– Vi er blitt vant til å leve med terroren

– Det spiller ingen rolle hva vi gjør med araberne, sier melonselger Pini Tsidkiyahu i Jerusalem oppgitt. – Målet deres er uansett å fordrive oss herfra.

Publisert Sist oppdatert

Foran helgens fredagsbønn - som gjerne er et startpunkt for nye uroligheter - besøkte vår reporter Jerusalems livlige Machane Jehuda-marked. Vi ville høre hva vanlige Jerusalem-borgere mener om de siste ukenes terrorhendelser og gateuroligheter.

Klokken er 06:30 om morgenen og Pini Tsidkiyahu plasserer forsiktig ut vannmeloner i lange rader. Til slutt har han laget et lite fjell av den populære sommerfrukten.

Han puster tungt og uttrykker utålmodighet med araberne.

– Målet deres er å fordrive oss herfra. Hva skal vi gjøre med dem?

En som synes at metalldetektorene ved Tempelplassen var en god idé, er Faina Winterman som tilbyr småkaker i sin markedsbod.

– Jeg synes absolutt at metalldetektorene skulle ha forblitt der de var, og er skuffet over at regjeringen bestemte seg for å montere dem ned. Når vi jøder besøker Vestmuren eller bare går inn i et vanlig kjøpesenter, så må vi passere metalldetektorer av sikkerhetsgrunner. Så hvorfor skulle ikke dette også gjelde muslimer som vil gå til Tempelberget for å be? spør hun retorisk.

Riktig med tiltak

Yoel Kohen, som selger ulike sorter brød fra en annen markedsbod, er på samme linje:

– Fordi Tempelberget er en så omstridt plass, synes jeg virkelig det er på sin plass med sikkerhetstiltak som metalldetektorer.

Ikke så langt fra Kohens brødbod forbereder Levy Tsemach seg for dagens første kunder. Han påpeker at det er urettferdig at Israel bedømmes annerledes enn andre land.

– I vårt naboland Syria drepes tusenvis av mennesker og ingen i omverdenen bryr seg, men når vi dreper terrorister mens de er i ferd med å gjennomføre sitt angrep, så blir det ramaskrik, utbryter han oppgitt.

– De dreper to av våre politifolk og deretter plasserer vi ut metalldetektorer. Men etterpå er det vi og ikke de som blir kritisert. For en merkelig verden vi lever i, sier Tsemach.

Dårlig for forretningene

Markedet ligger i Vest-Jerusalem, men ikke langt fra byens østlige del der Tempelberget befinner seg og der urolighetene har sitt opphav.

Frykten øker og de kundene som kommer til markedet har blitt færre den siste tiden. Årsaken, får vi vite, er at folk er redde for terrorangrep i de trange gangene i markedet.

Andre mener at terror alltid har eksistert i Jerusalem og at byens innbyggere er hardhauser som fortsetter å leve sine liv uavhengig av terroristene ugjerninger.

Levy Tsemach slår likevel fast at alle terrorangrepene og det spente stemningen ikke er bra for businessen:

– Hver gang det kommer et angrep, så merker vi det med en gang her på Machane Jehuda-markedet. Spesielt på fredager, som vanligvis er den beste markedsdagen i forkant av den hellige sabbaten, så besøker færre mennesker markedet når den palestinske ledelsen oppfordrer til uro og terror etter fredagsbønnen.

– Alltid hatt terror

Pini Tsidkiyahu føler imidlertid ikke at stemningen på markedet har endret seg på grunn av de siste terrorangrepene.

– Vi er vant til det og lever uten å være redde.

Også Faina Winterman mener at Jerusalems innbyggere er erfarne når det gjelder terrorangrep, men understreker samtidig at ingen burde behøve å leve i en slik virkelighet.

– Til og med etter de verste terroraksjoner så går byen raskt tilbake til de vanlige rutinene, men det finnes ingen grunn til at noe land skulle trenge å måtte befinne seg i en stadig frykt for terrorhandlinger.

Levy Tsemach kommer til slutt med en radikal idé til en løsning på konflikten rundt Tempelberget.

– Jeg mener at det eneste alternativet er å umiddelbart stenge Tempelberget for alle besøkende. Så må vi vente på at en ny generasjon arabere skal vokse frem, en generasjon som vil leve sammen med oss jøder i fred og sameksistens. Bare da kan det bli aktuelt å åpne Tempelberge igjen.

Powered by Labrador CMS