– Vi er kommet for å bli

Etter å ha markert minnedagen for landets falne soldater, gikk israelerne fra sorg til glede. De feiret med fyrverkeri, dans, grilling og bønn. Se video!

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld startet Israel feiringen av sin 70-årsdag med en flammende tale av statsminister Benjamin Netanyahu. Under den tradisjonelle fakkelseremonien i Jerusalem, som innleder feiringen av uavhengighetsdagen, sa statsminister Benjamin Netanyahu at «fredsfrø» har begynt å spire blant noen av Israels arabiske naboer.

Han utdypet ikke dette, men det har vært tegn på en oppmykning av båndene til naboland, spesielt Saudi-Arabia – som i likhet med Israel ser på Iran som en voksende trussel.

– Vår hånd er utstrakt til alle naboer som vil ha fred, sa Netanyahu i sin tale på Hertzlfjellet.

Bare begynnelsen

Statsministeren sa også at «vi styrer Israel mot å bli en verdensmakt», og han benyttet anledningen til å komme med en advarsel:

– Til våre fiender som tror at vi er et forbigående fenomen, har jeg en nyhet: I 70 år fra nå vil du finne et land her som er sju ganger sterkere enn hva vi har vært så langt. Dette er bare begynnelsen!

Tolv fakler

I forkant av uavhengighetsdagen markeres hvert år minnedagen for falne soldater og terrorofre. Seremonien på Hertzlfjellet i Jerusalem er både avslutningsseremoni for minnedagen og innledningen til uavhengighetsdagen. Tanken er at en under feiringen av friheten skal få med seg hva denne har kostet. Ved starten på seremonien er flagget på halv stang, men etter at bønner for de avdøde er lest, heises det på full stang igjen.

I år deltok 1.500 sangere, dansere, talere og artister, mens 6.500 fulgte arrangementet fra de fullsatte tribunene.

Tradisjonen tro ble tolv fakler tent. Disse symboliserer Israels tolv stammer. Blant fakkeltennerne har en de siste årene fått med representanter for minoritetene i Israel, og i år var den drusiske lederen sjeik Mowafaq Tarif på plass.

Innovasjon

Ved 70-årsjubileet er israel kjent for å være en av verdens ledende gründernasjoner. Kulturminister Miri Regev hadde derfor valgt «innovasjon» som tema for årets seremoni, og flere av fakkeltennerne representerte kreative miljøer.

Blant annet deltok den medisinske forskeren Marcelle Machlouf og Racheli Ganot, som er en foregangskvinne innen israelsk høyteknologi. Hun er ultraortodoks og har i en årrekke kjempet for at religiøse kvinner skal bli innlemmet i arbeidsmarkedet.

Dans og fyrverkeri

Seremonien i Jerusalem ble fulgt opp av utendørskonserter, dans i gatene og fyrverkeri over hele landet.

I Tel Aviv foregikk mye av festlighetene på Rabinplassen, mens feiringen i Jerusalem startet med bønner, dans og sang ved Vestmuren.

Utover kvelden og natten fortsatte feiringen i Jerusalem med konserter og festligheter i gatene og parkene. En av de største scenene var satt opp i Uavhengighetsparken, og herfra ble også det tradisjonelle fyrverkeriet skutt opp.

Grilling

Også i går ble det feiret, med flyshow i en rekke byer og strandfester ved Middelhavet, Genesaretsjøen, Dødehavet og Rødehavet.

Uavhengighetsdagen er den store grilldagen og titusener drar på piknik til byparker eller til nasjonalparkene hvor det er satt opp bord, benker og offentlige griller. Grilling er en av israelernes favorittsysler og i går lå røyken fra grillene tett over Sacherparken og andre parker i den israelske hovedstaden.

Stolte av landet

I forkant av årets uavhengighetsdag presenterte avisen Maariv en undersøkelse som viser at 82 prosent av innbyggerne er stolte av landet sitt. Både blant de som stemmer på partier på høyresiden og blant sentrumsvelgerne er 93 prosent stolte av Israel, mens dette bare er tilfelle for 59 prosent av de på venstresiden av det politiske spekteret.

81 prosent mener at Israel er et godt land å leve i – 36 prosent sier «veldig godt», mens 45 prosent sier «relativt godt».

73 prosent mener at Israel er et «etablert faktum», mens bare 18 prosent tror staten er «alvorlig truet». Undersøkelsen viser imidlertid også at halve befolkningen frykter at en ny krig skal bryte ut i nær fremtid.

Trusler

Når israelerne skal identifisere de viktigste truslene mot staten, peker 34 prosent på ytre fiender som Iran, Hizbollah og Hamas. 32 prosent svarer «palestinsk terrorisme», mens like mange nevner høye levekostnader og ulikheter i samfunnet.

21 prosent er bekymret for korrupsjonen, mens bare 10 prosent frykter økt spenning mellom sekulære og religiøse jøder.

SE VIDEO:

Israel fyller 70 år Bli med på den storstilte feiringen! :)Posted by Israel-korrespondenten on Thursday, April 19, 2018

Powered by Labrador CMS