– Vi bruker mobilen så ofte vi kan
Seks av ti jenter i femtenårsalderen er konstant pålogget, viser undersøkelse. Professor mener de risikerer å miste noe viktig.
Marlen Rogneflåten (15), Dina Rogneflåten (15), Rubi Rogneflåten (13) fra Stavanger er erfarne brukere av sosiale medier. De har brukere på Snapchat, TikTok, Instagram og Facebook. Snapchat og TikTok er klare vinnere når det gjelder bruk, Instagram sjekkes inn i mellom, og Facebook havner på en utvilsom sisteplass.
De forteller at sosiale medier er gøy og kan brukes til å snakke med venner, følge med på hverandre, og være sosiale.
– Vi bruker mobilen så ofte som vi får tid, sier Marlen, og de andre jentene sier seg enige.
– Det er gøy når man kjeder seg og ikke har noe annet å gjøre, legger Dina til.
Søstrene forteller at de i feriene bruker ekstra mye tid på sosiale medier enn ellers. Marlen viser frem mobilen sin som viser en daglig skjermtid på seks timer og 50 minutter.
– Vi bruker alt fra mellom fem til syv timer til dagen på telefonen, sier jentene.
Tusen «snapper» daglig
Snapchat er en svært populær app blant unge som ble lansert tilbake i 2011. I appen kan brukerne sender bilder og direktemeldinger til hverandre som forsvinner etter noen sekunder, bildene kalles «snaps».
– Hvor mange snapper får dere daglig?
– Kanskje tusen, sier Dina.
– Hva hadde skjedd hvis dere ikke sjekket appen på en uke?
– Vi hadde mistet snapstreaken, sier Rubi.
Snapstreak er tellingen på hvor mange dager man sender snapper frem og tilbake med en person i strekk. Dersom det har gått en dag uten at man har respondert på en snap, mister man streaken.
– Man får også ikke snakket med vennene sine, de er ofte en annen plass, sier Dina.
Kan bli en tidstyv
– Kjenner dere til overbruk og avhengighet i forhold til sosiale medier?
– Jeg skulle gjerne vært mindre på telefonen, sier Marlen.
– Ja, da får vi mer tid til andre ting, som for eksempel aktiviteter, venner, familie og trening, er søstrene enige om.
– Og søvn, skyter de inn.
Selv om jentene er aktive på sosiale medier, forteller de at aktiviteter og fysisk sosialt samvær er veldig viktig.
– Vi er med venner så ofte vi kan, sier de.
– Lettere å si ting på nett
I tillegg forteller jentene at det gjerne er lettere å si ting man mener og være mer direkte på nett.
– Hvis jeg krangler med ei venninne på nett, merker jeg det er lettere å si ting jeg gjerne ikke ville sagt hvis vi to sto ansikt til ansikt, forteller Marlen.
Har sin bakside
Ifølge en undersøkelse ved Universitetet i Bergen har seks av ti femtenårige jenter nesten konstant online kontakt med venner. Professor Oddrun Samdal ved Det psykologiske fakultet, institutt for helse, miljø og likeverd, Universitetet i Bergen, forteller at dette kan slå både positivt og negativt ut.
– Sosial samhandling er en positiv ting, også på sosiale medier. Likevel mister man noe viktig dersom sosiale medier blir en erstatning for fysisk sosial samhandling, både i familiesituasjon eller sammen med venner, sier Samdal.
– Ta ned prestasjonspresset
Undersøkelsen viste at norske jenter har lavere livstilfredshet, flere plager og dårligere selvrapportert helse enn gutter.
Dette forklarer Samdal med at jenter gjerne setter altfor høye forventninger til seg selv, både i forhold til resultater på skolen og sitt eget utseende.
– Hvilke tiltak kan vi iverksette for å hjelpe jenter som opplever det slik?
– Det å ta ned prestasjonspresset er viktig, slik at jenter ikke stiller så høye forventninger til seg selv. Det er selvfølgelig bra at de er opptatt av å være flinke på skolen, men de trenger ikke toppkarakter i alle fag for å ha et godt liv, sier Samdal.
Hun nevner at å snakke om disse problemene med de unge er viktig.
– Vi kan gjøre dem bevisst på hvilket press de er utsatt for og hjelpe dem å jobbe med eget selvbilde. Det finnes andre dimensjoner ved livet enn bare det å ha den «perfekte kroppen», sier hun.
Kan hende bevisstheten har økt
Problematisk bruk av sosiale medier blir oftere rapportert blant unge jenter i elleve til trettenårsalderen, viser kartleggingen. Med problematisk bruk menes når barna opptrer som avhengige av sosiale medier, hvor de hele tiden føler de må være på nett.
– Selv om sosiale medier blir mer brukt av femtenåringer, er det flest elleve- og trettenåringer som rapporterer om problematisk bruk. Dette kan henge sammen med at de har større bevissthet i forhold til hvor mye tid de bruker på sosiale medier, sier hun.
– Foreldrene bryr seg gjerne mer om hvor mye tid de yngre bruker, og femtenåringer får gjerne større frihet til å bruke mobilen, mer enn de yngre får, sier hun.