– Vi har en fantastisk Gud
Frank-Ole Thoresen forkynner ofte om Gud som lider og ofrer seg selv.
Lørdag er rektoren ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole gjestetaler på generalforsamlingen til Kristen Muslimmisjon. Thoresen har vært aktiv forkynner siden han var rundt 20 år og har vært misjonær i Etiopia i åtte år.
– Jeg har hatt ulike stillinger i Norsk Luthersk Misjonssamband og har vært engasjert i forkynnelse hele veien. Det er et flott privilegium å kunne dele det viktigste i livet. Det gleder jeg meg stort over, sier han.
Gudsbildet
– Hva blir temaet for morgendagen?
– Da skal jeg holde foredrag om gudsbildet i islam og i kristendommen. Det blir spennende. I tillegg skal jeg forkynne med utgangspunkt i lignelsen om arbeiderne i vingården, og om hva rettferdighet er i menneskers øyne og i Guds øyne.
Når Thoresen forkynner er der noen emner han stadig kommer tilbake til. Synd og nåde går igjen, og budskapet om Gud som lider og ofrer seg selv.
– Misjon, forfølgelse og islam er også typiske tema jeg vender tilbake til, opplyser han.
– Hvorfor det?
– Først og fremst fordi jeg har jobbet mye med disse temaene. Da jeg var ute som misjonær hadde jeg mye nærkontakt med islam, og har også skrevet doktorgrad om forfølgelsestematikk. Sistnevnte blir stadig mer relevant. Slik jeg ser det trenger kirken i Vesten kunnskap om islam og hva som gjør kristendommen annerledes. Vi trenger å kjenne til de sentrale forskjellene. Muslimer vil ofte understreke at vi tror på den samme gud. Det høres forlokkende ut, men realiteten er at islam og kristendom opererer med ulike gudsbilder og er grunnleggende uenige om forståelsen av frelse, synd og menneskesyn. Det er viktig at kristne i Norge er klar over disse grunnleggende forskjellene og er i stand til å møte muslimer med respekt, men også med kunnskap, sier han.
Kontakt med muslimer
– Vet vi kristne for lite om islam?
– Det vil nok variere mye, men kristne i Vesten har i liten grad vært i kontakt med muslimer, med unntak av senere år. Dermed har man i begrenset grad bygd kunnskap om islam.
– Hva med deg selv, har du kontakt med muslimer?
– Dessverre ikke mye. Jeg bor i et område hvor det er få muslimer og jobber på en arbeidsplass der jeg i liten grad omgås muslimer. Men jeg prøver å ta kontakt der det er naturlig.
– Hvilken innvirkning har din kunnskap om islam fått for din kristne tro?
– Jeg har nok blitt mer glad i de grunnleggende tankene i den kristne tro om Guds nåde og om Gud som var villig til å lide for det han har skapt. Det har gitt meg et nytt perspektiv når jeg møter mennesker som tror på en gud som har en annen tilnærning til mennesket. Der mennesket først og fremst er Guds tjener og slave, møter vi i kristentroen en Gud som elsker gjennom å ofre seg selv. Vi har en fantastisk Gud, understreker han.
Bør ikke frykte
– Har møtet med islam blitt en fornyelse i ditt eget liv som kristne?
– Jeg vet ikke om jeg vil bruke ordet fornyelse, men jeg har sett betydningen av nye sider ved min egen tro. Jeg frykter ikke at mennesker som har sett og forstått innholdet i den kristne tro ønsker å bytte det ut med en muslimsk tro.
– Likevel skjer det?
– Ja, men det kan jo være mange grunner til at mennesker endrer religiøs tilhørighet. Det kan for eksempel dreie seg om sosiologiske forhold, slik som omsorg og tilhørighet i et fellesskap. Noen blir selvsagt også tiltrukket av islamsk teologi. Den enkle pliktoppfyllelsen og fortjenestetanken som preger mye muslimsk teologi appellerer nok til menneskenaturen. Jeg tenker at vi som kristne ikke bør frykte for å møte muslimer og dele det sentrale i den kristne tro, og la dem få innblikk i hva kristen tro innebærer.
Luther og Wisløff
– Hvilke predikanter inspirerer deg?
– Jeg vet ikke om jeg har noen spesielle forbilder, men der er mange ulike forkynnere som har betydd mye for meg. Jeg husker en ting Egil Grandhagen, tidligere generalsekretær i NLM, sa i et intervju: «Det er ikke et kvalitetsstempel ved et kristent møte at det er kjedelig». Som forkynner er jeg opptatt av å tale både til hjerte og hjerne på engasjerende måte, uten at det trenger å bli noe show. Det gjorde mange av de gamle forkynnerne på bedehuset der jeg vokste opp. De var både radikale og friske i stilen.
– Ellers er det nok store teologer som Luther, Rosenius, Bo Giertz og Carl Fredrik Wisløff som har preget meg mye. Både som menneske og teolog.