han føler seg ikke sikker på at forslaget vil få flertall i Stortinget.

Dagen spurte ministeren følgende like etter pressekonferansen:

– Punktet for lovlig, selvbestemt abort og tidspunktet der leger kan gjennomføre trygge premature fødsler, tar et skritt nærmere ved dette forslaget. De to grensene ligger nå bare noen uker fra hverandre. Hvordan ser helseministeren på dette dilemmaet i lys av forslaget om utvidelse av grensen for selvbestemt abort?

– I Norge er det gjengs oppfatning at fosteret er levedyktig fra uke 22. Jeg mener 18-ukersgrensen er moderat. Uansett skjer de aller fleste aborter i Norge før uke 12. Det er ikke noe som tyder på at vi får flere aborter ved å utvide grensen for selvbestemt abort, svarte Vestre.

SVARTE PÅ SPØRSMÅL: Vestre i intervju med den fremmøtte pressen.

Dette er de viktigste endringene

• Ny formålsparagraf. Loven skal ha et todelt formål. Loven skal sikre ivaretakelsen av hensynet både til den gravides rettigheter og verne om det ufødte liv.

• Kvinners rett til selvbestemt abort utvides fra uke 12 til uke 18.

• Fosterantallsreduksjon defineres som abort. Den gravide skal ha rett til selv å avgjøre om antallet fostre skal reduseres, innenfor grensen av det som er medisinsk forsvarlig.

• Kvinner får lovfestet rett til veiledning og informasjon, enten de velger å avslutte eller fullføre svangerskapet. De som velger å ta abort, får rett til oppfølgingssamtaler i etterkant.

• Dagens nemnder legges ned, og det opprettes nye for å vurdere søknader om abort etter 18. uke. De nye nemndene skal ledes av en lege, ha ytterligere ett medlem med helse- eller sosialfaglig kompetanse og ett medlem med juridisk kompetanse. Flertallet i nemndene skal være kvinner.

• Av hensyn til forbudet mot diskriminering av personer med nedsatt funksjonsevne, skal medisinske tilstander hos fosteret ikke gi en direkte adgang til å innvilge abort. Det skal ikke være tilstanden i seg selv, men den betydning fosterets tilstand får for svangerskapet, fødselen, barnets oppvekst og omsorg for barnet som kan gi grunnlag for abort etter 18. svangerskapsuke.

• Retten helsepersonell har til å reservere seg mot abort av samvittighetsgrunner, videreføres og lovfestes.

Kilde: regjeringen.no

Tro og politikk

Vestre har tidligere vært åpen om sin kristne tro.

– Hva betyr troen din i denne saken?

– Jeg står her som kristen og legger fram loven. Men jeg mener også at tro og politikk må holdes atskilt. Jeg legger fram dette forslaget fordi jeg mener det er riktig.

– Vi er tydelig i formålsbestemmelsen på hensynet til det ufødte liv, og vern om det, og ikke minst retten til å fullføre svangerskap.

Tok dissens

Senterpartiet tok dissens på to områder: de vil beholde 12-ukersgrensen og unngå tvillingaborter.

– Vi mener abortloven har stått seg godt de siste 50 årene, og vi har programfestet det etter en god intern diskusjon på landsmøtet, sier helsepolitisk talsperson Lisa Marie Klungland (Sp) etter pressekonferansen.

LISA MARIE KLUNGLAND: Helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

– Hvorfor tar dere dissens på tvillingabort?

– En fosterantallsreduksjon er et spesialisert medisinsk inngrep som vi mener ikke er likestilt med abort.

– Er dere ute etter å fiske velgere fra KrF når dere tar denne posisjonen?

– Jeg er mest opptatt av å ha en abortlov som står seg i 50-100 år til.

Røse: – Radikal utvidelse

Nestleder i KrF, Ida Lindtveit Røse, var ikke imponert etter fremleggelsen av lovforslaget.

– Det er en radikal utvidelse av abortloven som KrF selvfølgelig vil stemme mot, sa hun til Dagen.

IDA LINDTVEIT RØSE: Nestleder i Kristelig Folkeparti.

Røse synes det er dramatisk at gapet mellom når en kan ta abort og når premature barn kan reddes, minsker.

– Det er skuffende og dramatisk.

Kampen for det ufødte liv har vært en viktig sak for KrF i en årrekke. De siste ukene og dagene har partiet vært opptatt med en lederkrise som endte med at Olaug Bollestad gikk av.

– Det skjer mye annet i KrF nå. Er dere klare for å kjempe denne kampen?

– Vårt fokus er alltid å holde blikket på politikken. Dette er en av de mest dramatiske forskjellene. Forslagene vi har fått fra regjeringen svekker fosterets rettsvern, noe et samlet KrF vil kjempe mot.

– Er du helsepolitisk talsperson nå?

– Nei, jeg er nestleder og svarer på vegne av partiet.

Vil ikke spekulere

Under pressekonferansen svarte Vestre på flere spørsmål fra Dagen.

– I dagens abortlov står det at antallet skal være lavest mulig. Gjelder det målet fortsatt?

– Ja, målet er å redusere antall aborter. Det mener regjeringen. Når vi nå tar det ut av formålsparagrafen, så er det fordi vi mener det er rettslig litt rart i en formålsbestemmelse til en lov som skal regulere hvordan aborter skal skje, svarte statsråden, og la til:

– Så er det viktig å minne om at loven skal ha et todelt hensyn. Det er både hensyn til kvinnen og det ufødte liv. En del kristne organisasjoner har vært opptatt av prinsippet om retten til å fullføre et svangerskap, og det tar vi inn i formålsparagrafen, svarte Vestre.

MINISTER: Jan Christian Vestre er helseminister for Arbeiderpartiet.

– Hvor trygg er du på at loven får flertall?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi vet hvilke parti som er prinsipielt for dette og hvilke parti som er mot dette. Senterpartiet stemmer samlet i regjering, men Vedum har svart at representantene er fristilt. Det samme gjelder for Frp og Høyre, tror jeg. Og flere av dem har gått ut og sagt at de støtter disse endringene. Så får vi se hvor flertallet går, sa han.

Powered by Labrador CMS