HJEM: Anna Karoline Grytten kommer hjem fra studieopphold to måneder for tidlig.

– Vi fikk ikke forberedt oss på å si farvel

Norske elever i USA fikk bare noen timer på seg til å si farvel til vertsfamilier og venner. Mandag landet de i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det er en dempet stemning på Bergen lufhavn Flesland mandag morgen. Foreldre står klare for å hente sine hjemvendte ungdommer fra studieopphold i USA.

30 elever fra Danielsen videregående skole har avbrutt skoleåret for å komme hjem til Norge på grunn av koronaviruset.

Egentlig burde det ha vært et øyeblikk av glede, men hjemkomsten kommer for tidlig.

– Det var tungt å si farvel til sønnen vår da han dro til USA i høst. Vi har jo savnet ham. Men å få ham hjem på denne måten blir er en blanding av glede og smerte. Jeg vet at han ikke var klar for å komme hjem nå, sier Silje Myntevik.

Mange kalles hjem

Tusenvis av norske skoleelever og studenter tar utdannelse i utlandet. I 2018 var tallet drøyt 24.000. I tillegg tilbyr mange skoler internasjonale reiser som en del av skoleåret.

Grunnet smittefaren av koronaviruset har skoler stengt og reiser blir kansellert. Dette gjelder også elever som bor på internat i Norge.

Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) har 35 skoler eller høyskoler som de eier helt eller delvis. Til sammen går det 9.000 elever og studenter på grunnskolene, videregående skolene, folkehøyskolene, bibelskolene og høyskolene.

– Gruppene som har vært på reise har kommet hjem eller er på vei hjem tidligere enn planlagt, sier Torleif Belck-Olsen, leder av skoleseksjonen i NLM Norge.

Ungdom i Oppdrag har cirka 120 studenter på ulike bibelskoler i Norge. De aller fleste av disse skolene er kansellert, heter det i en uttalelse søndag kveld. Alle misjonsteam som er ute på kortere oppdrag er hentet hjem eller er på vei hjem.

Må i karantene

For de 30 elevene på Danielsen videregående skole som tar 2. året sitt i USA, kom beskjeden som et sjokk.

Eleven Vetle Myntevik stortrivdes på Hillcrest Lutheran Academy i Minnesota.

Han fikk beskjed om at ha måtte pakke sakene sine og reise hjem til Norge lørdag. Tidlig søndag morgen satt han på flyet.

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg hadde sett for meg med to ekstra måneder. Nå fikk vi ikke forberedt oss på å si farvel, sier han.

Oppholdet ved den private internatskolen innebar mye sosiale samvær med andre elever. Når elevene nå lander på norsk jord, sendes de ut i en 14 dagers karantene. Det betyr at de ikke kan ha kontakt med andre enn familien sin.

– Hvordan blir det å gå i karantene?

– Det blir vanskelig å omstille seg. Det blir tungt. Men det må jo gjøres.

Anna Karoline Grytten forteller at de norske elevene ved Hillcrest begynte å gråte da de forstod at de måtte reise hjem.

– Det var veldig leit å måtte si farvel til alle vennene våre. Men så forstod vi at vi burde dra hjem.

Får fjernundervisning

Rektor ved Danielsen videregående skole, Birger Danielsen, troppet selv opp på flyplassen mandag morgen.

– Dette gjør inntrykk på oss, sier han.

– Foreldre og elever har betalt mye penger for dette oppholdet som nå blir avbrutt. Får de penger tilbake?

– Det er noe vi jobber med nå. Vi vet at Lånekassen legger opp til at elever som er berørt av situasjonen skal få godkjent skoleåret og beholde finansieringen, sier Danielsen.

Men skoleåret er ikke over.

– Vi har fått signaler fra skolene vi samarbeider med at de får fjernundervisning fra skolene de gikk på i USA. På den måten får de fullført skoleåret, forklarer rektor.

Skulle ha reist

Det er ikke bare elever som oppholder seg i utlandet som blir rammet. Også elever som er på vei til sitt utenlandsopphold.

Ved Solborg folkehøgskole i Stavanger skulle 150 elever reist på studietur til USA og Afrika denne uken.

Turene er avlyst, og skolen jobber med hovedleverandøren av reisen for å få kansellert alt.

– Det er snakk om to millioner kroner, så det er mye penger, sier rektor Kjell Konstali.

Internatbetaling

Internatskolene har egenbetaling for å dekke utgifter til drift av internatene. Elevene mottar stipend fra Statens lånekasse.

– Elever spør om de skal betale. Det er en faktura som forfaller denne uken, sier Konstali. Alle elevene er reist hjem.

– Jeg har sagt at hvis de får støtte fra Lånekassen og skal få året godkjent, må de foreløpig betale. Så får vi se om det blir avkorting på sikt, sier Konstali.

Også Misjonssambandets skoler får spørsmål om egenbetaling og sitter med tomme internat.

– Får nedstenging av internatskolene konsekvenser for økonomien?

– Hybelen på internatene er leid, og elevene mottar stipend for å dekke utgiftene. Når internatene er stengt, vil skolenes utgifter til mat bli tilsvarende redusert. Generelt er det slik at så lenge man har inntekter, har man ikke grunnlag for å permittere ansatte, sier Belck-Olsen og understreker at man er i en tidlig fase og at man ikke kan utelukke permitteringer.

Norske studenter i utlandet

Tall for 2018 viser at det var drøyt 24.000 norske studenter og elever på skole i utlandet.

Powered by Labrador CMS